41 kişinin öldüğü Bartın'daki madende çalışması gereken işçi sayısını Barış Yarkadaş açıkladı! “Az adamla çok iş yaptırmak istiyorsan grizuyu davet ediyorsun”

tv100.com yazarı Barış Yarkadaş, Gürkan Hacır ile Taksim Meydanı programında Bartın'daki maden faciasıyla ilgili konuştu. Yarkadaş "Mevcut madende 1145 işçinin çalışması gerekiyor. Fakat 590 kişi çalıştırılıyor. Az adamla çok iş yaptırmak istiyorsan grizuyu davet ediyorsun" dedi.

This browser does not support the video element.

tv100.com yazarı Barış Yarkadaş, gazeteci Fuat Uğur, tv100 Ankara Temsilcisi Deniz Gürel, gazeteciler Hacı Yakışıklı Şaban Sevinç; Gürkan Hacır ile Taksim Meydanı programına konuk olarak gündemi değerlendirdi. Cuma günü Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait maden ocağında meydana gelen patlamaya 41 işçinin hayatını kaybetmesi programda masaya yatırıldı.

"Az adamla çok iş yaptırmak istiyorsan grizuyu davet ediyorsun"
Bartın'daki maden faciasını değerlendiren Yarkadaş "Mevcut madende 1145 işçinin çalışması gerekiyor. Fakat 590 kişi çalıştırılıyor. Grizu denilen olay nasıl ortaya çıkıyor? Eğer yeterli işçiniz yoksa o galeri açıldıktan sonra planladığınız kadar kömür çıkaramıyorsanız, işçi sayısı da azsa orayı mecburan açık bırakıyorsunuz. Bu ocak açık kaldığında kömür içten içe yanmaya başlıyor. Bu da grizu denilen patlamayı beraberinde getiriyor. 1145 kişinin çalışacağı yerde 590 kişiyi istihdam edip az adamla çok iş yaptırmak istiyorsan grizuyu davet ediyorsun, çağırıyorsun." dedi.

"Madenlerimizde yaşam odaları kurma zorunluluğu yok"
"Maden kanunları defalarca değiştirildi, hiçbir zaman işçiyi tam anlamıyla güvenceye alacak bir kanun yapılmadı" diyen Yarkadaş "Sermayenin, işçinin çıkarları ön planda tutuldu. Madenlerimizde yaşam odaları kurma zorunluluğu yok. Teçhizatların yenilenmesi için 58.5 milyon lira ayrılmış. Ne kadar harcanmış? Sadece 1 milyon 621 bin TL" sözlerine yer verdi.

"Türkiye’de her 100 bin madenciden 60’ı ölüyor"
Yarkadaş "TMMOB diyor ki ‘Biz Amasra’daki hiçbir veriye ulaşamıyoruz. Metan sensörü çalıştı mı çalışmadı mı bunu bilmiyoruz. Çalıştıysa, seviye 2 üzerine çıktıysa üretime neden ara verilmedi?’, Türkiye’de her 100 bin madenciden 60’ı ölüyor." ifadelerini kullandı.