Bakan Kurum tv100'de açıkladı: "Evi az hasar almış tüm vatandaşlarımızı Yarısı Bizden Kampanyasına dahil edeceğiz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 6.2'lik depremin ardından tv100'de yayımlanan "Özel Röportaj"da soruları yanıtladı. Depremin ardından hasar tespit çalışmalarındaki son duruma dair önemli açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, "Evi az hasar almış tüm vatandaşlarımızı Yarısı Bizden Kampanyasına dahil edeceğiz" dedi.

This browser does not support the video element.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, tv100'de yayımlanan "Özel Röportaj"ında İstanbul'un Silivri açıklarında yaşanan 6,2'lik deprem sonrası yeniden gündeme gelen İstanbul'un beklenen büyük depreme karşı hazırlığı başta olmak üzere birçok merak edilen soruyu yanıtladı.

Depremin ardından hasar tespit çalışmalarındaki son duruma dair önemli açıklamalarda bulunan Bakan Kurum aynı zamanda en çok ihbar alınan 5 ilçeyi de açıkladı. Bakan Kurum açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“6539 BİNA HASARINA İLİŞKİN İHBAR ALDIK”

“6539 bina hasarına ilişkin ihbar aldık. Bu binaları arkadaşlarımız yerinde inceledi. Bu binalardan 1473'ü hasarsız ve 101'i ise az hasarlı olarak tespit edildi. Bunlar az hasar dediğimiz binanın sıva çatlağı ve kılcal çatlak gibi hasarlar.

EN ÇOK HASAR İHBARI GELEN 5 İLÇE

En fazla ihbar Bahçelievler, Esenler, Bağcılar, Zeytinburnu, Avcılar ve Küçükçekmece olarak gidiyor. Bu da aslında İstanbul Risk Haritası dediğimiz haritayla da örtüşüyor. Hasar ihbarı dağılımına bakınca bu tablo ortaya çıkıyor. Hasarların ihbar yüzdesine bakınca yüzde 80'i Avrupa Yakası'ndan geliyor.

Bakan Kurum tv100'de açıkladı: "Evi az hasar almış tüm vatandaşlarımızı Yarısı Bizden Kampanyasına dahil edeceğiz" - Resim : 1

“BİNALARIN YÜZDE 60'I 2000 SONRASI”

Riskli bina olarak bakıldığında 2000 öncesi 3 milyon 393 bin 77 bağımsız bölüm yapılmış. 2025 yılı itibarıyla ise İstanbul'da 8 milyon 70 bin 117 bağımsız bölüm var. Yani 3.3 milyon bağımsız bölüm 1999 yılı öncesi yönetmeliğe göre yapılmış. Yaşadığımız depremlerde yıkılan, hasar gören yapıların yüzde 98'i 1999 öncesi yapılan yapılar. Yıkılma riski yeni yönetmeliğe göre yapılmadığı için daha fazla.

Bugün baktığımızda 8 milyonu aşkın bağımsız bölümün yaklaşık yüzde 60'ı yeni yönetmeliklere göre yapılmış ve bir plan proje çerçevesinde inşa edilmiş yapılar.

Yapılan değerlendirmelerde 1.5 milyon riskli bağımsız bölüm sayısı olduğunu görüyoruz. 600 bini de acil dönüşmesi gerekiyor.  Bizim İstanbul'u kurtarma planımız bu. Burada sevindirici olan kısım ise yüzde 60'ı yeni bina.

"BİZİM İSTANBUL'U KURTARMA PLANIMIZ BU"

2000 yılında İstanbul'un tamamı riskliydi. Bu çerçevede yapılan projeler, imar planları, düzenlemeler, yönetmelikler yüzde 60'ını güvenli hale getirmiş ve bu çalışmaları 2012 yılından bugüne sürdürüyoruz ve 2012 yılından bugüne 923 bağımsız bölümün dönüşümünü tamamladık. Bizim İstanbul'u kurtarma planımız bu.

Devletimiz tüm imkanlarını vatandaşlarımız için seferber etmiş durumdadır. Cumhurbaşkanımız 2023'ün Mayıs'ında söylemişti. İstanbul'da dönüşmek isteyen her vatandaşımıza destek olacağımızı söylemiştik ve bu tarihten bugüne 41 bin bağımsız bölüm bu projeye dahil oldu. Hala başvuru alıyoruz.

"6.2'LİK DEPREMDE BİNASI HASAR GÖREN VATANDAŞLARIMIZ YARISI BİZDEN'E DAHİL EDİLECEK"

Arkadaşlarımız birkaç gün içinde bütün hasar tespitlerini tamamlayacak. Bunun ardından 6.2'lik depremdeki az hasarlı bina sahipleriyle irtibata geçilecek ve vatandaşlarımız isterlerse yarısı bizden kampanyasına dahil edilecek.

Bunun dışında kentsel dönüşümle ilgili başkanlığımız var İstanbul'da. Buraya başvuru yapabilirler. ALO 181'i arayarak da Yarısı Bizden'e başvuru için bilgi alabilirler."