Almanya’da yağ ve un krizi yaşanıyor!

Almanya'da ayçiçek yağının litre fiyatının 1.80 euroya yükselmesiyle birlikte vatandaşlar yağ ve un depolamak için marketlere akın etti. Marketlerin raflarında yağ ve un kalmazken, müşteri başına 4 litre kısıtlaması getirildi.

Türkiye'de geçtiğimiz günlerde Rusya'dan gelecek ayçiçek yağı yük gemilerinin Rusya tarafından izin verilmemesiyle birlikte sosyal medyada, "Ayçiçek yağı krizi yaşanacak" paylaşımlarıyla birlikte vatandaşlar ayçiçek yağı alarak önlemini almaya çalıştı. Bugün yapılan açıklamayla birlikte 6099 ton ayçiçek yağının Türkiye'ye yola çıktığı bilgisi verildi. 

Almanya'da da ayçiçek yağının fiyatı yükselmesiyle birlikte Alman vatandaşlar marketlere akın ederek yağ ve un depolamak istedi. Marketler ise müşteri başına 4 litre kotası getirdi. Almanya'da ayçiçek yağının satışı 1.80 euroya yükseldi. Ukrayna savaşı, marketlerin Rusya'dan mal almayı kesmesi nedeniyle ülkede sıvı yağlar, ayçiçek yağı (Sonnenblumenöl) ve kolza yağı (Rapsöl) fiyatları yaklaşık iki katına çıktı.

2021'de 1 Euro'nun altında satılan bu yağların litresi şu anda marketlerde 1.80 Euro'ya kadar yükseldi.

Kızartma yapamıyorlar

Marketlere akın eden Alman vatandaşları, adeta raflarda un ve yağ bırakmadı. Pazar arabasıyla market önlerine gelen Alman vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. 

Sözcü'nün haberine göre ünlü marketler zinciri ALDI, kendi markası olan ayçiçek yağını müşteri başına 4 adetle sınırladı ama yine de yetmedi.

ALDI yetkilinin yaptığı açıklamada, “Cuma günü yeniden ayçiçek yağı gelecek. Sabah erken gelirseniz alabilirsiniz. Hemen biter” denilirken, bunun ana nedeninin Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan tedarik sıkıntısı olduğu belirtildi.

"Önemli arz sıkıntısı olmaz"

Almanya'daki Yağı Tohum İşleme Endüstrisi Derneği (OVID), Ukrayna'nın önemli bir ayçiçek ve kolza yağı ihracatçısı olduğunu, kriz nedeniyle bu sorunların yaşandığını belirtirken, önemli bir arz sıkıntısı yaşanmayacağına inandıklarını ancak fiyatların da artmasını beklediklerini söyledi.

"Yükselebilir"

Birçok büyük markette yağ ve un reyonları boşalmış durumda. Almanlar, yeni mal gelir gelmez bir-iki saat içinde onları da hemen satın almaya koşuyor.

Ancak bazı tüketici dernekleri, yağ krizinin tuvalet kağıdı krizine benzemediğini ve daha büyük sorunlara yol açabileceğini savunuyor. Bunun nedeni üretimin azlığı, nakliye sorunları ve tüketicinin bunlara vereceği reaksiyon olarak gösteriliyor.

Sonraki Haber