Adana'da 'ölüm sezonu' başladı! Sulama kanalına giren çocuğun cesedi bulundu

Adana'nın yıllardır çözülemeyen sorunu olan 'sulama kanallarında boğulma' meselesi bu yıl da can aldı. Havaların ısınmasıyla serinlemek için sulama kanalına giren iki kişiden Musa Hacıboncuk isimli çocuk boğularak yaşamını yitirdi.

Çukurova'nın sarı sıcağı nedeniyle insanların serinlemek için her yola başvurduğu Adana'da her yıl onlarca genç ve çocuk boğularak hayatını kaybediyor. Kenti bölgelere ayıran iki ayrı sulama kanalında da sık sık boğulma olayları meydana geliyor.

Özellikle kentin merkezine daha yakın konumda bulunan ve debisi yüksek olan 1. kanal olarak adlandırılan sulama kanalına giren gençler ve çocuklar arasından bir çoğu akıntıya kapılarak yaşamını yitiriyor. Kentin yöneticileri her yıl boğulmalara karşı uyarılarda bulunsa da yeterli gelmeyen önlemler boğulmaların önüne geçemiyor.

27 Nisan'da 20 yaşındaki Yusuf Casim, 8 Haziran'da 7 yaşındaki İbrahim Akkurt sulama kanalında boğularak can vermişti. Sadece bu yıl Adana'da 9 kişi boğularak can verdi.

Son kurban 17 yaşındaki Musa oldu

Sulama kanallarının aldığı son can ise kendisiyle aynı yaştaki arkadaşıyla sulama kanalına giren Musa Hacıboncuk oldu. Akıntıya kapılan Musa, panikleyince çıkamadı ve yaşamını yitirdi.

Olay, Yüreğir ilçesine bağlı Tahsilli Mahallesi'nde meydana geldi. İddiaya göre kız arkadaşlarıyla birlikte merkez Yüreğir ilçesi Ege Bagatur Bulvarı'na gelen Hasan Aksu (17) ve Musa Hacıboncuk (17) isimli iki arkadaş serinlemek için DSİ’ye ait sulama kanalına girdi. Akıntıya kapılan gençlerden Aksu kendi imkanlarıyla çıkarken, Hacıboncuk ise suda batıp çıkmaya başladı. Bir süre suda çırpınarak sürüklenen genç, gözden kayboldu.

Çevredekilerin durumu bildirmesi üzerine olay yerine çok sayıda polis, sağlık ve Cankur ekibi sevk edildi. Sudan çıkan genç ve kız arkadaşları polis merkezine götürülürken İl Emniyet Müdürlüğü Sualtı Grup Amirliği ekipleri, kanalda arama başlattı. Dalgıç polislerin yaptığı çalışma sonucunda gencin cesedi kanala girdiği yerden 3 kilometre uzaklıkta bulundu. Dalgıç polis gencin cesedini sulama kanalından çıkardı. Hacıboncuk’un cesedi otopsi için adli tıp kurumu morguna kaldırıldı.

Sulama kanallarında boğulmanın önüne nasıl geçilebilir

Normalde yüzmenin yasak olduğu sulama kanallarının kontrolü Adana'da çok zor. 54.562 kilometre (YS1) uzunluğundaki kanal ve 27.593 kilometre (YS2) uzunluğundaki kanalların hemen hemen her metresinde suya girilebiliyor. Bu nedenle kanallarda denetim neredeyse imkansız hale geliyor. Ancak sulama kanallarının bazı bölümlerinde merdiven veya sabit demirler bulunuyor. Çocuklar genelde bu demirlerin olduğu alanları tercih ediyor ancak YS1'de şiddetli akıntı olduğu için kimi zaman demirlere ve merdivenlere ulaşamıyorlar.

Sonraki Haber