Zam ve indirim haberleriyle birlikte sürekli değişim içerisinde olan akaryakıt hakkında sürekli araştırmalar yapılıyor. Araç sahipleri güncel akaryakıt fiyatlarını araştırıyor. Sürekli zamlanan ya da düşen fiyatlar sürücüler tarafından yakından takip ediliyor. Peki, akaryakıt fiyatları nasıl oluşuyor? Akaryakıt fiyatları nasıl belirleniyor? sorularına sizler için yanıt aradık. 2022 benzin, LPG, dizel akaryakıt fiyatları haberimizde...
AKARYAKIT FİYATLARI NASIL OLUŞUYOR?
Petrol Piyasası Kanunu gereğince 1 Ocak 2005 tarihi itibarı ile Serbest Fiyatlandırma Sistemi'ne geçildi. Bu sistemle sektördeki akaryakıt dağıtım şirketleri, farklı fiyat politikalarına göre depo satış fiyatını belirlemekte serbest olduğu gibi, bayiler de dağıtım şirketleri tarafından kendilerine tavsiye edilen tavan pompa satış fiyatlarını uygulamaktadır ya da bulundukları bölgenin rekabet koşullarına göre pompa satış fiyatlarını uygulamakta serbesttirler. Türkiye'de perakende satış fiyatları rekabet koşulları göz önünde bulundurularak oluşturulmaktadır.
FİYATLANDIRMA
Türkiye’de benzin ve motorin fiyatlandırılması 3 aşamadan oluşur. İlk aşama, yakıt rafineriden geçer. Bu aşamada rafineri fiyatına hem Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) hem de Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) payı eklenir. Devletin her ürün için belirlediği bir ÖTV değeri vardır. Beyaz ürünler için bu pay 2,54 TL/M3 ve Siyah ürünler için 2,69 TL/TON`dur.
Yakıtın rafineriye geldiği fiyat (petrol ithal eden bir ülke konumunda olduğumuz için) Akdeniz – İtalyan piyasasında yayınlanan CIF Akdeniz tarafından o günlük döviz kuruna bağlı olarak belirlenir. Yani kısaca RAFİNERİ FİYAT OLUŞUMU; Gümrüksüz rafineri fiyatı + ÖTV + EPDK payı = Rafineri Satış Fiyatı (KDV hariç)
Türkiye’de akaryakıt fiyatları üç aşamada belirleniyor:
1) Rafineri Satış Fiyatının Oluşumu
Yakıt ilk olarak rafineriden geçer. Bu aşamada rafineri fiyatına hem Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) hem de Enerji Piyasası Kurumu (EPDK) payı eklenir.
2) Depo Satış Fiyatının Oluşumu
Rafineriden çıkan yakıt dağıtıcı marka tarafından alınır. Marka hem kendi marjını hem de servis ücretini ekleyerek yeni fiyat oluşturur. Markalar buradan elde ettikleri kar marjlarını yeni istasyonlar, tesis bakımları ve pazarlama faaliyetleri için kullanır. Bu aşamada oluşan fiyatı “depo satış fiyatı” olarak adlandırılır.
3) Pompa Satış Fiyatının Oluşumu
Depodan satış fiyatına, bayi masrafları, lojistik giderleri eklendiğinde tavsiye edilen pompa fiyatı oluşur. Bölgeden bölgeye akaryakıt fiyatlarının değişmesi bu aşamadaki lojistik farklılıklarından kaynaklanmaktadır.
AKARYAKIT FİYATLARI
Kurşunsuz 95 (Excellium95) TL/lt: 18,10 TL
Gazyağı TL/lt: 19,25 TL
Motorin TL/lt: 20,64 TL
Motorin (Excellium) TL/lt: 20,68 TL
Kalorifer Yakıtı TL/Kg: 16,15 TL
Fuel Oil TL/Kg: 13,64 TL