Büyük bir araştırma ekibi sıradan bir farenin üç katı büyüklüğüne ulaşabilen ve ağaçlarda yaşayan gizemli bir fare türünü ilk kez fotoğrafladı.
KEŞİF SOLOMON ADALARINDA YAPILDI
Melbourne Üniversitesi ve Solomon Adaları Ulusal Üniversitesi'nden bir araştırmacı ekibi, Solomon Adaları'ndaki nadir görülen manzarayı yakalamak için yola çıktı. Bulgularını Ekoloji ve Evrim dergisindeki bir çalışmada bildirdiler.
YEREL HALK VARLIĞINDAN HABERDARDI
Vangunu dev faresi bölgede bir süredir gizemini koruyordu. Bölgede yaşayanlar, devasa farelerin yıllardır ağaçların arasında koşturduğunu ve dolaştığını gördüklerini bildirdi ancak bilim insanları daha önce bunlara hiç tanık olmamıştı.
SADECE 1 KEZ GÖRÜNTÜLENMİŞTİ
Sonunda, birkaç kırsal bölgeye kamera tuzakları kurduktan sonra, nadir görülen hayvanı bir anlığına yakaladılar. Araştırmacı Tyrone H. Lavery, "Bu tür, bilim insanları tarafından daha önce yalnızca bir kez belgelenmişti. Bu birey, Vangunu adasının şu anda ormanın kesildiği bir bölümündeydi." dedi.
"ORMANLIK ALANLARDA YAŞIYORLAR"
"Bu türün ağaçlı ormanlarda yaşamadığını biliyoruz, bu yüzden adada kalan ormanlarda hala hayatta kaldığını kanıtlamaya çalışmamız gerekiyordu. Dolayısıyla bu son derece önemliydi çünkü fotoğraflarımız bilim adamlarının türü belgelediği yalnızca ikinci seferdi. hala varlığını sürdürüyor ve Vangunu'da kalan son orman alanının önemini vurguluyoruz."
DERİ ÖRNEKLERİ TOPLANDI
2017 yılında gerçekleştirilen keşif gezisi sırasında Chicago'daki Field Museum'dan araştırmacılar, farelerin birkaç fotoğrafını çekmeyi başardılar. Hatta daha sonra ABD'deki bir laboratuvarda değerlendirilen deri örneklerini bile topladılar.
NORMAL BİR FARENİN 3 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE
Ortalama olarak farelerin yaklaşık 43,18 santimetre uzunluğunda ve yaklaşık 2 kilo ağırlığında olduğunu buldular. Bu ortalama sıradan bir farenin üç katı büyüklüğündedir. Ayrıca farenin artık Uromys vika olarak bilinen tamamen yeni bir tür olduğunu da keşfettiler.