Aksaray'da yetişiyor Türkiye'nin dört yanına gidiyor! Tarlada 2 lira pazarda 15 TL

Ekim ayının son haftaları ile beraber Aksaray'da başlayan patates hasadı hız kesmeden devam ediyor. Türkiye'de patates üretiminde ilk 10 ilk arasında yer alan Aksaray'da patates hasadı için bu yıl beklenti oldukça yüksek. Tarladan 2 liraya çıkartılan patateslerin pazar fiyatı ise 15 liradan kapı açıyor.

Ekim ayının son haftaları ile beraber başlayan patates hasadı hız kesmeden devam ediyor. Türkiye'de patates üretiminde ilk 10 ilk arasında yer alan Aksaray'da yapılan patates hasadı için bu yıl beklenti oldukça yüksek. Tarladan 2 liraya çıkan patates, pazar tezgahlarında ise 15 liradan yerini alıyor. 

PATATES ÜRETİMİ ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığı Aksaray'da, patates hasadı için çiftçiler tarlalarda yoğun bir çalışma içinde. Aksaray, tarım ve hayvancılık alanında birçok üründe olduğu gibi patates üretiminde de önemli bir yere sahip.

Patates üreticisi Aşire Bacık (60), bu yıl rekoltenin düşük olduğunu belirterek, “2024 yılının ilk patates hasadını yapıyoruz. Patateslerde pek bir verim yok. Rekolte epey düşük. Biz patatesi 2 liraya veriyoruz ama pazarda 10 liraya satılıyor. Hiç kazanmıyoruz. Biz 2 liraya verirken bile kazanamıyoruz. Ancak pazarda 10 lira ile 15 lira arasında satıyorlar. Onlar kazanıyor, ama çiftçi zararda” dedi.

ÜRETİCİ ZORLANIYOR

Bacık, bu yıl hasat edilen patateslerin fiyatlarının pazara ulaştığında ne denli arttığını vurgulayarak, tarımdan geçinen çiftçilerin karşılaştığı zorlukları gözler önüne serdi. Bu durum, üreticilerin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları daha da belirgin hale getiriyor.

Sonraki Haber