300 yıllık ağaçlarda üretim devam ediyor! Zeytinde rekolte düştü ama verim yüksek

Kilis, zeytin üretiminde dünyanın önemli merkezlerinden biri konumunda. Bölgede bulunan 300 yıllık zeytin ağaçlarında hasat hız kesmeden devam ediyor. Rekoltenin düşük olduğu senede yağ verimi ve fiyatlarda yüksek.

300 yıllık ağaçlardan zeytin hasadı sınır kent Kilis’te devam ediyor. Rekoltenin düşük olduğu senede var yılı gibi yüksek verimle Yok yılında Tüm Türkiye de olduğu gibi Kilis’te de zeytin hasadına devam ediyor. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte zeytin tarlalarının yolunu tutan çiftçiler tarım işçileriyle birlikte 3 asırlık olan Osmanlıdan miras olarak kalan zeytinin hasadına devam ediyor.300 bin dekar alanda 4 milyon zeytin ağacında hasadın devam ettiğini söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘Osmanlıdan miras kalan 300 yıllık olan ağaçlardan hasat devam ediyor. Olumsuz hava şartlarına rağmen rekolte düşük fiyatlar yüksek çiftçinin de yüzünü güldürdü’’ dedi.

"4 MİLYON ZEYTİN AĞACINDA HASAT DEVAM EDİYOR"

Tadı ve aromasıyla vazgeçilmez zeytinyağına sahip olduklarını söyleyen Özdemir, ‘‘ Almanya’da düzenlenen uluslararası zeytinyağı yarışmasında altın madalya alan zeytinyağına sahibiz. Yağın içerisindeki polifenol oranı yüksek asit oranı ise çok düşük. Günün ilk ışığıyla birlikte tarlaların yollarını tutup hasadı yapmaya geliyorlar’’ şeklinde konuştu.

"GÖZÜMÜZ GİBİ BAKIYORUZ"

300 yaşındaki zeytin ağaçlarına gözleri gibi baktıklarını söyleyen çiftçi Bülent Özçelik,‘‘ Zeytin hasadına başladık ve 5’inci kuşak olarak ağaçlara gözlerimiz bakıyoruz. Osmanlı’dan bize miras kalan ağaçlardır. Elimizden geldikçe sadece yağını ve odununu değil mirasa sahip çıkmak istiyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Hasadı devam eden zeytinde rekoltenin düşük olduğunu söyleyen çiftçi Şerafettin Özçelik, ‘‘Kuraklıktan dolayı ülkemizde de olduğu gibi Kilis’te de rekolte çok düşük. Fiyatlar yüksek olduğundan dolayı çiftçilerin yüzleri gülüyor. Bir yıl boyunca emek isteyen ağaçlardan meyvemizi toplama zamanındayız’’ diye konuştu.

Sonraki Haber