Aşkı için prenseslikten vazgeçti!

Japon Prenses Mako'nun unvanından feragat etme pahasına üniversiteden erkek arkadaşıyla evlenmesini üç yıldır engelleyen babası, “Saygı duymam gerekir” diyerek pes etti.

This browser does not support the video element.

Japonya’da İmparator Naruhito’nun erkek kardeşi Veliaht Prens Fumihito, kızı Prenses Mako’nun (29), üniversiteden erkek arkadaşı Komuro Kei (29) ile olan ilişkisine ilişkin açıklama yaptı.

Krizantem tahtın varisi Fumihito, 55’inci yaş günü sebebiyle düzenlediği basın toplantısında, kızı Prenses Mako’nun, Komuro ile dünyaevine girmesini kabul ettiğini söyledi.

“Saygı duymam gerekir”

Fumihito, "Evlenmelerini onaylıyorum. Anayasa, evliliğin iki cinsin karşılıklı rızası esasına dayanacağını beyan ediyor. Gerçekten istedikleri bu ise ebeveyn olarak saygı duymam gerekir." dedi.

Düğün tarihi belirtmeyen ve Japon halkının bu evliliğe yönelik desteğinin önemine dikkati çeken Fumihito, "Birçok insanın ikna olduğu ve memnuniyetini belirttiği bir konumda değiller." ifadesini kullandı.

2017’de niyetlerini belli etmişlerdi

Fumihito çifte, evlilik planlarının ve düğün tarihinin belirlenmesi sonrası, gelişmelere dair kamuoyunu aydınlatmaları tavsiyesinde bulundu. 2017’de niyetlerini ilan eden üniversiteden arkadaşlar Mako ile Komuro’nun Kasım 2018’deki planlanan evliliği, o yıl şubat ayında 2020’ye ertelenmişti. Erteleme sebebi, Komuro’nun annesinin, eski nişanlısıyla yaşadığı aile içi maddi anlaşmazlığın ortaya çıkması olarak basına yansımıştı.

Sıradan yurttaş olacak

Kendisi gibi 29 yaşındaki Komuro ile evlendiğinde prenses unvanını kaybedecek olan Mako, imparatorluk ailesi üyelerine verilen mali destekten de yoksun kalıp sıradan yurttaş olacak. Ancak yüksek işsizlik oranları ve ekonomik durgunluğun pençesindeki Japonya'da pek çok genç evlenemezken, sade yurttaş çift Mako ile Komuro için de ekmek aslanın ağzında olacak.

Avam bir kişiyle evlilik…

Japonya kanunlarına göre, avamdan bir kişi ile evlenen İmparatorluk ailesi üyesi bir kadın, kraliyet statüsünü kaybediyor.

2. Dünya Savaşı öncesi imparatorluk hanedanı içinde evlilikler, uzak kuzenlerle veya aristokrat ailelerin çocuklarıyla ayarlanıyordu. Ancak ABD işgaline karşı hazırlanan anayasa, aristokrasiyi ve hanedanlığın küçük kollarını kaldırarak geriye sadece çekirdek imparatorluk ailesini bıraktı.

Dolayısıyla genç prenslerle prensesler için sıradan yurttaşlarla evlenmekten başka seçenek kalmadı. Japonya'da, ataerkil toplum yapısının tam manasıyla kırılamaması nedeniyle imparatorluk yasalarına göre tahta kadın geçemiyor.