Alışveriş tutkunları için ‘Efsane Kasım’ uyarısı! İndirim günlerinde kritik detay: Mağduriyet yaşayabilirsiniz

Efsane indirimleri içinde barındıran Black Friday 24 Kasım Cuma günü başlıyor. Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, tüketicilerin bu dönemde mağduriyet yaşamamaları için dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.

Tüketiciler tarafından heyecanla beklenen Kasım indirimlerinin hem dünyada hem de Türkiye’de alışveriş festivaline dönüşmüş olduğunu belirten Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Av. Elvan Kakıcı Şimşek, “Kasım ayı ile birlikte yoğun bir şekilde internet ve mobil uygulama üzerinden gerçekleştirilen indirim kampanyalarında tüketicilerin mağduriyet yaşamamaları için dikkat edilmesi gereken noktalar var. Tüketicilerin öncelikle alışveriş öncesi ihtiyaçlarını doğru belirlemesini, satıcı/sağlayıcı hakkında ön inceleme yapmasını, satın alınacak mal veya hizmetin emsallerine göre fiyatının iyi araştırılmasını, indirim oranlarına dikkat etmesini öneriyoruz. Yani aslında tüketicilerin indirime göre değil ihtiyaca göre alışveriş yapması gerekli” dedi.

ÖN BİLGİLER MUTLAKA OKUNMALI

İnternet sitesi adresinin satıcıya ait olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Kakıcı Şimşek, “Sosyal medya kanalları aracılığıyla yönlendirilen sayfalara karşı dikkatli olunması şart.  İnternet sitesinde SSL sertifikası, 3D security gibi güvenlik unsurlarının olup olmadığının kontrol edilmesi ve ödeme yapmadan önce tüketiciye iletilmesi gereken ön bilgilerin ayrıntılı okunması da tüketicilerin daha sonrasında mağduriyet yaşamaması açısından çok önemli.

ALIŞVERİŞ MAĞDURLARI TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNE BAŞVURMALI

Mağduriyet yaşayan tüketicilerin ise; şahsen, avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda E-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) ile tüketici hakem heyetlerine başvuru yapıp haklarını aramaları gerekiyor. Tüketici hakem heyetine yapılan başvurular, başvuru tarih ve sırasına göre en geç altı ay içinde görüşülür ve karara bağlanır. Tüketici Hakem Heyeti’nden çıkan karar her iki tarafa da tebliğ edilir. Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesi’ne itiraz yolu açıktır. 15 günlük süre içerisinde Tüketici Mahkemesi’ne herhangi bir itiraz yapılmaz ise karar kesinleşir ve başvuru sahibince icra yoluyla ya da doğrudan karşı taraftan, kararın yerine getirilmesi istenebilir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Sonraki Haber