Türkiye deprem kuşağında yer aldığından neredeyse her gün büyüklü küçüklü depremler meydana gelmeye devam ediyor. Depremler AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından listeleniyor. İşte son dakika meydana gelen depremler…
6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş depremlerinin ardından vatandaşlar tedirginlik içerisinde deprem verilerini takip ediyorlar. Bu gece Kahramanmaraş’ta bir deprem daha meydana geldi.
GECE SAATLERİNDE GERÇEKLEŞTİ
AFAD verilerine göre Kahramanmaraş Türkoğlu'nda 3.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Saat 02.37'de meydana gelen deprem yerin 6.77 km derinliğinde gerçekleşti.
BİNGÖL’DE SALLANDI
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre 6 Haziran 2024 tarihinde saat 15.02'de merkez üssü Bingöl'ün Karlıova ilçesi olan 3,9 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin derinliği 18.64 kilometre olarak ölçüldü.
ADIYAMAN 4.2 İLE SALLANDI
Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, 6 Haziran 2024 tarihinde, saat 13.47'de merkez üssü Çelikhan olan 4,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin 11,24 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.
Adıyaman Valisi depremin kent merkezinde de hissedildiğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı;
Varol, "Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk söz konusu değil, saha tarama çalışmalarımız sürüyor.” dedi.
JAPON DEPREM UZMANI UYARDI
Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın Elazığ, Kahramanmaraş, Hatay, Adana ve Kıbrıs'a uzandığını belirterek, "Kıbrıs'ta 7 büyüklüğünde deprem olabilir." dedi. Kahramanmaraş'ta büyük bir deprem beklenmediğini, ancak Doğu Anadolu Fay Hattı'nda deprem riskinin sürdüğünü vurgulayan Moriwaki, 2000 sonrası yapılan binaların genelde güvenli olduğunu ve kentsel dönüşümün önemini ifade etti.
"7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR"
Yoshinori Moriwaki, "Türkiye'de deprem domino taşı gibi sıra sıra gidiyor. Bingöl-Karlıova, Muş ve Bitlis ise ikinci bölge. Üçüncü bölge ise Ege tarafı. Ege tarafında çok ince ve kısa fay hatları var. Onun için fazla büyük depremler olmuyor ama sık sık oluyor. Dördüncü bölge ise Marmara Bölgesi. 1999'da Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kuzey kolunda Gölcük'te meydana gelen deprem Yalova'yı da etkiledi. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda kabaca 8 fay hattı bulunuyor. Marmara Bölgesi'nde fay hatlarından biri kırıldığında 6,8 büyüklüğünde, birkaçı beraber kırılırsa 7 büyüklüğünde deprem olabilir." dedi.
KAHRAMANMARAŞ BÖLGESİNDE DEPREM BEKLENMİYOR
Moriwaki, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin biriken büyük bir enerjiyi boşaltması nedeniyle bölgede büyük bir deprem beklenmediğini ifade etti. Kahramanmaraş merkezli depremlerin yumuşak zemine sahip Hatay'ı da etkilediğini hatırlatan Moriwaki, Kıbrıs tarafında denizde bir deprem meydana gelmesi durumunda buranın zeminden kaynaklı tekrar etkilenebileceğini belirtti. Yoshinori Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattı'nın ilerisinde bir deprem riski bulunduğunu fakat bunun için zaman vermenin mümkün olmadığını söyledi.
NACİ GÖRÜR İSE FAY HATLARINI İŞARET ETTİ
Yer bilimci Prof. Naci Görür'ün sık sık uyardığı Bingöl'de dün 4 büyüklüğünde deprem oldu. Görür, Bingöl'deki depremin ardından değerlendirmelerde bulundu. Deprem uzmanı, fay hattına dikkat çekerek depremin, Doğu Anadolu Fay zonu içerisinde gerçekleştiğini açıkladı. Daha önce Görür, KAF'ı işaret ederek bölgeye uyarılarda bulunmuştu.
NACİ GÖRÜR DAHA ÖNCE BİNGÖL'Ü UYARMIŞTI
Prof. Dr. Naci Görür, Tunceli, Erzincan ve Bingöl'ü etkileyecek büyük deprem riskine dikkat çekmişti. Görür, Kuzey Anadolu Fayı'nı işaret ederek bölge için 7.4'lük deprem uyarısında bulunmuştu. Görür şunları söylemişti:
"Erzincan ve Karlıova arasında Kuzey Anadolu Fayı'nın Yedisu segmenti yer alıyor. Bu bölgedeki tarihsel depremleri incelendiğimizde son büyük depremin 1784 yılında olduğunu görüyoruz. Kuzey Anadolu Fayı'nda, ortalama 250 yıllık periyotlarda büyük deprem olduğunu düşünürsek, söz konusu bölgede 7.2, 7.4'lük deprem riski var. Tunceli ve ilçeleri için daha büyük risk söz konusu. Tunceli ve çevresindeki yerleşim alanlarının depreme dayanıklı, dört dörtlük yapılar olmadığı biliniyor. Tarihsel açıdan Yedisu fayının kırılma periyodu doldu."
6,7'LİK DEPREM TATBİKATI
AFAD tarafından Bursa'nın Gemlik ilçesi merkezli 6.7 büyüklüğünde deprem tatbikatı başlatıldı. 24 saat sürecek tatbikat, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında gerçekleşiyor. 5 ili etkileyen tatbikatta, kriz yönetimi ve koordinasyonu test ediliyor.
"BURSA’DA 1048 KİŞİ HAYATINI KAYBEDEBİLİR"
Bursa AFAD Müdürü Mehmet Buldan ise "Bursa'da bu büyüklükte bir deprem olması halinde 32 bin bina hasar görürken, 4 bin 800 bina yıkılacak, yaklaşık bin 48 kişi hayatını kaybedebilecek, 120 bin kişinin ise geçici barınmaya ihtiyaç duyabileceği tespit edilmiştir. Her ilçeye desteğe gelecek her il olarak belirlenmiştir. Enkaz alanlarında fiili olarak çalışmalar sürdürülmektedir" diye konuştu.
AFAD 7 HAZİRAN SON DEPREMLER LİSTESİ
07:40 – Elazığ (Merkez) – 2.8
06:45 - Marmara Denizi - Gemlik Körfezi - [05.71 km] Armutlu (Yalova) - 1.6
05:11 - Darende (Malatya) – 1.5
05:06 - Akdeniz - [07.84 km] Kaş (Antalya) – 2.7
05:01 – Salihli (Manisa) – 1.4
04:55 - Yeşilyurt (Malatya)
04:38- Ege Denizi - Kuşadası Körfezi - [08.82 km] Menderes (İzmir) - 1.2
04:27 - Yazıhan (Malatya) – 1.2
04:11 - Yeşilyurt (Malatya) – 1.2
02:37 - Türkoğlu (Kahramanmaraş) - 3.5
01:15- Karlıova (Bingöl) - 1.8
01:09-Karlıova (Bingöl) - 3.4
00:54- Marmara Denizi - Bandırma Körfezi - [03.87 km] Erdek (Balıkesir) - 2.5
00:49- Göksun (Kahramanmaraş) - 1.2
00:35 - Göksun (Kahramanmaraş) - 1.9
00:14 - Doğanşehir (Malatya) - 1.8
00:11 - Menteşe (Muğla) 1.5
00:06 Van Gölü - [08.23 km] Tuşba (Van) 2.3