İslam Memiş bombayı bıraktı! Altın dönüşümlü mevduat açıklaması

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yastık altı altınların piyasaya entegrasyonu için devreye alınan yeni düzenlemeye ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Memiş, sistemin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini savundu. İşte detaylar…

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, yastık altı altınların piyasalara entegre edilmesini içeren düzenlemeye ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

1 Mart'ta yürürlükte olacak uygulamanın taslağında eksiklikler olduğuna dikkat çeken Memiş, bir kuyumcu işletmecisi olarak bu uygulamaya katılmasının imkansız olduğunu söyledi. İşte detaylar...

Memiş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

-Benim şu andaki projeye dahil olmam imkansız. Bu projenin yeniden ele alınması lazım. Bugünkü taslakla katılmam imkansız.

-Finansal sistemin içinde çeşitli tercihler sunacaklar. Mesela altın depo, altın katılım, çeyrek, altın dönüşümlü TL katılım hesapları. Altın transferleri yapılacak. Bu tercihleri vatandaşlara sunacaklar.

-Altın hesabını bozup tekrar kur korumalı mevduat hesabına geçtiği zaman, altın fiyatları yükseldiyse aradaki fark verilmiş olacak. Fiziki altın tarafından alım satımlar da banka ve kuyumcular tarafından olacak.

-Mesela bankaya veriyorsunuz hurda olarak, sıfır olarak yeni alabiliyorsunuz. Bu işlemi kuyumcular da yapacak. Bu tür avantajları olacak. 5 bin ton altın olduğu söyleniyor. Ben inanmıyorum. 5 ton civarında bir ekonomiye kazandırılan altın hedefleniyor.

-Vatandaş fiziki altınlarını devlete emanet olarak verecek, isterse tekrar fiziki olarak alabilecek veya kasa kirası vermek istemiyor, devlete emaneten verebilecek. Bunlar geri alabilecek.

-Kazanç şu olacak: Hırsızlığa karşı güvence olacak, getirisi olacak, eski verecek yeni alacak. Kafa karışıklığı var. Bunun bence komple baştan ele alınması lazım. Yastık altı birikimi yapan vatandaşlar zaten gelenekçi insanlar, güvenmiyor. Ver bana ben sana ev, araba vereceğim gibi çeşitli alternatifler sunulsa vatandaşın kazancı daha fazla olacak.

-Mesela eski yenide aradaki fire farkını kim ödeyecek. Bunu kuyumcu mu, rafine mi, devlet mi ödeyecek. Buradaki kar nereye gidiyor? Bu kafalardaki soruların ortadan kalkması lazım.

Sonraki Haber