Atatürk Kültür Merkezi Cumhuriyetin 98. yılında açıldı
13 yıldır kapalı olan ve TOKİ tarafından yenilenen Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla bugün açıldı. Kurdele kesme törenin ardından kürsüye çıkan Erdoğan, açıklama yapıyor..
Türkiye'nin ve İstanbul'un simge yapılarından biri olan Atatürk Kültür Merkezi (AKM) yaklaşık 13 yıl aranın ardından son teknoloji kullanılarak yapılan yeni binasıyla sanatseverlerle buluşuyor.
Türkiye'nin kültür tarihi açısından önemli yapılardan biri olan AKM, bugün cumhuriyetin 98. yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete girdi.
Erdoğan kurdeleyi kesti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Akif Ersoy, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile birlikte kurdeleyi keserek açılışı gerçekleştirdi.
Kurdele kesiminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açılışa özel konuşmada bulundu:
Cumhuriyet'in 98. yılını yaşadığımız bugün İstanbul'umuza yeni bir eser kazandırmanın mutluluğu içindeyiz. 75 yıl önce yapılan yapının günümüz ihtiyacına yetmediği biliniyor. Bunun için gerekli adımları attık ancak engellerle karlışatık. O yapıyı yıktırmamak için yapılan kampanyaları hepiniz hatırlıyoruz. Biz çok daha estetiğini, çok daha kullanışlısını yapacağımızı söylediğimiz halde bize ve ülkemize vakit kaybettirildi. Gezi olayları sırasında o binanın nasıl terör gösterisi haline getirildiğini unutmadık
2019 yılında tüm engelleri geride bırakarak temelini attık. 2.5 yılda bugünkü hale getirdik. 2000 kapasiteli bu salon her türlü kültür faaliyetini karşılayacak şekilde inşa edilmiştir.
Yeni Atatürk Kültür Merkezi ile burada İstanbul'a ve dünyaya unutulmayacak kültür ve sanat eserleri sunacak abidevi bir eser ortaya çıkardık. Burada ortaya çıkan eserden dolayı geçmişte karşı çıkanların biraz olsun mahcubiyet duyacaklarını sanıyoruz.
Biz bunun benzerini Harbiye'de de yaşadık. Orada da aynı durumla karşı karşıya kaldık. Yapmayacağımızı söylediler. Biz yerin dibine girercesine orada da eseri yaptık ve vatandaşımızın hizmetine sunduk.
Biz 1994 yılından beri biz İstanbul için neler yapmadık ki Haliç'i temizledik, tüneller, otoyollar, metrolar inşa ettik. Kanal İstanbul gibi bir proje ile şehrimizi dünyanın kalkınma merkezi noktalarından biri haline getirdik.
Böyle bir eseri İstanbulumuza kazandırmakla bizden sonraki nesillere en güzel hediyelerden birini bıraktığımıza inanıyoruz. Atatürk Kültür Merkezi'nin kültür ve sanatın nabzının attığı bir merkez olarak ilanihaye ayakta kalacaktır.
5 Bloktan oluşuyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yenilen Atatürk Kültür Merkezi 95 bin 600 metrekare kapalı alana sahip 5 ayrı bloktan oluşuyor.
Bina içerisinde 2 bin 40 kişilik opera salonu, 802 kişilik tiyatro salonu, kültür sokağı, iki katlı kütüphane, çocuk sanat merkezi, sinema ve sergi salonu, müzik platformu, kafeler, tasarım dükkanı ve restoranlar da bulunuyor.
AKM'nin "kalbi" olarak nitelendirilen opera binası ise 14 katlı ve 49 bin metrekarelik alana sahip.
AKM içerisinde yapılan kültür sokağında; sanat galerisi, sinema, restoran, kafe, kitap kafe, çocuk sanat merkezi, müzik platformu, kütüphane, tasarım dükkanı ve çok amaçlı salon da bulunuyor.
Yerli malzeme kullanıldı
Merkezin yapımında yüzde 70 yerli malzeme kullanıldığı açıklandı. Ayrıca çevresindeki 6 bin 100 metrekare alanda peyzaj çalışması yapıldı, 4 bin 700 metrekare alana sahip 'yeşil çatı' sistemi uygulandı. Böylelikle olabildiğince gün ışığından faydalanılması sağlandı.
AKM'de 48 bin 705 metrekare büyüklüğünde 4 bodrum, sahne, kulis odaları, fuaye alanları, atölye ve depo alanları, bale çalışma salonları, solist ve orkestra çalışma odaları, kayıt stüdyosu ve prova salonları, sanat galerileri, sergi salonları ve millet kıraathaneleri de yer alıyor.
Dünyanın en önde gelen teknolojisi
AKM’de yer alan sahne mekaniği ve sistemleri dünyanın en önde gelen teknolojisine sahip olmasıyla dikkat çekiyor. 65 metre sahne derinliğinde, 4 ana sahne asansörü yan ve arka sahnelerde 13 kompansatör asansörü ve üzerlerinde yer alacak 4 hareketli vagondan oluşuyor. Ayrıca ana sahne üzerinde 1 adet döner sahne vagonu yer alıyor. AKM'nin bütün salonları akustik, ses, ışık ve görüntü sistemleri olarak en üst seviyede malzemelerle donatıldı.
Hızla tamamlandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Şubat 2019'da temeli atma töreninde ‘zafer anıtı’ olarak nitelendirdiği AKM, TOKİ tarafından salgın şartlarına rağmen yaklaşık 2,5 yılda tamamlandı.