Ağız sağlığının son derece önemli olduğunu herkes bilyor ama ağızda bulunan bakterilerin akciğer sağlığını nasıl etkilediğini biliyor musunuz? Ağız boşluğunun normal bir parçası olan ve dışsal bakterilerin kolonizasyonuna karşı koruma sağlayan oral mikrobiyota ya da diğer adıyla oral flora nedir? Ağzımız bağırsağımızdan sonra vücuttaki en çeşitli ikinci mikrobiyomu barındırıyor. Asıl merak edilen konu ise ağız florasındaki değişimlerin akciğerimiz üzerindeki etkisi.
Bu tartışma Oral floradaki değişimler akciğer sağlığını nasıl etkiler? sorusunu gündeme getirdi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, bağırsaktan sonra ikinci büyük flora olan ağız florası ve bu floradaki değişimlerin akciğer sağlığı üzerine etkilerini sizler için anlattı. İşte, ağız sağlığının akciğer sağlığına etkileri...
Oral mikrobiyota, insan mikrobiyotasının önemli bir bölümünü temsil eder ve birkaç yüz ila birkaç bin farklı türü içerir. Ağız boşluğunun normal bir parçasıdır ve sistemik sağlığı etkileyebilecek dışsal bakterilerin kolonizasyonuna karşı korumada önemli bir işlevi vardır. Öte yandan en sık görülen ağız hastalıkları çürük, diş eti iltihabı ve periodontitis mikroorganizmalara dayanmaktadır.
Ağız boşluğunun herhangi bir dökülmeyen yüzeyinde, bir mikrobiyal biyofilm için tüm kriterleri karşılayan ve sözde ardıllığa tabi olan diş plağı oluşmaya başlar. Aşırı yük veya zayıf bağışıklık sistemi nedeniyle hassas ekosistemin dengesi bozulduğunda yerel veya sistemik sağlık için bir zorluk haline gelir.
Bu nedenle, çürük, diş eti iltihabı ve periodontitisin önlenmesi için en yaygın strateji ve altın standart, bu biyofilmlerin dişlerden, restorasyonlardan veya diş protezlerinden düzenli diş fırçalama ile mekanik olarak uzaklaştırılmasıdır.
Yaşlanma, diş eti hastalıkları, sık antibiyotik kullanma, Dm-Ht gibi sistemik hastalık ilaçlarının yan etkileri, tükürük salgısının yaş ve ilaçlarla azalması, takma diş kullanımı ağız florasındaki dengeyi bozar ve akciğer hastalıklarına yatkınlığı tetikler. Özellikle alerjik astım, KOAH alevlenme, bronşektazi, aspirasyon pnömonisi için risk faktörleri arasındadır.
Oral flora nedir?
Ağız, dişler, diş eti oluğu, diş eti, dil, yanak içi, sert damak ve yumuşak damak dahil olmak üzere çeşitli mikrobiyal habitatlara sahiptir. 700'den fazla bakteri türünü barındıran bağırsaktan sonra vücuttaki en çeşitli ikinci mikrobiyomu barındırır.
Oral mikrobiyom ekosisteminin ince ayarlanmış dengesi, ağız sağlığını korur. Beslenme alışkanlıklarının ve kötü ağız hijyeninin neden olduğu oral disbiyoz, periodontitis, çürük, diş eti iltihabı ve ağız kanseri gibi çeşitli ağız hastalıklarına yol açar.
Teknolojideki son gelişmeler, oral mikrobiyom ile akciğer hastalıkları, kardiyovasküler hastalıklar, romatoid artrit, Alzheimer hastalığı ve diğer metabolik hastalıklar gibi sistemik hastalıklar arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmıştır.
Oral floradaki (mikrobiyota) değişimler akciğer sağlığını nasıl etkiler?
Ağız boşluğu doğrudan üst solunum yolu ile bağlantılı olduğundan, ağız mikrobiyomu diğer organ sistemlerine göre solunum sistemine daha kolay erişim sağlar.
Solunum sistemindeki oral mikrofloranın doğrudan aspirasyonu ve oral disbiyozun neden olduğu konak immün reaksiyonu ve inflamasyon, çeşitli pulmoner komplikasyonlardan başlıca sorumludur.
Oral disbiyozis (ağız florasının bozulması) astım, KOAH ve alerjenik yapıda tetiklenme gibi kronik akciğer hastalıklarında alevlenmeye sebep olmaktadır.