ABD'de kırmızı alarm! Yüzyılın kasırgası karaya çıktı, önüne aldığı ne varsa yıktı geçti

ABD'de kırmızı alarm verildi. Yüzyılın kasırgası olarak nitelendirilen Milton Kasırgası Florida kıyılarına kadar ulaştı. Florida'da peşi sıra çok sayıda hortum görülürken rüzgarın hızının ise saatte 205 kilometre olduğu kaydedildi. Ülkede yüzlerce ev ciddi hasar aldı, 1 buçuk milyona yakın ev ve iş yeri ise elektriksiz kaldı.

Amerikan Ulusal Kasırga Merkezi, Milton Kasırgası'nın Florida'nın Siesta Key kentinde kategori 3 seviyesinde karaya çıktığını açıkladı.

Rüzgarın hızının saatte 205 kilometre olduğu belirtildi. Yaklaşık 2 buçuk saat sonra rüzgar hızı 165 kilometreye düştü. Kasırga da böylece Kategori 2'ye geriledi.

Ancak Milton nedeniyle Florida'da çok sayıda hortum meydana geldi. En az 125 ev ciddi hasar aldı. 1 buçuk milyona yakın ev ve iş yeri elektriksiz kaldı. Meteoroloji Servisi, deniz seviyesinin 4 metre yükselebileceği konusunda uyardı.

Kategori 5 seviyesindeki Milton Kasırgası, saatte 230 kilometreye varan rüzgar hızlarıyla büyük bir yıkım potansiyeline sahip. 

Florida Valisi Ron DeSantis, bu aşamada tahliyenin tehlikeli olduğunu; halkı sığınaklardan çıkmamaları yönünde uyardı.

Amerikan Başkanı Joe Biden, kasırga öncesi halkı bölgeyi tahliye etmeye çağırmış, "Bu ölüm kalım meselesi" demişti. 

OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Florida Valisi Ron DeSantis, kasırganın tehdit oluşturduğu 51 ilçe için olağanüstü hal ilan ederken, Başkan Joe Biden, Milton Kasırgası'nın neden olabileceği zararlara karşı önceden tedbir almak amacıyla federal bir afet ilanını onayladı. Bu karar, eyaletin kasırgaya hazırlık ve toparlanma sürecinde gerekli tüm yardımların sağlanmasına olanak tanıyacak.

NHC'nin yayınladığı uyarılara göre, Florida'nın batı kıyısındaki Flamingo'dan Yankeetown'a kadar olan bölgeler ve Charlotte Limanı, Tampa Körfezi, St. Johns Nehri dahil olmak üzere geniş bir alan fırtına dalgası riski altında. Ayrıca, Florida'nın doğu kıyısında St. Lucie/Martin County Line'dan Ponte Vedra Beach'e kadar uzanan bölgelere kasırga uyarısı verilmiş durumda.

 ZORUNLU TAHLİYELER

Kasırganın şiddetli rüzgarları ve potansiyel olarak ölümcül fırtına dalgaları nedeniyle Tampa Körfezi ve çevresindeki birçok bölgede zorunlu tahliyeler başlatıldı. Yetkililer, kasırganın neden olacağı su baskınları ve yıkıcı rüzgarlar nedeniyle bölgedeki halkın güvenli bölgelere tahliye edilmesini hızlandırdı. Tahliye emirlerine uymayanların büyük bir tehlike altında olabileceği konusunda uyarılar yapıldı. Tahliyeler kapsamında evlerinde güvende olmayacağını düşünen Florida sakinleri en yakındaki barınaklarda yer bulabilmek için sıraya girdi. Çoğunluğunu yaşlıların oluşturduğu barınakların çoğunluğunun okul binaları olduğu görüldü.

SEL RİSKLERİNE KARŞI UYARI

NHC'nin tahminlerine göre, Milton Kasırgası'nın getirdiği fırtına dalgalanması ve yükselen deniz suları, Florida'nın birçok kıyı bölgesinde hayatı tehdit eden su baskınlarına neden olacak. Meteorologlar, kasırganın merkezinden yaklaşık 30-40 km güneydeki alanların en ağır darbeyi alabileceğini belirtti. Milton'ın karaya çıkış yerinin, kasırganın neden olacağı hasarın derecesini doğrudan etkileyeceği ifade ediliyor.

Sonraki Haber