‘Aralıklı oruç’ diyetiyle hem sağlıklı hem de hızlı nasıl kilo verilir?
Dünyada ve Türkiye'de son dönemlerde çok popüler olan 'Aralıklı oruç' diyetinin genel mantığı uzun süre açlık ile (tercih edilen minimum 12-16 saat açlık) kişilerde zayıflamayı hedeflemektir. Bu sayede hem öğün sayısı azaldığı için hem de uzun süre açlık sağlandığı için ilk haftadan itibaren kilo kaybı başlar ve hedef kiloya ulaşmak kolaylaşır. Fakat şunu söylemeliyim ki, aralıklı oruç diyeti 1-2 hafta yapıp bırakacağınız bir diyetten ziyade, daha çok yaşam tarzı uygun olan kişilerin yapması gereken bir diyet modeli olmalıdır.
16/8 Yöntemi: En popüler yöntemlerden biri olmakla birlikte, gün içinde 16 saat aç kalmayı, 8 saat beslenmeyi içerir. Örneğin sabah 11.00’da beslenmeye başlayıp aksam 19.00’da tüm yeme işleminiz bittikten sonra ertesi gün 11.00’a kadar açlığı hedefliyoruz. Bu süre içerisinde kalorisiz içecekleri (çay, kahve, su) serbest bırakıyoruz. Fakat bu yöntemde en çok yanlış anlaşılan şey, kişilerin 11.00-19.00 arasında istediği yiyecekten, istediği kadar yiyebileceğini düşünmesi. Halbuki bu diyet yöntemi 8 saatlik beslenme sürecinde de dengeli ve sağlıklı beslenmeyi öneriyor ve bu şekilde etkili oluyor.
Duygusal açlık yüksek kalorili beslenmeyi tetikliyor
5/2 Yöntemi: Bu yöntemde haftanın 5 gününde normal beslenme diğer 2 gününde ise düşük kalorili beslenme içerir. Ortalama 700-800 kkal/gün gibi. Bu yöntem popüler olmakla birlikte bizim neredeyse hiç önermediğimiz yöntemlerden biri. Bunun sebebi ise 2 gün çok düşük kalorili beslendikten sonra diğer günler duygusal açlık tetiklenebiliyor ve 5 gün çok yüksek kalorili beslenme gözlemlenebiliyor. Bu da aslında vücudu sürekli olarak şok edeceği için fayda sağlamak yerine zarar verebiliyor.
Diyabet ve tansiyonu olanlar dikkatli olmalı
Son araştırmalar ‘Aralıklı Oruç’ diyetinin (özellikle 16/8 yönteminin) kilo kaybını destekleyecek hormon değişikliğine sebep olabildiğini, insülin dengesini düzenlediği ve insülin direncini kırma konusunda başarılı olabildiğini gösteriyor. Özellikle artık biliyoruz ki insülin direncinde az az sık sık beslenme yerine uzun süreli açlıklar daha etkili olabiliyor. Fakat en popüler olan bahsettiğim bu yöntem uzun süreli açlık gerektirdiğinden özellikle hipoglisemi, şeker ve tansiyon problemi yaşayan kişilerin doktora/diyetisyene danışmadan başlamaması öneriliyor.
Aralık orucu için kimler uygundur?
Sabah kahvaltı yapmayı sevmeyen, yoğun çalışma temposuna sahip İnsülin direnci olan Herhangi bir farklı sağlık problemi olmayan (özellikle açlık ile bağlantılı) açlığa karşı dayanıklı kişiler için uygun bir diyet metodu olarak görülüyor. Fakat unutulmamalıdır ki en iyi diyet sürdürülebilir olanıdır. Bu sebeple uzun süre devam edemeyeceğiniz diyetler sadece kısa süreli sonuçlar sağlar. Eğer aralıklı oruç diyetinin yaşam tarzınıza uygun olacağını düşünüyorsanız uzman kontrolünde deneyimlemek sizler için daha doğru olacaktır.