Antakya'daki Asi Nehri için karar: Sit alanı ilan edilecek

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu başkanlığında toplanan TBMM Deprem Araştırma Komisyonu, Hatay'ın Antakya ilçesindeki Asi Nehri'nin kenarının sit alanı ilan edilmesini kararlaştırdı.

Hatay'ın Antakya ilçesindeki Asi Nehri'nin kenarı, etrafında mozaiklerin bulunması nedeniyle sit alanı ilan edilecek.

Kahramanmaraş Merkezli Depremlerin Sonuçlarının Bütün Yönleriyle Araştırılması, Depreme Dirençli Yapı Stokunun Oluşturulması ve Kentsel Dönüşüm Uygulamalarının Etkinliğinin Artırılması İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu başkanlığında toplandı.

Komisyonda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı temsilcileri, Kahramanmaraş merkezli depreme ilişkin sunum yaptı.

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyyüp Karahan, depremler sonrasında enkazın kaldırılmasına ilişkin çalışma yürüttüklerini, enkazın toplandığı alanların belirlenmesi sırasında, alanın tarım amaçlı kullanılan arazi, içme, sulama ve kullanma su rezervuarları olmamasına dikkat ettiklerini söyledi.

Hatay'da 21, Kahramanmaraş'ta 23, Gaziantep'te 14, Malatya'da 7, Şanlıurfa'da 5, Kilis ve Diyarbakır'da 1'er, Adana'da 2, Osmaniye'de 4 ve Adıyaman'da 8 geçici döküm sahasının belirlendiğini bildiren Karahan, Hatay'da 16 milyon 563 bin metreküplük bir enkaz beklentisi olduğunu ifade etti.

Bu rakamın içerisinde mevcut yıkılan enkazın yanı sıra daha sonrasında orta ve ağır hasarlı binaların da dikkate alındığını kaydeden Karahan şöyle bilgi verdi:

"Kahramanmaraş'ta beklentimiz 6 milyon 883 bin metreküp, yaklaşık 15 milyon ton civarı. Gaziantep'te 2 milyon 955 bin metreküp, 6 milyon 501 bin ton olarak hesapladık. Malatya'da 5 milyon 384 bin metreküp yani 11 milyon 845 milyon ton. Şanlıurfa'da yaklaşık 903 bin metreküplük bir enkaz. Kilis'te 250 bin metreküplük bir enkaz. Adana'da 981 bin metreküplük bir enkaz. Osmaniye'de 1 milyon 78 bin metreküplük bir enkaz. Adıyaman'da yaklaşık 4 milyon 202 bin metreküplük enkazdan söz edebiliriz. Diyarbakır'da bu rakam 1 milyon 356 bin metreküp."

"BÖLGEDE 101 MİLYON TONLUK ENKAZ OLUŞACAK"

Bölgede, beton alçı gibi malzemelerin dönüşümle kullanılıp kullanılamayacağına ilişkin de bir çalışma yaptıklarını bildiren Karahan, bu betonların yollarda ve değişik alanlarda dolgu malzemesi olarak kullanılabileceğini kaydetti. Karahan, "Bölgede bizim yaptığımız çalışmalar, hasar tespit raporlarından hareket ederek yaklaşık 101 milyon tonluk bir enkazın oluşacağı ki bu yaklaşık 46 milyon metreküpe tekabül edecek. Bu daha sora geri dönüşüm çalışmalarında bize ışık tutacak bir çalışma olacak. Burada ayrıca 2,5 milyon ton civarında ekonomiye kazandırabileceğimiz, dolgu malzemesi haricinde bir değer olarak görüyorum." ifadesini kullandı.

Deprem bölgesinde kimyasalların takibinin yapıldığı bir sistemlerinin olduğunu belirten Karahan, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının da benzer sistemlerinin olduğunu söyledi. Hangi depoda ne kadar kimyasal gübre ve ilaç olduğunu görebildiklerini vurgulayan Karahan, bütün çalışmaları bu noktada yaptıklarını, bu konuda problemin bulunmadığını vurguladı.

Sonraki Haber