Araştırmacıların yaptığı son çalışma, daha az tartışılan kas-iskelet sistemi bozukluklarının yükselişte olduğunu ve önümüzdeki 30 yıl içinde iki kat daha fazla insanı etkileyeceğini öngörüyor.
2050 YILINA KADAR 1,06 MİLYAR KİŞİ ETKİLENECEK
Bu "diğer" kas-iskelet sistemi bozukluğunun 2050 yılına kadar 1,06 milyar kadar insanı etkileyeceği tahmin edilmektedir; bu sayı, son verilerde etkilenen 494 milyon kişinin neredeyse iki katıdır.
Flinders Üniversitesi Koleji'nde halk sağlığı alanında kıdemli öğretim görevlisi ve hekim bilim adamı olan çalışmanın ortak yazarı Manasi Murthy Mittinty, "2020'de 494 milyon vakanın önemli ölçüde artarak 2050 yılına kadar diğer kas-iskelet sistemi bozukluklarıyla yaşayan 1.060 milyon kişiye ulaşacağını tahmin ediyoruz." dedi.
"BÜYÜYEN BİR SAKATLIK KAYNAĞI"
Tıp ve Harvard Tıp Fakültesi'nden ileri düzey küresel klinik bilim adamı araştırma görevlisi bir açıklamada bulundu. Açıklamada, "Araştırma ekibi, osteoartrit, romatoid artrit, gut, bel ağrısı ve boyun ağrısını hariç tutan, bu araştırmada incelenen türdeki kas-iskelet sistemi bozukluklarının, dünyada kamu politikasının dikkate alınmasını gerektiren büyük ve büyüyen bir sakatlık kaynağı olduğunu belirledi." ifadeleri kullanıldı.
204 ÜLKEDEN VERİ TOPLANDI
Araştırmacılar bu tahminleri Amerika, Avrupa ve Türkiye'nin de dahil olduğu 204 ülke ve bölgedeki nüfus, sağlık ve sigorta talepleri verilerini inceledikten sonra yaptılar. Kas-iskelet sistemi sorunlarının yaygınlığını ve engellilikle geçirilen yaşam yıllarını araştırdılar.
DÜNYA ÇAPINDA 1,71 İNSAN BU SORUNU YAŞIYOR
Kas-iskelet sistemi bozuklukları eklemleri, kasları, kemikleri, bağları, tendonları ve omurgayı etkiler ve yaralanma, tekrarlayan zorlanma, kötü duruş, yaşlanma ve genetik bozukluklar gibi çeşitli faktörler nedeniyle ortaya çıkar. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünya çapında 1,71 milyar insan her türlü kas-iskelet sistemi rahatsızlığıyla yaşıyor.
KADINLARIN SAYISI ERKEKLERDEN DAHA ÇOK
Ayrıca kadınların küresel olarak erkeklere göre daha yüksek oranda kas-iskelet sistemi bozuklukları bildirdiğini ve bu oranların 60-69 yaşlarında zirveye ulaştığını buldular.
COVİD-19 SONRASI ETKİLER ARTTI
Mittinty, "Elbette tahminlere katkıda bulunabilecek bir faktör de, kas-iskelet sistemi semptomları ve hareket kaybıyla karakterize edilen, giderek artan sayıda ilişkili durumların fark edildiği ve sağlık sistemleri ve topluluklar üzerinde daha fazla baskı oluşturan, COVID-19 sonrası etkilerin ortaya çıkmasıdır." söz konusu.
Yazarlar makalede şöyle yazdı: "Bu farklı kas-iskelet sistemi bozuklukları kategorisinden kaynaklanan büyük hastalık yükü, genel olarak kas-iskelet sistemi sorunlarının ele alınması ihtiyacını vurgulamaktadır."
"Bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi, rehabilitasyon ve ilacın etkinliği ve güvenliği açısından yaşlanan nüfusa yönelik sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, kardiyovasküler hastalıklar gibi diğer durumların yanı sıra kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının yükünün azaltılmasına yardımcı olacaktır."