Afrika'da ormanın derinliklerinde kaydedilen görüntü dünyayı şaşkına döndürdü... Kameraya kaydetti.. 3'ü peş peşe yuvaya girdi
Afrika ormanlarında kaydedilen görüntü dünyayı şaşkına çevirdi. Birlikte aynı yuvaya giren üç hayvanın görüntülerini görenlerin ağzı açık kaldı. Çünkü bu hayvanlar aynı familyadan gelmiyordu. Aynı yuvada yaşayan bu üç canlı, kirpi, sırtlan ve yaban domuzuydu.
Afrika Ekoloji Dergisi'nde yayınlanan ve hepsinin yuvada birlikte yaşayabildiğini gösteren bilimsel bir makale ve kamera kayıtları dünyayı şaşkına çevirdi. Birbirinden çok farklı familyalara mensup olan yaban domuzu, kirpi ve sırtlan mutlu bir şekilde yuva arkadaşlığı yaparken görüldü.
AFRİKA'DA İLK KEZ GÖRÜLÜYOR
Aslında, Kenya'daki bir yaban hayatı koruma alanındaki sırtlan yuvalarının dışındaki kamera tuzaklarını gözlemlerken bu yeni fenomeni keşfeden bilim adamları, bunun "iki karşılıklı korkunç silahlarının sunduğu tehditlere karşı sağlıklı bir saygı" olduğunu öne sürüyorlar. Yuva paylaşımı tamamen yeni değil, 2019'da İtalya'da aynı tepe-yuva kompleksinde kirpiler, çam sansarları, tilkiler ve porsuklar arasında da gözlemlenmişti. Ancak bu, Afrika hayvanlarında ilk kez görülüyor. Oyuklardan birinde yedi sırtlan, üç yaban domuzu ve iki kirpi, diğerinde 11 sırtlan, altı yaban domuzu ve iki kirpi bulunmuştur. Alanı aylarca paylaştılar ve bazen dakikalar içinde gelip gidiyorlardı.
ÜÇÜ DE AYNI ZAMANDA KALIYORLAR
Araştırmacılar, "Sırtlanlar ve kirpiler çoğunlukla geceleri ve yaban domuzları çoğunlukla günlüktür, bu nedenle ortak inler 'devre mülk' temelinde işgal edilebilir," dedi ancak araştırmacılar, üçünün de yuvada aynı anda kaldığına dair kanıtlar olduğunu duyurdu.
YERİN ALTINDA AYRI ODALAR OLABİLİR
Bilim adamları varlıklarını doğrulamamış olsalar da, yerin altındaki potansiyel olarak ayrı odalar muhtemelen üçlüye çok ihtiyaç duyulan alanı sağladı ve onları oda arkadaşlarından çok komşular haline getirdi.
YAĞMURLAR DÖNÜNDE BİRLİKTELİK BİTTİ
Baş yazar Marc Dupuis-Désormeaux ve diğerlerine göre hakim teori, kurak mevsimde, çok sert toprağın yenilerini kazmak için enerji harcamak yerine mevcut yuvaları kullanmayı ekonomik hale getirdiğidir. Yağmurlar geri döndüğünde, kira sözleşmesi sona ermiş gibiydi ve üyeler kendi yollarına gittiler.
İLGİNÇ BİR DETAY
İlginçtir ki, kirpiler ve yaban domuzlarıyla yuvalanan sırtlanlar bu türleri avlamaktan tamamen kaçınırken, diğer hayvanlar tarafından işgal edilmeyen yuvalardaki diğer sırtlanlar bunu yapmaya devam etti.