1 milyar ışık yılı uzaklıktan gelen kalp atışına benzer gizemli ses ne ifade ediyor? Evrende yalnız değil miyiz?

Bilim insanları, 1 milyar ışık yılı uzaklıkta gizemli bir nesneden gelen radyo sinyalleri keşfetti. Peki gökbilimcilerin kalp atışına benzettiği bu gizemli sesler ne ifade ediyor? Yıllardır tartışılan dünya dışında başka bir yaşam var mı sorusu yanıt mı buluyor? Evrende yalnız değil miyiz?   

Gökbilimciler, Kanada’da radyo teleskopunu kullanarak garip ve kalıcı bir radyo sinyali keşfettiler. Bilim insanları, yaklaşık 1 milyar ışık yılı uzaklıkta, ortalama patlamalardan 1000 kat daha uzun süren, tekrar eden hızlı bir radyo patlaması keşfettiler. İlk kozmik flaşın keşfedildiği 2007'den bu yana yüzlerce hızlı radyo patlaması tespit edildi. Hızlı radyo patlamaları yoğundur, ancak dünyadan milyonlarca ila milyarlarca ışık yılı uzaklıktan kaynaklanan kısa radyo dalgaları yanıp söner. "Lorimer patlaması" olarak bilinen bu kozmik flaşların ilki 2007'de keşfedildi. O zamandan beri yüzlerce hızlı radyo patlaması tespit edildi ancak bunların kesin astrofiziksel kökenleri bir sır olarak kalıyor.

Bu kez çok daha büyük!

Hızlı radyo patlamaları genellikle milisaniyeler sürer. Ancak, Nature dergisinde yayınlanan yeni araştırmaya göre, FRB 20191221A adlı yeni tespit edilen sinyal yaklaşık üç saniye uzunluğunda - ortalamadan yaklaşık 1000 kat daha uzun .

21 Aralık 2019'da, Kanada Hidrojen Yoğunluğu Haritalama Deneyi'nden (CHIME) gelen verileri izleyen gökbilimciler, dikkatlerini çeken bir sinyal tespit ettiler. Business Inside’da yer alan habere göre MIT'de doktora sonrası araştırmacı olan Daniele Michilli ve CHIME'nin gelen verilerini inceleyen ekip “Sinyali gözle inceledim ve çoklu darbelerden oluştuğunu fark ettim - biraz elektrokardiyograma benziyordu” açıklamasında bulundu.

Evrende bu tür sinyal üretecek kaynak yok

Daha fazla incelemenin ardından, Michilli ve ekibi sinyalin, her 0,2 saniyede bir tekrarlanan kalp atışına benzer net bir periyodik model içerdiğini buldu. Michilli, "Bu bizi çok şaşırttı, çünkü evrende bu tür bir sinyal üretebilecek çok fazla kaynak yok." dedi.

Michilli, kendi galaksimizde iki öngörülebilir ve güvenilir sinyal örneği bulunduğunu söyledi . Bir magnetar, inanılmaz derecede güçlü bir manyetik alana sahip, yoğun, ölmekte olan bir yıldızdır. Bir pulsar, dar radyo dalgaları yayan ve bir deniz fenerinin feneri gibi dünyanın yanından geçen, patlamış bir yıldızın dönen artıklarıdır. Michilli, gökbilimcilerin bu sürekli tekrar eden sinyalleri "evreni incelemek ve teorilerimizi araştırmak için" kullandıklarını söyledi.

Sinyaller tekrarladı

Michilli, çoğu hızlı radyo patlamasının yalnızca bir kez parladığını, ancak nadiren sinyalin tekrarlandığını ve güvenilir bir şekilde algılandığını söyledi. Tekrar eden bir sinyal, gökbilimcilerin teleskopları gökyüzünün belirli bir parçasına yöneltmesine ve patlamayı daha ayrıntılı olarak incelemesine izin vererek, nereden geldiğini ve buna neyin neden olabileceğini daraltmaya yardımcı olacağını söyledi.

Yeni sinyal, atan bir kalp gibi birden fazla zirveye sahip tek bir olaydan geliyormuş gibi görünse de, Michilli ve ekibi patlamanın kendisinin tekrar ettiğini henüz görmedi. Michilli "Hızlı radyo patlamasından ek patlamalar görmek için onu izlemeye devam etmeyi ve gelecekte bu tekrarlayan patlamaların daha fazlasını keşfetmeyi umuyoruz" dedi. Bu amaçla, CHIME, radyo patlamalarının konumlarını üçgenlemek ve bunları belirli galaksilere bağlamak için aynı gökyüzü parçasını birlikte gözlemleyecek olan Kuzey Amerika'daki ek teleskoplarla iş birliği yapacak. Michilli, "Tam olarak nereden geldiklerini bilmek ve yerel çevrelerini incelemek istiyoruz" dedi ve ekledi: "Gelecekte, tam olarak ne olduklarını görmek için bu yeni James Webb Uzay Teleskobu ile bazılarına bakmayı umuyoruz. "

Sonraki Haber