56 saatlik sokağa çıkma yasağı bu akşam başlıyor! Kısıtlamadan kimler muaf olacak? Nereler açık? Toplu taşıma olacak mı?

Koronavirüs tedbirleri kapsamında ikinci bir karara kadar her hafta sonu 56 saat sürecek sokağa çıkma yasağı bu akşamdan itibaren başlıyor. Bu akşam saat 21:00’de başlayacak sokağa çıkma yasağı Pazartesi saat 05:00’te sona erecek. Yasaktan kimler muaf olacak? Nereler açık, Ulaşım nasıl olacak?

Yeni koronavirüs önlemleri kapsamında hafta sonu 56 saat sürecek kısıtlama bugün saat 21.00’de başlayıp pazartesi 05.00’te ise sona erecek. Peki Sokağa çıkma yasağından kimler muaf olacak?  Nereler açık, Ulaşım nasıl olacak? İşte bu akşam başlayacak 56 saatlik sokağa çıkma yasağının tüm detayları...

Hafta sonu sokağa çıkma yasağı ne zaman başlıyor?

56 saat sürecek sokağa çıkma kısıtlaması bu akşam 21:00’de başlıyor.

Hafta sonu sokağa çıkma yasağı ne zaman bitiyor?

Cuma saat 21:00’de başlayan sokağa çıkma kısıtlaması Pazartesi sabahı saat 05:00’te sona erecek.

Sokağa çıkma kısıtlamasında nereler açık olacak?

Market, bakkal, kasap, kuruyemişçiler ve manavlar saat 10.00-17.00 arası açık olacak ayrıca gazete bayileri de satış yapacak. 

Marketler açık olacak mı? 

Kısıtlamanın olduğu cumartesi ve pazar günleri market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, vatandaşlarımız (65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altında bulunanlar hariç) zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın market, bakkal, manav, kasaplara ve kuruyemişçilere gidip gelebilecektir.

Aynı saatler arasında market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçiler ve on-line sipariş firmaları evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabileceklerdir. Cumartesi ve pazar günleri ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri açık olacaktır (Bu iş yerlerinde sadece ekmek ve unlu mamul satışı yapılabilir)

Vatandaşlarımız (65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altında bulunanlar hariç) ekmek ve unlu mamul ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine yürüme mesafesindeki fırına gidip gelebileceklerdir. Fırın ve unlu mamul ruhsatlı iş yerlerine ait ekmek dağıtım araçlarıyla sadece market ve bakkallara ekmek servisi yapılabilecek, ekmek dağıtım araçlarıyla sokak aralarında kesinlikle satış yapılmayacaktır.

 

Fırınlar açık olacak!

Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu cumartesi ve pazar günleri market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçiler, gazete bayileri 10.00-17.00 saatleri arasında açık olacak. Yasağın uygulanacağı hafta sonu ekmek fırınları-unlu mamul ruh satlı işyerleri ile bu işyerlerinin ekmek satan bayileri hizmet verecek.

Fırın ve unlu mamul ruhsatlı işyerlerine ait ekmek dağıtım araçlarıyla sadece market ve bakkallara ekmek servisi yapılabilecek. Ama daha önceki yasaklarda olduğu gibi ekmek dağıtım araçlarıyla sokak aralarında satış yapılmayacak.

Lokantalar paket servis yapacak!

65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altındakiler hariç, zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için, araç kullanmamak şartıyla, ikâmetlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçiler ve fırına gidip gelebilecek. Bayilerden gazetelerini alabilecek.

Lokanta ve restoranlar, 10.00-20.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek.

Sokağa çıkma kısıtlamasından kimler muaf olacak?

  • Gazete, dergi, radyo ve televizyon kuruluşları, gazete basım matbaaları, bu yerlerde çalışanlar ile gazete dağıtıcıları.
  • Otizm, ağır mental retardasyon, down sendromu gibi ‘özel gereksinimi’ olanlar ile bunların veli-vasi veya refakatçileri.
  • Mahkeme kararı çerçevesinde çocukları ile şahsi münasebet tesis edecekler (mahkeme kararını ibraz etmeleri şartıyla).
  • Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olanlar (en fazla 4 kişi).
  • ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacaklar ve refakatçileri, askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen, özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan, ceza infaz kurumlarından salıverilen,  
  • Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelen ve ikâmet ettiği yerleşim yerlerine dönmek isteyenler (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler). 
  • İbadethanelerdeki din görevlileri, cemevlerinde görevli olanlar.
  • Hayvan barınakları, hayvan çiftlikleri ve hayvan bakım merkezleri ile bu yerlerin görevlileri, gönüllü çalışanları.
  • Hayvan Besleme Grubu üyeleri ile sokak hayvanlarını besleyecek olanlar, ikametinin önü ile sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvanlarının zorunlu ihtiyacını karşılamak üzere dışarı çıkanlar. 

 

Sokağa çıkma yasağında ulaşım nasıl olacak?

İşiyle ilgili nedenini belgeleyen toplu ulaşım araçlarının görevlileri ile şehirlerarası seyahat edeceğini bilet, rezervasyon koduyla ibraz eden kişiler sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacak.

Şehirlerarası seyahatler ise ancak toplu ulaşım araçları (uçak, otobüs, tren, gemi) ile yapılabilecek. Özel araçla şehirlerarası seyahat, izne tabi olacak.

Farklı mazereti bulunan kişiler toplu ulaşım araçlarıyla veya İçişleri Bakanlığı’na ait e-Başvuru ve ALO 199 sistemleri üzerinden ya da valilik-kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla izin almak kaydıyla özel araçlarıyla seyahat edebilecek.

Şehirler arası yasak var mı? Şehirler arası yasak özel araçlar için geçerli mi?

Şehirler arası seyahat yasağı son dakika bilgiler ile takip ediliyor. İçişleri Bakanlığı'nın 81 ile gönderdiği sokağa çıkma kısıtlamasına ilişkin genelgede seyahat yasağıyla ilgili detaylara yer verildi. Genelgeye göre sokağa çıkma kısıtlaması getirilen süre ve günlerde (hafta içi ve hafta sonunda uygulanacak) zorunlu haller durumunda şehirlerarası seyahate izin verilecek. Diğer yandan Özel araçla seyahat etmek isteyen ve toplu ulaşım araçlarını kullanmak isteyenler için farklılık arz edecek olan şehirlerarası yolculuk yasağı, bakanlığın kriterlerine bağlı olarak gerçekleşecek.

Vatandaşlar, yukarıda belirtilen durumların varlığı halinde toplu ulaşım araçlarıyla veya Bakanlığa ait E­BAŞVURU ve ALO 199 sistemleri üzerinden ya da Valilik/Kaymakamlıklara doğrudan başvuru yoluyla Seyahat İzin Kurullarından izin almak kaydıyla özel araçlarıyla seyahat edebileceklerdir.

Sokağa çıkma yasağında otobüs, metro, metrobüs, vapurlar çalışıyor mu?

Sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı saatlerde otobüsler çalışacak. İçişleri bakanlığının yayınladığı genelgede kısıtlamadan muaf olacak kişiler arasında şehir içi toplu ulaşım araçlarının (metrobüs, metro, otobüs, dolmuş, taksi vb.) sürücü ve görevlileri, yer almaktadır. Kısıtlamanın olduğu saatlerde yasaktan muaf olanlar toplu ulaşım araçlarını kullanabilecek.

65 yaş üstü ve 20 yaş altı toplu taşıma araçlarını kullanabilecek mi? 

65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşlarımızın 18 Kasım 2020 tarihli ve 19161 sayılı genelgemizle belirlenen saatler içerisinde (10.00­-13.00, 13.00­-16.00 saatleri arası) şehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş) kullanmalarının kısıtlanması

Yeni bir karar alınıncaya kadar ülke genelinde hafta sonları cuma günleri saat 21.00'de başlayacak, cumartesi ve pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve pazartesi günleri saat 05.00'te tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı bildirilen genelgede, ilk uygulamanın 4 Aralık Cuma günü 21.00'de başlayıp 7 Aralık Pazartesi günü 05.00'te bitecek şekilde tüm vatandaşlar için sokağa çıkma kısıtlaması getirileceği ve bundan sonraki hafta sonlarında da uygulamanın aynı şekilde devam edeceği vurgulandı.

Sonraki Haber