Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan yeni anayasa açıklaması!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Ülkemizin, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına başlarken yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu açıktır. Bu konuda çalışmalar var, TBMM Başkanımızın başlattığı çalışmalar var. İnşallah parlamentoda bir uzlaşma sağlanır ve bu konuda ülkemiz, Türkiye Yüzyılı'nın başında adaletin de yüz yılını gerçekleştirecek yeni demokratik sivil bir anayasaya kavuşur ve milletimize olan borcumuzu da böylelikle yerine getirmiş oluruz" diye konuştu.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye Adalet Akademisi tarafından Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü (CTE) Ankara Eğitim Merkezi'nde düzenlenen 'Hakim Savcı Adayları Mezuniyet ve Yeni Eğitim Dönemi Açılış Töreni'ne katıldı.

'VESAYETÇİ RUHU AZALTTIK'

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç konuşmasında, yeni anayasa çalışmalarına değinerek, "Anayasamızda gerek 2010, gerek 2017 anayasa değişiklikleri ile vesayetçi ruhu azalttık. Hukuk devleti ilkesini tahkim eden Anayasa Mahkemesi'nin yapısı, Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun yapısı olmak üzere başta yargı alanında da önemli reformlar gerçekleştirdik. Özellikle yargı birliğinin sağlanması, askeri yargının kaldırılması, Devlet Güvenlik mahkemelerinin kaldırılması gibi önemli reformlara imza attık. Yapısal bir dönüşüm gerçekleştirdik.

"ÜLKEMİZİN YENİ BİR ANAYASAYA İHTİYACI OLDUĞU AÇIKTIR"

Tabii ki hedeflerimizden biri de demokratik katılımcı bir anayasa. Darbe anayasasındaki vesayetçi ruhu ortadan kaldırmaya yönelik sessiz devrim sayılan reformlar hayata geçirmişsek de anayasamız da hem yetki bozulması hem de zaman içerisinde maddeler arasındaki çelişkiler nedeniyle uygulama da bazı problemlerin ortaya çıkması ve o maddelerin arasına sinmiş olan vesayetçi ruhun tam anlamıyla ortadan kaldırılamamış olması nedeniyle ülkemizin, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına başlarken yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu açıktır. Bu konuda çalışmalar var, TBMM Başkanımızın başlattığı çalışmalar var. İnşallah parlamentoda bir uzlaşma sağlanır ve bu konuda ülkemiz, Türkiye Yüzyılı'nın başında adaletin de yüz yılını gerçekleştirecek yeni demokratik sivil bir anayasaya kavuşur ve milletimize olan borcumuzu da böylelikle yerine getirmiş oluruz" diye konuştu.

'YENİ EYLEM PLANIMIZ TAMAMLANMAK ÜZERE'

Bakan Tunç, ihtiyaçlar doğrultusunda mevzuatın geliştirilmeye açık olduğunu vurgulayarak, "Yargı Reformu Strateji Belgeleri, İnsan Hakları Eylem Planları ve geçmişte çok sayıda yargı paketleri ile mevzuatı geliştirdik. Ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda mevzuatımızı geliştirmeye devam edeceğiz. Reform Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı ile ilgili hazırlıklarımız tamamlanmak üzere, bunu milletvekillerimizin takdirlerine inşallah Sayın Cumhurbaşkanımız açıkladıktan sonra sunacağız ve oradaki hedefler doğrultusunda gerek uygulama gerek mevzuat ve diğer hususlar da inşallah gereğini yapmanın gayreti içerisinde olacağız” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber