Kanada'da alışılmadık vaka sonucunda 76 yaşındaki adam, tuvaletinde gizlenen bir fare tarafından ısırıldıktan sonra ciddi bir bakteriyel enfeksiyon nedeniyle hastaneye kaldırıldı. 76 yaşındaki adam, klozetinde bir fareyle karşılaştıktan sonra Montreal, Quebec'teki bir hastanenin acil servisine başvurdu. Yaratık iki parmağını ısırdığında kemirgeni çıkarmaya çalışıyordu. Acil serviste doktorlar ona temel yara bakımının yanı sıra tetanoz aşısı da yaptı.
18 GÜN SONRA HASTANEYE GERİ DÖNDÜ
Ancak yaklaşık 18 gün sonra adam birkaç gündür ateş, baş ağrısı ve karın ağrısı şikayetiyle hastaneye geri döndü. Bu sırada parmak yaraları büyük ölçüde iyileşmesine rağmen adamın tansiyonu düşüktü ve kalbi çok hızlı atıyordu. İlk kan testleri, hastanın böbreklerinin hasar gördüğünü ve kanında az sayıda trombosit bulunduğunu gösterdi.
TEHLİKELİ BİR OLAY
Çoklu organ fonksiyon bozukluğu ve enfeksiyonun bağışıklık sistemini aşırı çalıştırdığı tehlikeli bir olay olan sepsis belirtileri gösterdiği için doktorlar onu yoğun bakım ünitesine (YBÜ) kabul etti. Adamın hastalığının nedenini ortaya çıkarmak için doktorlar kan ve idrar örnekleri alıp analiz etti.
EN YAYGIN ENFEKSİYONDUR
Bunlar, Kanada Tabipler Birliği Dergisi'nde Ocak ayında yayınlanan bir vaka raporuna göre, leptospirosis adı verilen bulaşıcı bir hastalığa sahip olduğunu ortaya çıkardı. Weil hastalığı olarak da adlandırılan Leptospirosis, Leptospira cinsindeki bakterilerden kaynaklanır. Dünya çapında hayvanlar ve insanlar arasında bulaşan mikropların neden olduğu en yaygın enfeksiyondur.
YAKLAŞIK 60.000'İ ÖLÜMLE SONUÇLANMAKTADIR
Her yıl dünya çapında 1 milyondan fazla leptospirosis vakası bildirilmekte ve bu vakaların yaklaşık 60.000'i ölümle sonuçlanmaktadır. ABD'de her yıl yaklaşık 100 ila 150 vaka meydana geliyor. Leptospirozlu kişilerde genellikle enfeksiyondan yaklaşık beş ila 14 gün sonra ateş, baş ağrısı ve kas ağrısı gibi hafif semptomlar gelişir. Diğer yaygın semptomlar arasında kusma, ishal, karın ağrısı, öksürük ve bazen deri döküntüsü yer alır.
DİĞER SEMPTOMLARLA KARIŞTIRILABİLİR
Enfeksiyonun semptomları sıklıkla grip (grip) ve dang humması gibi diğer hastalıkların semptomlarıyla karıştırılabilir. Vakaların yaklaşık yüzde 10'u ağırlaşır ve çoklu organ fonksiyon bozukluğuna ve ölüme yol açabilir. Antibiyotik tedavisini takiben çoğu insan birkaç gün veya hafta içinde iyileşir ve hızlı tedavi hastalığın süresini ve şiddetini azaltabilir. Ciddi hastalığı olanlarda ölüm oranı yüzde 5 ila yüzde 15 civarındadır, ancak akciğerlerde şiddetli kanama gelişen alt grup için bu oran yüzde 50'ye çıkmaktadır.
HİÇBİR HASTALIK BELİRTİSİ GÖSTERMEYEBİLİR
Son vakadaki adama böbrek hasarını ve düşük trombosit seviyelerini gidermek için antibiyotiklerin yanı sıra başka tedaviler de verildi. Birkaç gün sonra semptomları düzeldi ve yoğun bakım ünitesinden taburcu edildi. Spiral şekilli Leptospira bakterileri tipik olarak, bir kişi enfekte hayvanların idrarıyla veya kontamine toprak veya suyla temas ettiğinde insanları enfekte eder. Çoğu zaman hastalık sığır, domuz veya at gibi çiftlik hayvanları tarafından taşınır, ancak rakun gibi vahşi hayvanlar ve ayrıca köpekler gibi evcil hayvanlar tarafından da yayılabilir. Enfekte hayvanlar hiçbir hastalık belirtisi göstermeyebilir.
SALGIN RİSKİ
Leptospira bakterileri vücuda örneğin kesik veya çizik nedeniyle oluşan kırık cilt yoluyla veya gözler, burun ve ağız yoluyla girer. Salgın riski, insanları kirli suya maruz bırakabilecek kasırgalar veya seller nedeniyle daha da kötüleşiyor. Kirlenmiş suyun içilmesi de enfeksiyona yol açabilir. Kişiden kişiye bulaşma nadir olmakla birlikte mümkündür.
VAKA RAPORLARI
Vaka raporu yazarları raporda, Leptospira ile enfekte olmuş farelerin tükürüklerindeki bakteri sporlarını değil, yalnızca idrarlarını döktüklerini yazdı. Yani farenin ağzının geçici olarak Leptospira içeren idrarla kirlenmiş olması ve bu idrarın daha sonra kemirgenin ısırıklarından kaynaklanan delinme yarası yoluyla adamın vücuduna girmiş olması mümkün. Bu iletim şekli, diğer olası yollarla karşılaştırıldığında nadirdir.