AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş tv100 Ana Haber’e yanıtladı: Emekli olacaklara 2024-2025 fark düzenlemesi yapılacak mı?

AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, tv100 Ana Haber’de Kübra Par’ın sorularını yanıtladı. Elitaş, gündeme dair önemli açıklamalarda bulunurken 2024 ile 2025 yıllarında emekli olacaklarda ortaya çıkacak maaş farkıyla ilgili de konuştu. CHP'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis'e geldiğinde ayağa kalkmasını da değerlendiren Elitaş, AK Parti'nin kongre süreci hakkında da bilgi vererek DEM Parti'yle ilgili de dikkat çeken ifadeler kullandı.

AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, Kübra Par ile tv100 Ana Haber'e konuk oldu. Gündemin öne çıkan konularıyla ilgili konuşan Elitaş MHP lideri Devlet Bahçeli'nin DEM Partililerin Meclis'te elini sıkmasından CHP'nin TBMM'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik ayağa kalkma kararına kadar pek çok konuya değindi.

Elitaş ayrıca milyonlarca emekli oalcak vatandaşın merakla beklediği 2024-2025 maaş farkıyla ilgili düzenleme yapılmasına "Anlık meselelerle bunu değiştirdiğinizde haksızlık olabilir. Enflasyon yükselirken sonra emekli olmak lehine olur." sözleriyle kapıyı kapadı.

Elitaş'a yöneltilen sorulardan ve verdiği yanıtlardan öne çıkanlar şu şekilde:

BAHÇELİ'NİN DEM PARTİLİLERİN ELİNİ SIKMASI

Meclis açılışında Sayın Bahçeli'nin DEM Partililerin elini sıktığında şaşırdınız mı?

Beklenmedik bir hareketti. Sinan Burhan'ın açıklamalarına baktığımızda Sayın Cumhurbaşkanı'mızı konuşması sonrası bu hareketi yapması çok önemli.

Eğer DEM Parti, Türkiye'nin partisi olursa ülkemiz için çok katkı sağlayacaktır. Bugüne kadar bu partinin yaptığı işler Türkiye'nin işine yarayan şeyler değil.

Sayın Bahçeli bir el mi uzattı bu konuda? Sonrasında sertleşme devam mı edecek?

Siyasette sertleşme normaldir. Hakarete dönmediği sürece bunu kabul etmek gerekir. 2010 yılından itibaren nezaketin çıktığı bir parlamento görüyoruz. Bu üzücü bir hadise.

Bahçeli'nin açıklamaları çok önemli. Sayın Erdoğan'ın da DEM Partililerin elini sıktığını görebilir miyiz?

1 Ekim'de Meclis açılışlarında Cumhurbaşkanı konuşma yapar ancak sonrasında siyasi partilerin elini sımazlar ancak bütçe görüşmeleri sonrasında iktitar partisi Genel Başkanı diğer partili başkanların elini sıkar. Geçmişte DEM Parti'nin önceki yönetimleriyle el sıkışmalar olmuştur. Bundan sonra da herhangi bir törende el sıkmamazlık yapmaz diye düşünüyorum. Ortam olursa neden olmasın.

Bahçeli "Yeni bir döneme giriyoruz." diyor. Bu sözlerden siz ne anladınız? DEM Parti'yle ilişkilerde değişim, yeni bir çözüm süreci anlayabilir miyiz?

Türkiye Cumhuriyeti'nin bekası için herkes elinden geleni yapmak zorundadır. Bir tarafta Suriye'deki hadiseler, Gazze ve Ukrayna'daki hadiseler yaşanırken Türkiye'deki siyaset birimlerinin Türkiye lehine hareket etme mecburiyetleri vardır.

Sayın Bahçeli'nin bu hareketi sonrası DEM Parti'nin iyi düşünüp Türkiye partisi olması konusunda harekete geçmesini zaruri buluyorum. Bu parti Kandil'den talimat almıyorsa, iradesini özgürleştirdiyse o zaman DEM Parti'yle konuşarak sorunları çözme imkanımız mevcut.

"DEM PARTİ TÜRKİYE PARTİSİ OLURSA..."

Sayın Elitaş iki önemli manşet verdi. 1. Sayın Cumhurbaşkanı DEM Partililerle karşılaşırsa neden elini sıkmasın? 2. DEM Parti Türkiye'nin partisi olursa neden konuşmayalım? Doğru anladım mı efendim?

Meclis Başkanı tüm partileri ziyaret edecek. AK Parti'den başlamak üzere grubu olan olmayan diğer partilere de ziyarette bulunacak yeni bir anayasa komisyonu için...

Meclis'te kavga olduğunda buton kullanılacakmış... Milletvekileri böyle olunca halktan sakin olmasını bekliyoruz... Neredeyse kafes yaptıracağız birbirinizi yumruklamayın diye.

Parlamentoda yazılı. Hatip hakaretle başladığında Meclis Başkanı derhal sözünü keser ve temiz dille konuşmaya davet eder. Eğer uyulmazsa hatibi yerine davet eder.

O görüntüler hoş değil. Hatip tahrik etmeseydi, o konuşmalar ortaya çıkmasaydı. Parlamentonun o havasını girmeyince anlayamazsınız.

Dün CHP Grubu Sayın Cumhurbaşkanı gelince ayağa kalkmasını nasıl karşıladınız?

Aslında normal olanı buydu. Sayın Ahmet Necdet Sezer Cumhurbaşkanı iken biz hep ayağa kalktık. Alkışlamadığımızı hatırlıyorum. Sayın Kılıçdaroğlu döneminde bu yapılmamaya başlandı. CHP'nin tavrı kamuoyunda memnuniyete neden olmuştur. Bugüne kadar yaptıkları yanlıştır. 

Sayın Erdoğan ile Özgür Özel görüşmesinde bilmediğimiz bir şey var mı? 

Görüşmede 4 kişi vardı. Parti sözcülerimiz açıklama yapmak üzere kararlaştırdık.

Tekrar bir araya gelirler mi?

Neden olmasın ama Özgür Özel'i çok eleştirdiler gibi geliyor bana. Özel'in üzerinde bir baskı var gibi görünüyor. Kılıçdaroğlu'na yakın bir ekip var partisi içinde. Kılıçdaroğlu'nun tweetlerinde genel başkanı eleştirdiği anlaşılıyor. Sayın Özgür Özel, Kılıçdaroğlu'nun delegeleriyle çalıştığı için bir baskı var gibi.

Özel normalleşmeyi AK Parti'nin bozduğunu söylüyor. Örneğin teğmenlerin yemini konusunda...

Biz bozmuyoruz. Disiplindir o. Asker disipline bila kaydü şart amasız fakatsız uymak zorunda olan kişidir. Herkes kafasına göre bir şey yaparsa ona ordu denmez. Türk Silahlı Kuvvetleri disiplinin olmazsa olmaz yeridir. Sayın Özel bunu normalleşme karşıtı görüyorsa normalleşmenin ne olduğunu tanımlamalıdır.

Emeklilerle ilgili zamlar gündemde. 2025'te emekli olacaklar 2024'te emekli oalcaklardan daha mı az maaş alacaklar?

Onunla ilgili bir hesaplama var. 2024'te emekli olacaklar yüksek para almaları söz konusu. Anlık meselelerle bunu değiştirdiğinizde haksızlık olabilir. Enflasyon yükselirken sonra emekli olmak lehine olur. Enflasyon düşme eğilimine girdiğinde önce emekli olanlar daha fazla alacaktır.

AK Parti kongre sürecinde. Değişim olacak mı? Sosyal medya üzerinden AK Partililerin birbirine sataşması var, yorumunuz olur mu? 

Bunları hoş bulmuyorum ama AK Parti'de daha önce görev yapmış şu an herhangi bir aktivitesi bulunmayan arkadaşların sosyal medyada tartışmaları doğru değil. Aksi halde sadece üyelik bağıyla bağlı arkadaşlara yapmayın lütfen deme hakkımız vardır. Biraz daha hassas düşünerek partiye zarar vermemeyi düşünüceklerini tahmin ediyorum.

YENİ ANAYASA

1982 Anayasası'ndan kurtulma idaresinin bu parlamantoya sahip olduğuna inanıyorum. Sivil bir nayasa yapacağına inanıyorum. Dün Özgür Özel'e de sordunuz. "Önce uysunlar, sonra bakarız" açıklamasını önemli buluyorum ancak Can Atalay konusunda katılmıyorum. Meclis Başkanı yönetmeliği yerine getirmiştir.