En çok sevilen ve en pahalı kuruyemişlerden biri olan Antep fıstığı fiyatı son bir ayda yüzde 30 artış gösterdi. 450 TL seviyelerinde seyreden Antep fıstığının kilosu 600 TL gibi fiyatlara satılmaya başladı. Altın, dolar ve euro gibi yatırım araçlarına artık Antep fıstığa da eklendi.
Üretici ve tüccarlar, fiyat artışının ürün sıkıntısından değil, parasını değerlendirmek isteyen vatandaşların fıstığa yatırım yapmasından dolayı olduğunu öne sürdü.
Ekonomim'de yer alan habere göre, Antep fıstığı artık sadece bir gıda maddesi olarak değil, yatırım aracı olarak kullanılıyor. Öyle ki yatırım aracına dönüşen fıstık son bir ayda yüzde 30 artış göstererek kilo fiyatı 450 TL bandından 600 TL gibi fiyatlara yükseldi.
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, arz konusunda yaşanan bir sorun olmadığını sadece yatırımcıların fıstığa yönelmesiyle birlikte böyle bir artış yaşandığını dile getirdi. Kısa zamanda yaşanan bu fiyat artışının stok sorunuyla ilgili olmadığını söyleyen Yıldırım, “Önümüzdeki sezon hiç ürün olmasa bile yetecek fıstık var” dedi.
Fıstık fiyatlarında yaşanan artışın sebebinin kayıt dışı satıştan kaynaklandığını ifade eden Yıldırım, “Fıstık alışverişini hiçbir şekilde faturalı yapılmıyor. Bu böyle olunca bir yatırım aracına dönüşüyor. Parasını değerlendirmek isteyenler fıstığa yatırım yapıyor. Hasat döneminde alım yapanlar stokluyorlar ve Ramazan ayına yakın fiyatın artacağı beklentisi ile beklemeye geçiyorlar. Piyasada ürün var, kimse ben ürün bulamıyorum konusunu şu ana kadar dile getirmedi” dedi.
Geçtiğimiz ay, tüm baklavacıların toplanarak Gaziantep'e gittiklerini ve fıstıkçılarla toplantı yaptıklarını aktaran Yıldırım, “Toplantı sonrası bir ay fıstık fiyatında bir hareketlenme olmadı. Ama geçtiğimiz 15 gün öncesinden başladılar fiyatları yükseltmeye ve baklavalık iç fıstığın kilogram fiyatı 450 liradan 600 liraya kadar yükseldi. Fıstıkçılar arasında Ramazan yaklaşıyor diye 700 lira olacak, 750 lira olacak diye laflar dolaşıyor. Bu yüzden ürününü satmak isteyen de satmıyor” şeklinde konuştu.
Fıstık fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar sebebiyle Ticaret Bakanlığı veya Rekabet Kurumu’nun olaya el atması gerektiğini söyleyen Yıldırım, “Fiyatlarının kontrol altına alınması için ağustosa kadar ithalatına izin verilmeli. Yoksa fiyatlar giderek artacak. Geçen yıl Ekonomi Bakanlığı, ithalatın açılması taraftarıydı, fakat Tarım Bakanlığı belge vermediği için ithalat yapılamadı. Şu an fıstık ihracatı da durdu. Yurt dışında fiyatlar 18 ile 19 dolar arasında yer alırken, ülkemizde 24 ile 25 dolar seviyesinde bulunuyor” dedi.