8 Mart ne günü? 8 Mart'ta ne oldu? 8 Mart neden Dünya Kadınlar Günü?

8 Mart her yıl Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanıyor. Diğer adı ile Dünya Emekçi Kadınlar Günü olan bu günün nasıl ortaya çıktığı merak ediliyor. Peki, 8 Mart'ta ne oldu? BM tarafından da kabul edilen bu günün anlam ve önemini sizler için derledik. 8 Mart neden Dünya Kadınlar Günü? İşte detaylar...

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da kabul edilen ve her sene 8 Mart'ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü, bugün en çok araştırılan konulardan biri oldu. Kullanıcılar, "8 Mart ne günü?" gibi aramalar yapıyor. Tohumları 1908 senesinde atılan bu özel günün nasıl ortaya çıktığını sizler için araştırdık. Peki, 8 Mart'ta ne oldu? Bu önemli günü herkes araştırıyor. 8 Mart neden Dünya Kadınlar Günü? İşte tüm detaylar...

8 Mart ne günü?

8 Mart günü Dünya Kadınlar Günü ya da diğer adıyla  Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak her sene kutlanıyor. Bu özel günde kadınların sosyal, siyasal, toplumsal, ekonomik vs. hayattaki başarısı kutlanıyor. Tüm dünyada büyük öneme sahip 8 Mart gününün neden Dünya Kadınlar Günü olarak kutlandığını herkes merak ediyor. 1908 yılından beri var olan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün neden önemli ve anlamlı bir gün olduğuna gelin birlikte bakalım.

8 Mart'ta ne oldu?

Kadın hakları açısından büyük öneme sahip olan Dünya Kadınlar Günü'nün kökeni 1908'li yıllara dayanıyor. 1908'de, New York'ta 15 bin işçi kadının daha yüksek maaş, daha kısa mesai süreleri ve seçme hakkı talep etmesiyle ortaya çıktı. Bundan 1 yıl sonra Amerika Sosyalist Partisi, 8 Mart gününü Ulusal Kadınlar Günü ilan etti.  8 Mart'ı uluslararası hale getirme fikrini ise ilk kez Clara Zetkin ortaya attı.

1910'a gelindiğinde Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı Kopenhag'da toplandı. Zetkin, konferansta Dünya Kadınlar Günü fikrini önerdi. 17 farklı ülkeden 100 kadıın katıldığı konferansta Zetkin'in önerisini oybirliğiyle kabul edildi.

1911'de ise ilk uluslararası etkinlikler igerçekleşti. Bu etkinliklerin durağı Avusturya, Almanya, Danimarka ve İsviçre oldu. Bu özel günün resmiyet kazanması için on yıllar geçmesi gerekti. 1975 yılında BM, Dünya Kadınlar Günü'nü kabul etti. Ayrıca, her sene için özel bir tema belirlemeye başladı. 199 yılında belirlenen ilk tema olarak 'Geçmişi kutlamak, geleceği planlamak' şeklinde bir tema belirlendi. Bu yılın temasıysa "Çalışma hayatını değiştiren kadınlar: 2030'a kadar eşitlik". Birleşmiş Milletler verilerine göre çalışma yaşında olan kadınların sadece yarısı işgücüne katılıyor.

8 Mart neden Dünya Kadınlar Günü?

Neden 8 Mart gününün Dünya Kadınlar Günü olarak kutlandığına gelince ise Clara Zetkin'in aklında bu özel gün için belirli bir tarih bulunmuyordu. Birinci Dünya Savaşı esnasında, 1917 yılında Rus emekçi kadınlar "Ekmek ve barış istiyoruz" sloganlarıyla sokaklara döküldü. Eylemlerin dördüncü gününde Rus Çarı tahttan indirildi ve yerine geçici hükümet kuruldu. Bu hükümet kadınlara seçme hakkı tanıdı.

Rusya'daki kadın eylemleri,Jülyen takvimine göre 23 Şubat başladı. Dünya genelinde ise Miladi (Gregoryen) takvim esas alındı ve bu tarih 8 Mart'a denk geldiği için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı.

Türkiye'de bu gün, ilke kez 1921 yılında kutlandı. Bu girişim ise iki komünist kız kardeş Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova tarafından gerçekleştirildi. 1921'den sonra 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün kutlanmasına yıllarca izin verilmedi. 1975'te "Birleşmiş Milletler Kadın On Yılı" ilan edildi ve ülkemizde de 1975'te Türkiye'de "Kadın Yılı Kongresi" yapıldı.

1975'te bu günün kutlanmasına ise İlerici Kadınlar Derneği’nin faaliyetleri önayak oldu. Böylelikle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kapalı ortamlardan sokaklara ve meydanlara çıkmış oldu.

Sonraki Haber