Bir kahramanlık destanı: Çanakkale Zaferi
106 yıl önce bugün vatanını korumak için cesaret ve kahramanlıkla savaşan Mehmetçik, tüm dünyaya “Çanakkale Geçilmez” sözünü haykırdı.
Bugün 18 Mart 2021, 106 yıldır andığımız ve zaferini kutladığımız Çanakkale Savaşı'nda tüm imkansızlıklara rağmen bir destan yazıldı.
Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında geçen ayrı bir savaş olarak tarihe geçmiştir. 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebelerini kapsar.
Çanakkale Savaşı nasıl başladı?
Osmanlı İmparatorluğu, 1914'te Almanya ile bir ittifak antlaşması imzaladıve savaşta yanında yer alacağını bildirdi.
Alman Deniz Kuvvetleri'ne ait olan Goeben ve Breslau savaş gemileri İstanbul'a gelişinin ardından Osmanlı Donanması'na bağlı diğer gemilerle Karadeniz'e açıldı.
Osmanlı emrindeki bu gemiler 27 Ekim 1914 tarihinde Rus limanlarını bombalayınca Rusya, Osmanlı İmparatorluğu'na savaş ilan etti.
Birleşik Krallık, Churchill'in de desteğiyle, 1914 yılı Eylül ayında Çanakkale Boğazı'nın donanmayla geçilerek İstanbul'un iişgal edilmesini planladı. Bunun akabinde Birleşik Krallık ve Fransa gemileri Boğaz'a geniş çaplı saldırılara başladı. Ancak Birleşik Donanma ağır kayıplara uğradı ve deniz harekâtından vazgeçmek zorunda kalındı.
Deniz harekâtı başarısız olan kuvvetler, kara harekâtıyla Çanakkale Boğazı'ndaki Osmanlı sahil topçu bataryalarını ele geçirmek üzere harekete geçti.
Britanya ve Fransa kuvvetleri 25 Nisan 1915 şafağında Gelibolu Yarımadası'nın güneyinde beş noktada karaya çıkarılmıştır. Britanya ve Fransa çıkarma kuvvetleri Osmanlı kuvvetlerinin inatçı savunmaları ve zaman zaman giriştikleri karşı taarruzlar sonucunda Gelibolu Yarımadası'nı işgalde başarılı olamadı.
Birinci Anafartalar Muharebesi
9 Ağustos'ta Kurmay Albay Mustafa Kemal'in Birinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen karşı taarruzunda İngiliz tümenini ateş hattına sürdü. Mustafa Kemal ertesi gün Kocaçimentepe-Conk Bayırı hattında yeni bir karşı taarruz gerçekleştirdi, bu hattaki Anzak birliklerini de geri püskürttü.
“Çanakkale Geçilmez”
Britanya ve Anzak kuvvetlerinin İkinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen genel taarruzları ise Osmanlı savunmasını aşamadı. Tüm bu mağlubiyetler sonrasında İngiliz, Anzak ve Fransız kuvvetleri Gelibolu Yarımadasını 1915 yılı Aralık ayı içinde boşalttı ve bir zafer tarihe geçti. Vatanını korumak için cesaret ve kahramanlıkla savaşan Mehmetçik, tüm dünyaya “Çanakkale Geçilmez” sözünü haykırdı.
Bugün, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 106. yıl dönümünde; tüm imkansızlıklara rağmen vatan için savaşan Mustafa Kemal Atatürk ve askerlerini saygıyla, minnetle ve duayla anıyoruz…