Anadolu’nun Orta Çağ Dönemi'ne ait kendine hayran bırakan camiler hakkında önemli karar
Anadolu’nun Orta Çağ Dönemi'ne ait kendine hayran bırakan camileri hakkında karar verildi. Bu karar doğrultusunda Orta Çağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alındı.
Anadolu'nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri UNESCO tarafından UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alındı. Orta Çağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri'nin listeye alınmasıyla Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’ndeki alanlarının sayısı 21’e yükseldi.
13. YÜZYILIN SONU İLE 14. YÜZYILIN ORTALARI ARASINDA İNŞA EDİLDİLER
Anadolu’nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri seri adaylığı, 10-25 Eylül tarihlerinde Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenmekte olan Dünya Miras Komitesi’nin Genişletilmiş 45. Oturumu’nda UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedildi.
Seri alan, Anadolu'da 13. yüzyılın sonu ile 14. yüzyılın ortaları arasında inşa edilen ve her biri Türkiye'nin farklı bir bölgesinde bulunan Afyon Ulu Cami, Eskişehir Sivrihisar Ulu Cami, Ankara Ahi Şerafettin (Aslanhane) Camii, Konya Beyşehir Eşrefoğlu Camii ve Kastamonu Kasabaköyü Mahmut Bey Camii olarak 5 hipostil camiden oluşuyor. Ayrıca, Anadolu’nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Hipostil Camilerinin kaydıyla birlikte Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’ndeki alanlarının sayısı 21’e yükseldi
ANADOLU YAŞANTISINA DAİR İZLER
Gordion Antik Kenti'nin Dünya Mirasları listesine alınmasının ardından Türkiye'ye ait başka bir yapının listeye girmesi sevinçle karşılandı.
Camiler birbirinden farklı özelliklere sahip olsada ortak özellikleri bulunmakta. Anadolu yaşantısına dair izler taşıyan camiler geçmişten günümüze çok iyi şekilde korunmuş durumda. Camilerin en önemli özelliklerinden biriside sahip oldukları ahşap oymacılığı sanatı.
UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi'ne alınan camiler ziyaretçilerini bekliyor.