Amasra maden faciası davasında tanıklar dinlendi: “Üretim baskısı vardı” “Mühendislerimiz bize 'maskemiz çok maliyetli' derdi”

Amasra’da 43 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili 7'si tutuklu, 23 sanığın yargılandığı davada, madenciler tanık olarak dinlendi. İsa Çoban ifadesinde, “Üretim baskısı vardı. Mesela bazı arkadaşlarımız o gün işe gelmemiş olsa da 'aynı kömürü çıkaracaksınız' diye çavuşlarımız bize baskı yapardı” dedi. Muharrem Sarıyıldız da, "Maske eğitimleri yeterli değildi. Mühendislerimiz bize 'maskemiz çok maliyetli' derdi" dedi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'nde geçen yıl 14 Ekim'de 43 işçinin hayatını kaybettiği, 9 işçinin de yaralandığı maden patlamasıyla ilgili davanın görülmesine devam edildi. Duruşmaya tanık madenciler dilendi.

“ÜRETİM BASKISI VARDI”

Madende pano ayak işçisi olarak çalışan İsa Çoban ifadesinde, “Taş tozu uygulaması ocak genelinde 2-3 ayda bir yapılırdı. -350 kotuna taş tozu yoktu, sadece ana yollara atılırdı. Bu uygulama zaten çok yoktu. Ayrıca üretim baskısı vardı. Mesela bazı arkadaşlarımız o gün işe gelmemiş olsa da 'aynı kömürü çıkaracaksınız' diye çavuşlarımız bize baskı yapardı” dedi.



“MASKE EĞİTİMLERİ YETERLİ DEĞİLDİ”

Nakliyat servisinde motorcu olarak çalışan tanık Muharrem Sarıyıldız da, "-350 kotunda taş tozu uygulaması görmedim. -250 kotunda ara ara taş tozu uygulaması yapılıyordu. Maske eğitimleri yeterli değildi. Mühendislerimiz bize 'maskemiz çok maliyetli' derdi. Biz mesela 20 kişi kursa giderdik, bir maskeyi açıp bize gösterirlerdi. Üretim baskısını bize amirlerimiz uyguluyorlardı. Herhangi bir vardiyada işçi gelmese bile aynı işi bizden istiyorlardı” diye konuştu.

Sonraki Haber