Telefonsuz kalabilene 100 bin dolar!

ABD merkezli bir içecek markası, akıllı telefon bağımlılığına karşı farkındalık yaratmak istedi ve 1 yıl boyunca akıllı telefon kullanmamayı başaran bir kişiye 100 bin dolar ödeyeceğini ilan etmişti. Ödülü isteyen Elana Mugdan 250 günün tamamladı.

This browser does not support the video element.

Akıllı telefonlar hayatımızın her alanına girmiş durumda. Hayatımızı kolaylaştırdığı kadar bağımlısı haline geldik ve onlarsız yaşayamaz olduk. Literatüre nomofobi olarak geçen bu hastalık gitgide yayılıyor.

Psikologlar, bu durumdan giderek daha fazla insanın etkilendiğini söylüyor. 2018 Yılının ağustos ayında yapılan bir yarışma duyurusu teknoloji takipçilerinde şok etkisi yarattı.

Yarışma büyük ilgi çekti. Kısa sürede 100 binden fazla kişi başvuru yaptı. Ancak bu zorlu mücadeleyi  29 yaşındaki Fantazi Roman Yazarı Elana Mugdan, tek kişi sürdürebildi. 

Mugdan, akıllı telefonunu bir kafese kilitledi ve görmeyeceği bir yere kaldırdı. Hayatını roman yazarlığı yaparak sürdüren genç kadının sadece arama ve sms atabilme yeteneğine sahip olan bir telefon kullanmasına izin var.

Elana Mugdan, yarışma sırasında masaüstü bilgisayar veya dizüstü bilgisayar kullanabiliyor. Sosyal medya hesabından her gün neden akıllı telefon kullanmadığına dair bir paylaşım yapıyor.

100 bin dolarlık ödül için akıllı telefonundan vazgeçen genç kadın, yarışmanın neredeyse 250 gününü tamamladı.

Yarışmaya başlamadan önce yaşayacağını tahmin ettiği zorlukları böyle sıralayan Mugdan, "Akıllı telefon kullanmamak beni özgür kıldı, telefonlarını sürekli kontrol eden, birbirlerine telefonlarını gösteren ve selfie çeken insanlardan uzak durmak, bana herkesin ne kadar bağımlı olduğunu gösterdi" diyor.

Sosyal medyada video veya fotoğraf paylaşamayan Mugdan, yaşadığı olayı "Toplumdan kopuk bir yaşam" şeklinde açıkladı. 

Genç kadının yarışmayı tamamlamasına sadece birkaç ay kaldı. Elana Mugdan, 12 ay tamamlandığında zaman bir yalan dedektörüne girecek ve eğer geçerse 100 bin liranın sahibi olacak.

Peki, siz 1 yıl boyunca akıllı telefonlar olmadan yaşayabilir miydiniz?