Putin'in Ukrayna kararına dünyadan tepkiler: Rusya'nın Ukrayna'yı işgali şimdiden başladı
AB, Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki yönetimleri tanıma kararına yaptırımlarla karşılık verileceğini açıkladı. İşte Rusya'nın kararı sonrası dünyadan gelen tepkiler...
Avrupa Birliği (AB), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalamasını en güçlü şekilde kınadı, yaptırım tehdidinde bulundu.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, aynı anda sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarla Rusya'nın sözde Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin tanınmasıyla ilgili kararını tepkiyle karşıladı.
İngiltere: Rusya'nın Ukrayna'yı işgali şimdiden başladı
İngiltere'de Sağlık Bakanı Sajid Javid, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin şimdiden başladığını öne sürdü. Javid, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İngiltere'nin Rusya'ya yaptırım uygulayacağını açıkladı.
Javid, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başladığını varsayabilirsiniz" dedi.
Javid ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya yönelik eylemlerinin Batı ile diyalog yerine savaşmayı seçtiğini gösterdiğini aktardı. BBC TV'ye konuşan sağlık bakanı, "Biz her zaman diyaloğu tercih ettik ve etmeye devam ediyoruz, ancak Başkan Putin'in eylemlerinden diyalog yerine yüzleşmeyi seçtiği açık. Ukrayna'ya askeri malzeme desteği sağlamaya devam edeceğiz" dedi.
"1962'deki Küba füze krizi kadar vahim bir durum"
Diğer taraftan Javid, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin, ABD ile Sovyetler Birliği arasındaki bir çatışmanın dünyayı nükleer savaşın eşiğine getirdiği 1962 Küba füze krizi kadar vahim bir durum yarattığı fikrine katıldığını açıkladı.
Javid, "Bunun kadar ciddi bir durum olduğunu düşünüyorum" dedi.
Küba füze krizi 1962'de Sovyetler Birliği'nin Türkiye'de ABD füze konuşlandırmasına Küba'ya balistik füzeler göndererek yanıt vermesiyle patlak vermişti.
Japonya'dan açıklama
Japonya, Rusya'nın Ukrayna'daki ayrılıkçı sözde yönetimleri tanıma kararını kınadı. Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa kararı "Ukrayna'nın egemenliğini ve uluslararası hukuku ihlal" olarak nitelendirdi.
Hayaşi, "Gidişatı ciddi endişeyle yakından izlediklerini" kaydeden Hayaşi, söz konusu hamleye karşı Rusya'ya "yaptırımlar dahil sert cevap" verilmesi kapsamında ülkesinin, G-7 ülkeleri dahil "uluslararası toplumla beraber" hareket edeceğini belirtti.
Avustralya'dan koşulsuz geri çekilme vurgusu
Karara karşı çıkan Avustralya Başbakanı Scott Morrison, "Rusya geri adım atmalı. Koşulsuz olarak kendi sınırlarının arkasına çekilmeli ve komşularını tehdit etmekten vazgeçmelidir" dedi.
Rusya'nın aldığı kararı "Kabul edilemez, sebepsiz ve haksız" olarak tanımlayan Morrison, "Rusya geri adım atmalı. Koşulsuz olarak kendi sınırlarının arkasına çekilmeli ve komşularını tehdit etmekten vazgeçmelidir" diye konuştu.
Güney Kore: Ukrayna'nın egemenliğine saygı duyulmalı
Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini belirterek, ülkesinin krizin barışçıl bir çözüme ulaşması çabalarına katılacağını söyledi.
Yonhap'ın haberine göre Moon, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı yönetimleri resmen tanıyarak buraya asker sevk etme kararının ardından Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Moon, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini kaydetti.
"Dünya ülkeleri bir araya gelerek Ukrayna'daki duruma hızlı ve barışçıl bir çözüm için çalışmalılar." diyen Moon, Güney Kore'nin uluslararası toplumun sorumlu bir üyesi olarak bu çabalara aktif olarak katılacağını aktardı.
Moon, yetkililerden Ukrayna’daki Güney Kore vatandaşlarının korunması için kapsamlı bir çalışma yapmalarını ve ülke ekonomisinin krizden en asgari şekilde etkilenmesi için önlemler almalarını istedi.
BMGK Ukrayna için acil toplandı
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki iki bölgenin bağımsızlığını tanıması üzerine acil toplandı.
Toplantıda konuşan Ukrayna’nın BM Temsilcisi, "Kendimizi savunama hakkımız var" dedi.
Konseyin 8 üyesi ABD, İngiltere, Fransa, İrlanda, Norveç, Meksika, Brezilya ve Arnavutluk'un toplantının yapılmasını desteklediği belirtiliyor.
Dönem başkanı Rusya
Bu ay BM Güvenlik Konseyi dönem başkanlığını yürüten Rusya'nın daimi üye olarak elinde veto yetkisi olduğu için toplantıda herhangi bir adım atılması kararı alınmadı veya herhangi bir açıklama yapılmadı.
Kaynak: NTV