Akdeniz'de çalışmalara katılan uluslararası bir araştırmacı ekibi, İspanya'nın Banyalbufar bölgesinde yaptıkları kazı çalışmaları sırasında tüm dünyayı şaşırtan bir keşifte bulundu. Topraktan çıkan 270 milyon yıllık kemikleri inceleyen ekip, günümüzde hayatta olan milyonlarca canlının atasına ulaştı. Kalıntı, günümüz memelilerine dönüşen bir hayvan grubu olan terapsid olarak kabul edildi. Bölgedeki bir köyde ortaya çıkan kalıntı, MUCBO Museu Balear de Ciències Naturals (Balear Doğa Bilimleri Müzesi) tarafından yapılan açıklamaya göre, "Akdeniz bölgesinde keşfedilen bu grubun ilk örneği ve ayrıca 270 milyon yıllık olmasıyla dünyanın en eskisi"dir. En etkileyici özelliklerinden biri, bazı tarih öncesi etoburların tipik özelliği olan büyük 'kılıç dişleridir'."
BÖLGEDEKİ EKOSİSTEMİN EN BÜYÜK AVCISI
"İlk dinozorlardan önce yaşamış olan bu Mallorca kılıç dişlinin fosilinin incelenmesi, onun yüzeysel olarak orta büyüklükte bir köpeğe benzeyen, ancak çıplak derisi olan ve günümüzdeki sürüngenler ve kuşlar gibi yumurtlayarak üreyen bir hayvan olduğunu belirlememizi sağladı. Büyük ve orantısız dişleri, onun 'bölgedeki ekosistemin en büyük avcısı' olduğunu gösteriyor" denildi.
TAM İSKELETİ BULUNAMADI
MUCBO küratörü ve makalenin ilk yazarı Rafel Matamales, "Kılıç dişli vakasında tam iskeleti bulamasak da, başın bazı kısımlarını, omurgayı ve neredeyse tamamlanmış bir arka bacağı bulmamıza rağmen, bu fosilleşmiş kemikler Banyalbufar'ın kılıç dişlisinin bilinen en eski memeli atası olduğunu doğrulamak için fazlasıyla yeterli" diye açıkladı.
SU İÇMEYE GELDİKLERİ BÖLGEDE BULUNDU
Kılıç dişli fosilinin bulunduğu yer, en kurak mevsimlerde hayvanların su içmeye geldiği eski bir gölete karşılık geliyor. Fosili tanımlayan ekibin bir parçası olan Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont'taki araştırmacılar Josep Fortuny ve Àngel Galobart, "270 milyon yıl önce Mallorca bir ada değildi, ancak süper kıta Pangea'nın bir parçasıydı. Ekvator bölgesinde yer alıyordu ve iklimi kurak ve kuruydu" diyor.
ZİYARET EDİLEBİLECEK
Bu uluslararası çalışma ayrıca Kuzey Carolina Doğa Bilimleri Müzesi, Princeton Üniversitesi ve Chicago'daki Field Müzesi'nden (üçü de Amerika Birleşik Devletleri'nde ), Stuttgart Doğa Tarihi Müzesi'nden (Almanya), Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont ve Museu d'Isona-Conca Dellà'dan (ikisi de Katalonya'da) araştırmacıları da içeriyordu. Mallorca'daki kılıç dişlinin fosilleri, hayvanın gerçek boyutlu bir rekonstrüksiyonuyla birlikte, MUCBO'da açılan ve Nisan ayına kadar ziyaret edilebilen yeni bir geçici sergide görülebilir.