İstanbul için 7,4 büyüklüğünde deprem uyarısı

Alman bilim insanları, İstanbul için 7,1 - 7,4 büyüklüğünde deprem uyarısında bulundu. Marmara Denizi'nde meydana gelen önemli tektonik gerginlikler nedeniyle yapılan deprem uyarısında olası depremin İstabul için büyük bir yıkım olabileceği vurgulandı.

Almanya'nın Kiel bölgesinde bulunan GEOMAR Helmholtz Okyanus Araştırma Merkezi'nden jeofizikçi Dietrich Lange, İstanbul için büyük bir deprem uyarısında bulundu. Lange'in Nature Communications dergisinde yayımlanan makalesinde Marmara Denizi'nde büyük tektonik gerginlik olduğunu ifade ediliyor.

Lange, meydana gelen gerilim için, "Bu, 7,1-7,4 büyüklüğünde bir depremin meydana gelmesi için yeterli" dedi. Marmara Denizi'nin altında Avrasya ve Anadolu tektonik plakalarını ayıran Kuzey Anadolu fay hattı bulunuyor.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, bilim insanları 30 ay önce GEOMAR'ın geliştirdiği ölçüm sistemi olan GeoSEA ile Marmara Denizi'nin 800 metre altında bir dizi ölçümler yaptı. GeoSEA Proje yöneticisi Heidrun Kopp, "Bu gerginlik bir deprem sırasında çözülürse fay hattı dört metreden fazla hareket eder" diyerek depremin riskini işaret etti.

Zaman tahminini özellikle vermediler

Meydana gelebilecek deprem nedeniyle tsunami beklemediklerini ifade eden bilim insanları, insanları paniğe sevk edebileceği için depremin zamanı konusunda tahmin yapmaktan kaçındı. Bilim insanları, "Böyle bir değerlendirme yaparak paniğe yol açmak istemiyoruz" dedi.

Açıklamanın sonunda ise meydana gelebilecek depremin, 17 Ağustos 1999 yılında Gölcük'te meydana gelen ve 17 binden fazla insanın hayatını kaybettiği deprem gibi sonuçlara sebep olabileceği ifade edildi.

17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen depremde 17 binden fazla insan hayatını kaybetmişti.

1999 Gölcük depremi

1999 Gölcük Depremi, İzmit Depremi, Marmara Depremi ya da 17 Ağustos 1999 depremi, 17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saatle 03:02'de gerçekleşen, Kocaeli/Gölcük merkezli deprem. Richter ölçeğine göre 7,5 Mw büyüklüğünde gerçekleşen deprem, büyük çapta can ve mal kaybına neden olmuştur.

17 Ağustos depremi tüm Marmara Bölgesi'nde, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Resmî raporlara göre 17.480 ölüm, 23.781 yaralanma oldu. 505 kişi sakat kaldı. 285.211 ev, 42.902 iş yeri hasar gördü.

Resmî olmayan bilgilere göre ise yaklaşık 50.000 ölü, ağır-hafif 100.000'e yakın yaralı olmuştur. Ayrıca 133.683 çöken bina ile yaklaşık 600.000 kişi evsiz kalmıştır. Yaklaşık 16.000.000 insan, depremden değişik düzeylerde etkilenmiştir.

Bu nedenle Türkiye'nin yakın tarihini derinden etkileyen en önemli olaylardan biridir. Deprem gerek büyüklük, gerek etkilediği alanın genişliği, gerekse sebep olduğu maddî kayıplar açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden biridir. Depremin Türkiye'nin önemli bir sanayi bölgesi olan Marmara Bölgesi'nde meydana gelmiş ve çok geniş bir coğrafyayı etkilemiş olması, ülkede büyük sıkıntılara neden olmuştur.

Sonraki Haber