Artvin Sarp Sınır Kapısındaki tır kuyruğu Fındıklı'ya kadar ulaştı

Türkiye'nin Gürcistan üzerinden Kafkas ülkelerine açılan Artvin'in Sarp Sınır Kapısı'nda, Gürcistan gümrüğünde, bölgedeki etkili kar yağışı nedeniyle 3 gün boyunca tır girişlerine izin verilmedi. Tır kuyruğu, Fındıklı'ya kadar ulaştı.

This browser does not support the video element.

Türkiye'nin Gürcistan üzerinden Kafkas ülkelerine açılan Artvin'in Sarp Sınır Kapısı'nda, Gürcistan gümrüğünde, bölgedeki etkili kar yağışı nedeniyle 3 gün boyunca tır girişlerine izin verilmedi. Tırlar, Türk tarafında belli aralıklarla 15 kilometrelik kuyruk oluşturdu. Tır kuyruğu, Karadeniz Sahil Yolu boyunca Kemalpaşa ve Hopa ilçelerini de geçerek 40 kilometre mesafedeki Fındıklı'ya kadar uzadı.

Gürcistan gümrüğünde geçen hafta işlemlerin yavaşlaması ve olumsuz kış şartları üzerine uluslararası taşımacılık yapan tırlar, Artvin’deki Sarp Sınır Kapısı’nda kaldı. Geçiş işlemlerinin uzaması nedeniyle Türkiye'nin dört bir yanından gelen tırlar Türkiye tarafında kuyruk oluşturdu. Gürcistan'da yol güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan bu uygulama nedeniyle Türkiye tarafında tır parkları da doldu. Rize’nin Fındıklı ilçesine kadar uzanan 40 kilometre mesafede yaklaşık 1200 tır sürücüsü, işlem yapılmasını bekledi. Bölgede kar yağışının etkisini azaltmasıyla, Gürcistan'da yeniden gümrük işlemlerine başlandı. Hopa ve Kemalpaşa ilçelerinin yer aldığı Karadeniz Sahil Yolu üzerinde sürücüler tırlarını yol kenarına park ederek, sıralarını beklemeye başladı. Karayolunun bir şeridini kapatan tırlar, trafiğin de aksamasına neden olurken, 15 kilometrelik de kuyruk oluşturdu. Günde ortalama 450 tırın gümrük işlemi yapılan kapıda geçişi sağlanmasıyla yoğunluğun azaltılması amaçlanıyor. Günlerce soğuk hava şartlarında işlem yapılmasını bekleyen tır sürücüleri ise gümrük işlemlerinin bir an öne tamamlayarak geçişlerini yapmak istiyor.

Kuyruk perşembe günü sona erecek

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, yaşanan tır kuyruklarının tır sürücülerinin büyük sıkıntı çektiğini belirtti. Akyürek, “Sarp sınır kapısında bazen dönem dönem sıkıntılar yaşanıyor. 8 Şubat'ta Gürcistan gümrüğünde kısa süreli bir sistem sıkıntısı yaşanmıştı. Arkasından 12, 13, 14 Şubat tarihlerinde ise kar yağışı nedeniyle Gürcistan tarafında Batumi Kutaisi arasındaki yolun kapalı olması sebebiyle tır geçişlerine izin verilmedi. Günlük 50 araçlara kadar düşürülen geçişler nedeniyle Türkiye tarafında tır kuyruğu Rize'nin Fındıklı ilçesine kadar uzandı. Gerek Türkiye gümrük personeli gerek Gürcistan personeli gerekli özveriyle çalışsa da yaşanan bu süreçte en büyük sıkıntıyı tır sürücüleri çekiyor. 24 saat bir aracın içerisinde olmak ve gerekli doğal ihtiyaçlarını karşılamak gerçekten zor bir iş. Cuma günü Fındıklı'ya kadar uzanan kuyrukta 1200 civarında tır vardı bugün öyle saatleri itibariyle bu sayının 750'ye kadar düştüğünü tespit ettik. Cumartesi 547 tır, pazar 570 tırın geçişi sağlandı. Bugün de 550 geçeceği düşünülürse çarşamba günü en kötü olasılıkla perşembe günü motor kuyruğunun sona ereceğini ifade edebiliriz diye konuştu.

Sürücüler çaresiz

Duruma tepki gösteren tır sürücüleri, Gürcistan gümrüğünde yaşanan sorunun çözülmesi için Türk yetkililerden yardım istedi. Kayseri’den geldiğini belirten Mehmet Sarı, “Kayseri’den geliyorum. Kapıdan geçeceğiz ama bekliyoruz. Üç dört gündür sırada bekleyen arkadaşlarımız var. Ben sabah 08.00 gibi geldim, daha hiç kımıldama yok. Şu kadar insan bekliyor her sırada, en az 600-650 araba şu anda sırada bekleyen var. Ben Azerbaycan'a gideceğim ama Gürcistan’a giremedim daha. Soğukta burada sıra beklemek çok zor zaman kaybediyoruz taşıdığı malzeme bozulabilecek olan arkadaşlar var. Bugün geçme ihtimalim yok tır parkına girebilirsek belki yarın işlemleri halleder geçişimizi tamamlarız dedi.

'Bekleyince yükümüz zarar görüyor'

Muharrem Umut ise, "Giresun'dan geliyorum Azerbaycan’a gidiyorum. Önümde 15 kilometrelik bir kuyruk var. Bizim Gürcistan'a geçebilmemiz 2-3 gün sürer. Çünkü önümüzde ki arkadaşlarımız da o kadar zaman bekleyerek ancak geçişlerini yapabildiler. Biz kuru yük taşıyoruz bekleyince eşyamız bir zarar görmüyor ama bozulacak malzeme taşıyan arkadaşlar var. 2-3 gün beklemek onlar için de bizim için de büyük kayıp ifadelerini kullandı.