Memur maaş zammının ardından emekli aylıkları da belli oldu. Bugün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı sosyal destek ödemelerine yapılan zammı da duyurdu.
Asgari ücretli, emekli, memur, işçi, stajyer, çalışmayan, yaşlı, engelli, dul yetim milyonların aylık hesabı tümüyle değişti. Ağustos ayında yatacak maaşlarda geçerli olacak zamların hesabı ise şimdiden yapılmaya başlandı. Peki, Ağustosta kim ne kadar maaş alacak?
Maaş zamları ile ilgili ilk maraton kamu işçisine yapılan artışla başladı. Yaklaşık 700 bin kamu işçisinin 2023-2024 dönemindeki zam oranı belirlendi. Bu görüşmeler önemliydi. Çünkü hem memurun ve memur emeklisinin hem de kamunun toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevelerini belirlemesi açısından da önem taşıyordu.
Hükümet ve sendika temsilcileri aynı masada buluştu ve zam oranını belirledi. İşçilere refah payı da dahil yüzde 45 zam yapılarak, en düşük aylık 15 bin liraya çıkarıldı. Buna ek olarak kamudaki iş primi ödemesi bulunmayan işçilere yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulamasını da bu sözleşmeyle geldi. Gazi, terör mağduru ve şehit yakını işçilerin çıplak ücretlerine yüzde 10’luk ilave yapıldı. Gece çalışanların ücretlerinin yüzde 8 zamlı ödenmesine karar verildi.
ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 34’LÜK ZAM GELDİ!
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023'ün ikinci yarısında geçerli olacak asgari ücreti belirledi. Asgari ücret yüzde 34'lük bir zamla 11 bin 402 liraya çıkarıldı. Yüzde 19.77 olan enflasyon oranına karşın asgari ücretli çalışanlar enflasyon üzerinde yüzde 34’lük zam almış oldu. Ayrıca işverene verilen destekler de artırıldı. Zamlı asgari ücret 1 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olacak. Ay başında maaş alanlar yeni zamlı asgari ücreti 1 Ağustos tarihinden itibaren hesaplarında görebilecek.
Asgari ücret zammı ile işsizlik maaşı, kıdem tazminatı tavanı, stajyer maaşları değişiklikler yaşanacak.
EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 22 BİN TL OLDU
Kamu işçisi ve asgari ücretin belirlenmesinin ardından memurlara yapılacak zam bekleniyordu. İlk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, en düşük memur maaşının net 22 bin TL olacağının müjdesini vermesi beklentileri artırdı. Memurun sözleşme zammına ek enflasyon farkı da haziran enflasyonuyla ortaya çıktı. Memurlar yüzde 17,55'lik zam oluştu. Ardından bu zamma ek olarak seyyanen 8 bin 77 lira zam eklendi. En düşük memur maaşı Torba Yasaya girdi. Buna göre, en düşük memur maaşı temmuzda 22 bin 17 TL'ye çıkacak. Artış oranı yüzde 86'yı buluyor. Ortalama memur maaşı 25 bin 15 TL'ye çıkacak.
İŞÇİ VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİNİN ZAM ORANI BELLİ OLDU
Memurun zam oranının ortaya çıkmasıyla birlikte ilave olarak verilecek seyyanen zam ile en düşük memur maaşı Torba Yasa’da yer aldı. Ancak en düşük emekli maaşının yasa teklifinde yer almaması, memura verildiği gibi refah payının emeklilere verilmeyeceği söylentilerine neden oldu. Ama öyle olmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emekliye yapılacak iyileştirmeler için bizzat talimat verdiğini açıkladı.
Açıklamanın hemen ardından emekliye yapılacak enflasyon zammına ek zam da önerge ile mümkün oldu. Plan ve Bütçe Komisyonunda emeklilerin zammının yüzde 25’e yükseltilmesi için önerge verildi. Kabul edilen önergeye göre memur, işçi ve Bağ-Kur emekli maaşları toplamda yüzde 25 oranında zamlanacak. Yüzde 25'lik zam oranından 2023 yılı Ocak ayından önce ve 2023 yılı Ocak ayında emekli maaşı bağlanmış kişiler faydalanabilecek. Öte yandan EYT'den faydalanan vatandaşların da bu kapsama alınması için ayrı bir önerge verileceği öğrenildi. Öte yandan, en düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira taban olarak belirlendi.
YAŞLI AYLIĞI VE ENGELLİ MAAŞINA ZAM GELDİ!
Art arda duyurulan zamların ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, memur maaş katsayısında yapılan düzenleme sonrası sosyal yardım programlarının aylık ödemelerini artırdıklarını duyurdu. Buna göre, yaşlı aylığının 2.348 TL'ye, yüzde 40-69 arası engelli aylığının 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığının 2.811 TL'ye yükseldi.
Dezavantajlı durumdaki bireylerin çeşitli hizmet ve sosyal yardım modelleri ile desteklendiğini kaydeden Bakan Göktaş, memur maaş katsayısında yapılan düzenleme sonrası sosyal yardım programlarının aylık ödemelerini artırdıklarını bildirdi.
Bakan Göktaş, şunları kaydetti:
“Temmuz ayı memur maaş katsayısında yapılan yeni düzenleme sonrasında sosyal hizmet modelleri kapsamındaki yaşlı aylığı 1.997 TL’den 2.348 TL'ye, yüzde 40-69 arası engelli oranına sahip vatandaşların aylığı 1.594 TL’den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylığı da 2.392 TL’den 2.811 TL'ye yükseldi.
Diğer yandan 18 yaş altı engelli yakını olan vatandaşlara ödenen engelli yakını aylığı 1.594 TL’den 1.874 TL'ye, hafif silikozis aylığı 3.445 TL’den 4.050 TL’ye, orta silikozis aylığı 3.938TL’den 4.629 TL’ye, ağır silikozis aylığı ise 4.388 TL’den 5.158 TL’ye çıktı. Yapılan yeni düzenleme sonrasında sosyal yardım programlarımızın aylık ödemelerini artışlı bir şekilde hak sahiplerimizin hesaplarına yatıracağız.”
GÖZLER ŞİMDİ ÖZEL SEKTÖRDE
Asgari ücretli ile emekli, memur ve işçinin maaşının belirlenmesinin ardından özel sektör çalışanlarının gözü kulağı maaşlarına yapılacak zamma çevrildi. Hemen hemen bütün kesimlerde maaşlarda artışlar yaşanırken maaş dengesi için özel sektörün de zamlarını açıklaması bekleniyor. Sosyal Güvenlik Uzmanları, özel sektöre yapılacak zammın referans değerinin asgari ücrete yapılan zam olacağını belirtiyor. Özel sektöre de asgari ücrete yüzde 34 zam yapıldığı için bu seviyede bir zam yapılabilmesi öngörülebilir.