38 yıl önce kaderine terk edilen hayalet şehir 'Pripyat'

Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki Pripyat kentinde bulunan Çernobil Nükleer Santrali'nde 26 Nisan 1986'da meydana gelen patlama, 200 bin kişinin ölümüne yol açtı. Patlama sonrası kente, 1945'te Hiroşima'ya atılan atom bombasının 50 katına eşit miktarda radyasyon yayıldı. Patlamanın izleri hafızalardan hala silinmezken girişine izin verilmeyen hayalet şehir Pripyat'ta tek bir kuş uçmuyor...

Ukrayna'nın Kiev bölgesinde bulunan Pripyat kentinde dünyanın en büyük nükleer faciasına sahne olan Çernobil Nükleer Santrali'ndeki kazanın izleri, üzerinden yıllar geçmesine karşın hala silinmedi. Santral çalışanları için 1970 yılında inşa edilen ve felaket sonrası terk edilen Pripyat'ta 38 yıldır canlı hayata rastlanmıyor.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’e 110 kilometre uzaklıktaki santralde 26 Nisan 1986’da gerçekleşen kaza, hafızalardaki yerini korurken sonuçları ise uluslararası gündemde tartışılmaya devam ediyor. Çernobil Nükleer Santrali'ni çevreleyen 30 kilometrekarelik yasak bölge ve bir zamanlar nükleer santralde çalışan binlerce kişinin yaşadığı hayalet kasaba Pripyat, Ukrayna askerleri tarafından korunuyor.

Bölgenin yüksek radyasyon riski bulunan kirli alanlarına girişe ise izin verilmiyor. Askeri görevliler, yanlarında taşıdıkları özel cihazlarla sürekli radyasyon ölçümü gerçekleştiriyor.

26 NİSAN 1986'DA YAŞANAN PATLAMA

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e 110 kilometre uzaklıktaki Çernobil Nükleer Santrali'nde 26 Nisan 1986'da bir deneme esnasında kaza meydana gelmiş ve patlama olmuştu. Patlamadan dolayı havaya yayılan radyasyon, başta bölgedekiler olmak üzere çok sayıda insanı olumsuz etkilemiş ve kanser vakalarında artış meydana gelmişti.

O dönem Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ne (SSCB) ait olan Çernobil Nükleer Santrali'ndeki patlamanın ardından radyasyon dozu normal değerlerin binlerce kat üzerine çıkmıştı. Bu seviyedeki bir radyasyona sadece birkaç saniye maruz kalan santraldeki görevliler, çok kısa süre sonra hayata veda etmişti.

Sonraki Haber