Avrupa tarihin en kötü kuraklığını yaşıyor! Tuna nehrini neredeyse kurudu!

Avrupa'nın son yıllardaki en kötü kuraklığı, güçlü Tuna nehrini neredeyse bir asırdaki en düşük seviyelerinden birine itti

Gemiler, 1944'te ilerleyen Sovyet güçlerinden geri çekilirken Nazi Almanyası'nın Karadeniz filosu tarafından Tuna Nehri boyunca sürüklenen yüzlerce gemi arasındaydı ve düşük su seviyeleri nehir trafiğini hala engelliyordu.

Ancak, beşeri kaynaklı küresel ısınmayla daha da kötüleşen bu yılki kuraklık, Sırbistan'ın doğusundaki Prahovo yakınlarındaki Tuna Nehri'nin bir bölümünde dibde yer alan ve birçoğu hala metrik tonlarca mühimmat ve patlayıcı içeren ve nakliye için tehlike oluşturan 20'den fazla gemiyi açığa çıkardı.

Alman gemileri hakkında bir kitap yazan Prahovo emeklisi 74 yaşındaki Velimir Trajiloviç, "Alman filosu, biz Prahovo halkını tehdit eden büyük bir ekolojik felaketi geride bıraktı" dedi.

Nehrin hemen karşısında yer alan Romanya da dahil olmak üzere yerel balıkçılık sektöründeki işçiler de risk altında.

Aylarca süren kuraklık ve rekor düzeyde yüksek sıcaklıklar, Almanya, İtalya ve Fransa da dahil olmak üzere Avrupa'nın diğer bölgelerindeki hayati arterlerdeki nehir trafiğini tıkadı. Sırbistan'da yetkililer, Tuna Nehri üzerindeki seyir şeritlerini açık tutmak için taramaya başvurdular. Prahovo ile, direkleri sökülmüş veta tahrip olmuş gemiler Tuna'nın bu bölümündeki gezilebilir bölümü 180 metreden sadece 100 metreye (330 fit) daralttı.

Nehir yatağına yayılmış bazı gemiler hala taretlere, komuta köprülerine, kırık direklere ve bükülmüş gövdelere sahipken, diğerleri çoğunlukla kum bankalarının altında yatıyor.

Mart ayında, Sırp hükümeti gemilerin kurtarılması ve mühimmat ve patlayıcıların kaldırılması için bir ihaleye davet etti. Operasyonun maliyeti 29 milyon Euro olarak tahmin edildi.

Sonraki Haber