Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'dan Türkiye'ye övgü: Büyük bir başarı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile görüşmesi sonra ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Bakan Baerbock, tahıl koridoru anlaşmasında Türkiye'nin rolüne ilişkin "Türkiye'nin sağladığı büyük bir başarı." ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilciliğinde düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Türkiye ve Ukrayna'nın yakın bağlara sahip olduğunu belirten Baerbock, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi"ne ilişkin İstanbul'da imzalanan anlaşmaya değindi.

"Almanya'da PKK faaliyetlerinde artış görüyoruz"
Bakan Çavuşoğlu "NATO'da iki müttefik ülkeyiz. Almanya Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı. 2021'de ticaret hacmimiz 41 milyar doları yakaladı. Bu yıl 45, 2023'te 50 milyar dolar ticaret hacmine ulaşabiliriz. Terörle mücadeleye ilişkin bugün kaygılarımızı kendilerine aktardık. Son dönemlerde listelerini verdim. Almanya'da PKK faaliyetlerinde artış görüyoruz. Sembol ve paçavraları ile birlikte. Savunma sanayide kısıtlama devam ediyor. Müttefiklik anlayışına uygun olmadığını ilettik. İkili meseleleri ve bölgesel konuları mekanizmalarla birlikte ele alabilmeliyiz. Türkiye AB ilişkileri de masada. Türkiye olarak siyasi engellerin kaldırılmasını istiyoruz. AB'nin somut adımlar atması gerekiyor. Vize serbestisinin hayata geçmesi bizim haklı taleplerimizdir." dedi.

"Tahıl anlaşmasının ateşkese vesile olmasını istiyoruz"
"Ukrayna meselesinde sürekli yaptığımız çalışmalar hakkında bilgiler aktarıyorum" diyen Bakan Çavuşoğlu "Çünkü işbirliğimiz bölgede çözüm için fark yaratabilir. İşbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Tahıl sevkiyatı ve savaş hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Ukrayna ve Rusya ile görüşmelerimiz devam ediyoruz. Tahılın Karadeniz'den ihracı konusunda anlaşmanın iki ülke arasında ateşkese vesile olmasını istiyoruz. Üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"Almanya'yla işbirliğine hazırız"
Bakan Çavuşoğlu "Bölgesel konular içinde Kıbrıs, Doğu Akdeniz, Suriye var. Tahran'daki toplantı hakkında da bilgi verdim. Doğu Akdeniz ve Ege konusunda dengeli tutum istiyoruz. Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi propagandasına alet olmaması gerekir. Son zamanlarda dengenin kaybolduğunu görüyoruz. İki tarafı dinlemek gerekiyor. AB üyesi diye bir tarafı doğru kabul edip diğer taraf Türkiye'nin söylediğini yanlış kabul etmek yakışmaz. Türkiye her türlü konuşmaktan yana. Avrupa'da ırkçılık ve İslam karşılığının artmasından endişe duyuyoruz. Bu konuda Almanya'yla işbirliğine hazırız. Avrupa'da ırkçılık ve İslam karşılığının artmasından endişe duyuyoruz. Bu konuda Almanya'yla işbirliğine hazırız." dedi. 

"Türkiye'ye teşekkür borçluyuz"
"Açık sözlü bir görüşmemiz oldu" diyen Baerbock, "Farklı görüşlere sahip olsak bile nezaketten ibaret olmayan sözler sorumlu bir politika yürüttüğümüzü gösteriyor. İki ülke ilişkileri özel öneme sahip. Yeni ortaklıklar çok önemli. Enerji ihtiyacı çok büyük. Paris İklim Anlaşması'nın onaylanması bizim için çok önemli. Suriyeli mültecilerle bir araya geleceğim. Türkiye'ye teşekkür borçluyuz. Bu kadar çok insanı kabul etmeniz çok etkileyici. 4 milyon mültecinin güvenle yaşamaları önemli. Biz de finansal olarak desteği sürdürmek istiyoruz. Yeni bir askeri çatışma insanlara acı yaratacaktır. İstikrarsızlık DAEŞ gibi örgütlere yarayacaktır. Görüşmede vurguladık, Türk halkı kendi güvenliğini sağlama hakkında sahip. Terör tehdidi olduğunu biliyoruz. AB ve Almanya'da PKK'yı terör örgütü olarak listeledi. Bazı münferit olaylara değinildi. Hangi sebep olursa olsun kundaklama örneğin cezalandırılır. Her hukuk devleti gibi Almanya'da takip eder." diye konuştu. 

"Türkiye, Karadeniz'de güvenliğe katkı sağlıyor"
Ukrayna'yı desteklemeyi sürdüreceklerini belirten Baerbock "Lavrov da ifade etti. Rusya, Ukrayna'ya saldırarak kazanmak istiyor. İnsanlara saldırgan bir şekilde davranıyor. Kabullenemeyiz. Biz Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğiz. Kendi kaderini kendi belirleme müzakere edilemez. Türkiye Ukrayna yakın bağlara sahip. Dron temimi ile destek oldu Türkiye. Odesa limanından tahıl sevkiyatına başlanacak. Türkiye'nin sağladığı büyük bir başarı. Her gün sevkiyatın nasıl gerçekleşeceğini göreceğiz. Odesa bombalandı. Türkiye, Karadeniz'de güvenliğe katkı sağlıyor. NATO ortağı olarak birbirimize destek olmamız gerektiği ortaya çıkıyor. Bizi bölmek isteyenlere yarayan bir tartışma var. Atina'da da söyledim, gerginlikleri arttırmamalıyız." dedi. 

"Irkçılık konusunda yeni yapılar oluşturduk"
Baerbock "Bizim iç sınırlarımız yok, ortak dış sınırlarımız var. AB'nin bu sınırları önemli. Doğu Akdeniz konusundaki hususları tırmandırarak çözemeyiz. Müttefikler olarak sınırlarımıza saygı duymamız gerek. Siyasi olarak ayrılmamalıyız. Ortak temel, Avrupa Konseyi'ne sahibiz. Her din için geçerli, yeni Alman hükümeti anti İslamizm ve ırkçılık konusunda güvenlik konusunda emniyet memurları gibi ayrımcılıkla mücadele sorumluları gibi yeni yapılar oluşturduk. Hiçbir hükümet hatasız değil. Fakat haksızlığa uğrayan hakkını arayabilmeli. Avrupa Konseyi'nde 70 yıl önce temel oluşturuldu. Devlet tarafından haksızlığa uğrayanlar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurabilmeli. Benim sorumluluğum, AİHM'nin kararlarının uygulanmasını sağlamak. Osman Kavala'nın tahliye edilmesi kararı da buna dahil. Bu konuları ifade etmek kolay değil. Birbirimizi dinlememiz lazım. Farklı görüşleri ele aldık. Dostluk yüzeysel sözler söylemek değil dürüst olmak önemli. Saygı önemli. Libya konusuna da değindik. Libya Konferansı'yla uluslararası bir süreç başlatılmaya çalışıldı. Basın toplantısı sonrası görüşmelerimiz sürecek." sözlerine yer verdi.

"Sembolleri küçümsememeliyiz"
Baerbock "Zor dönemlerde yapılan görüşmeler önemli. Herkes aynı kişilerle konuşamaz. Farklı görüşmeler sürdürmeliyiz. Türkiye'nin rolü BM ile birlikte başka ülke üstlenemezdi. Rusya'da bunu sorguluyordu. Türkiye'nin önemli katkısı oldu. Bu tür anlaşmalar hakkında konuşulduğunda tabi ki Rusya devlet başkanıyla da konuşulmalı. Savaş blokajlarla değil propaganda ile de sürdürülüyor. Sembolleri küçümsememeliyiz." dedi. 

"DAEŞ'le mücadele etmek istiyorsanız sahaya inersiniz"
"Suriye'de Türkiye olarak tüm terör örgütlerine karşı şehitler verdik" diyen Bakan Çavuşoğlu "Bugün tehdit oluşturuyorlar. Müttefiklerimizden beklentimiz, 'terör kaygılarını anlıyoruz' derken, sadece sözle değil katkı vermelerini bekleriz. DAEŞ'le mücadele etmek istiyorsanız sahaya inersiniz. YPG DAEŞ'le mücadele etmiyor. Yunanistan'ın geri itmelerini ölüme terk etmeleri AB sınırlarını korumak anlamına gelmez. Göz yummak insani değil. AİHM, Avrupa Konseyi ortak değerleri var. Ama sorunsuz bir ülke yok." diye konuştu. 

Çavuşoğlu'ndan Kavala tepkisi
Osman Kavala konusunda Bakan Çavuşoğlu "Kavala yorumları kendi yorumudur. Yunanistan'dan geldi, 14 yıldır uygulanmayan kararları anlatsa saygı duyardım. Türk azınlıkların hakları uygulanmıyor. Fransa'da 11 yıldır uygulanmayan haklar var. Norveç, çocuk haklarıyla ilgili AİHM kararları uygulanmıyor. Almanya'da AİHM kararı var. Hapishanede işkenceyle ilgili. 6 yıl önce alındı. 'Benim ülkemde uygulanmıyor' dese saygı duyarım. AİHM'in aldığı serbest bırakma kararı uygulanmıştır. Farklı suçlamalardan ceza almıştır. İç hukuk içinde mahkemelere başvurabilir. AİHM, Türkiye'de iç hukuk yolu tükenmeden karar alıyorsa, bu siyasi bir karar olur. Bu kadar karar uygulanmazken, niye Kavala konusunu gündeme getiriyorsunuz. Çünkü Kavala'yı fonluyorsunuz. destekliyorsunuz. Oylamalar olurken, ülkeleri arayıp, bazı ülkeler tehdit ettiğini söylüyorsunuz. Niye Türkiye'nin atılması isteniyor. İki yüzlülük yapmadan oturup konuşulması gerektiğini konuşmaya hazırız." ifadelerini kullandı. 

"Her lider birbiriyle görüşebilir, icazet almak zorunda değildir"
Tahran'daki buluşmayla ilgili konuşan Bakan Çavuşoğlu "Türkiye'nin görüşmeden sonra tahıl ihracatı önündeki engelin kaldırılması gerektiği vurgusu yapılmasını beklerdim. Hem Putin, hem Zelenski ile diyalog sürdürmesek dengeyi nasıl kuracağız. Bu diyalogumuz, insanlığın hayrınadır. Astana formatında bir araya gelmemiz Suriye açısından önemlidir. Bizim sayemizde süreçler yürüyor. 11 yıldır Suriye'de insanlar ölüyor. Bu formatlarda bir araya gelmemiz, bölge açısından önemlidir. Her lider birbiriyle görüşebilir, icazet almak zorunda değildir." ifadelerini kullandı. 

"AB üyesi diye yanlışa rağmen sahip çıkmak doğru değil"
Alman bakana tepki gösteren Bakan Çavuşoğlu "Almanya'nın taraflı davrandığını söylediniz. İhtilaflı konularda taraf tutmak doğru değil. Almanya'dan beklentimiz bu değil. Bizim Yunanistan ile ihtilaflarımız var. Barışçıl çözülmesi için görüşmeleri başlattık. BM'ye yazdığımız mektup açık. Adalar Yunanistan'a verildi. Bazı adalar için şart konuldu. Ama Yunanistan bu maddeleri ihlal ediyor, silahlandırıyor. AB üyesi diye yanlışa rağmen sahip çıkmak doğru değil. Yunanistan'ın verdiği cevap hukuki değil. Haksızsa 'Haksızsınız' diyemiyorsunuz, bunu diyemiyorsunuz. AB üyesi olmak her hakka sahip olmak. 'AB olarak çözümde neler yapabiliriz' diye Merkel bunu yapıyordu. Kusura bakmayın söylüyorum. 3.taraflara 'tarafsız olun' diyoruz. Almanya'nın tarafsız tutumunun devam etmesini istiyoruz." dedi. 

Sonraki Haber