SİBER SALDIRI MI CİHAZLARA MÜDAHALE Mİ?
Lübnan'da yaşanan çağrı cihazı ve telsiz patlamaları, “Bu bir siber saldırı mı yoksa üretim aşamasında cihazlara yapılan bir müdahale mi?” sorusunu akıllara getirdi.
Saldırının özellikle yeni ve şaşırtıcı doğası, uzmanların bunun savaşta yeni bir evreyi temsil edebileceği konusunda endişelenmesine yol açtı.
Saldırılar her gün kullandığımız cep telefonlarımızın gerçekten güvenli olup olmadığı konusunda soru işaretleri ortaya çıkardı.
AKILLI TELEFONLAR VE LİTYUM PİLLER
Teknik açıdan bakıldığında, akıllı telefonlarda kullanılan lityum pillerin Lübnan'daki kadar güçlü bir hasara yol açması imkansız.
Cihazlarımızdaki piller lityum teknolojisini kullanıyor ve yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarında şişebiliyor.
HER CİHAZA UZAKTAN ERİŞİLEBİLİR Mİ?
Siber güvenlik uzmanlarınınverdiği bilgiye göre çağrı cihazı ya da cep telefonu gibi herkesin elinde olan teknoloji aletleri bugün siber güvenlik açısından risk oluşturur nitelikte.
Sim kartı bulunan, internet erişimi mümkün olan bütün cihazlar siber açıdan ele geçirilebilir. Uzmanlar, “Açık kapı varsa giren mutlaka olur” diyorlar.
AŞIRI ISINMA SAĞLANABİLİR
Güvenlik açığından yararlanarak bir kullanıcının cihazı patlatılmaya çalışılsa bile en fazla cihazın alev alması ve alev almadan önce aşırı ısınması sağlanabilir.
Lübnan'da yaşanan gibi ani ve beklenmedik bir patlama gerçekleşmeyeceğinden kullanıcı bir nevi önceden uyarılmış olacaktır.
NASIL PATLATILIYOR?
Uzmanlar, “Bu cihazlar nasıl uzaktan patlatılıyor?" sorusunun yanıtını ise iki şekilde veriyorlar:
“Cihaz uzaktan komutla ısıtılarak içindeki kimyasallar harekete geçiriliyor. Pilini bu şekilde patlatmak mümkün. Ancak bu piller küçük oldukları için ölümcül bir zarar vermeleri mümkün değil.
Savunma sanayi mühendisleri ise akıllı telefonların kendi içlerinde koruma olduğunu belirterek uzaktan pillerinin patlatılamayacağını belirttiler.
CEP TELEFONLARI TEHLİKELİ Mİ?
Cep telefonu internete bağlı bir cihaz olarak, her internete bağlı cihaz gibi uzaktan yönetilebilir. Aynı zamanda bütün PC, akıllı otomobil, buzdolabı, TV gibi birbiriyle konuşan akıllı cihazlar için de bu geçerlidir.
Küçük cihazlardaki piller uzaktan harekete geçirilse bile ölümcül zararlar veremezler. Ancak bir güvenlik sıkıntısı yaratabilir. Bu nedenle internet çıkışı olan her cihazın siber güvenliği olmalı.
SALDIRI NASIL GERÇEKLEŞTİ?
Çağrı cihazı saldırılarının tam olarak nasıl gerçekleştiği henüz belirsizliğini koruyor.
Güvenlik kaynakları, çağrı cihazının içine küçük miktarlarda patlayıcı yerleştirildiğini ve ardından bağlantı sistemi kullanılarak uzaktan patlatıldığını öne sürüyor.
"ENDİŞEYE GEREK YOK"
Saldırganların çağrı cihazlarını tam olarak nasıl değiştirdiğini bilmeden, cihazların güvenli olduğundan emin olmak zor.
Ancak uzmanlar endişelenmeye gerek olmadığını söylüyor.