Büyük sahtekarlık! Otel odasında, elleri gözleri bağlı, çıplak halde...

Avustralya'da yaşayan yabancı uyruklu öğrenciler, ailelerine 3 milyon dolardan fazla fidye ödemesine mal olan 'sanal' adam kaçırma planına kurban gitti.

This browser does not support the video element.

Avustralya'da Sydney'de yaşayan sekiz Çinli öğrenci, kendilerini kaçırılmış gibi göstermeye ve 'güvenli bir şekilde serbest bırakılmaları' için ailelerinden para talep etmeye ikna edildi. Yalnızca bu yıl 20 bin ila 2 milyon dolar arasında değişen fidye ödemeleri yapıldı. NSW Polisi, sanal adam kaçırma dolandırıcılığından sorumlu çeteleri bulmak için Çin hükümetiyle birlikte çalışıyor.

NSW Soygun ve Ciddi Suç Ekibi Başkanı Grant Taylor, suçluların kurbanlarıyla temasa geçip "kendi kaçırılmalarını" taklit etmeye ikna ettiklerini söyledi.

'Neredeyse tamamen edebi ve resmi Çince konuşan, Çin Büyükelçiliği, konsolosluğu veya polis gibi bir Çin otoritesinin temsilcisi olduğunu iddia eden birisi, onları Çin'de bir suça karıştıklarına ikna ediyor' diyen Grant Taylor, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sınır dışı edilmekten vize ya da diğer olası tutuklama tehditlerinden kaçınmak için ödeme yapmaları gerekiyor. Kullandıkları senaryolar çeşit çeşit, ancak amaç kurbanda eve dönmek zorunda kalıp eğitimini yarıda bırakmaya mecbur edilme ihtimaliyle karşı karşıya kalma korkusunu aşılıyor.

Bu sanal adam kaçırma dolandırıcılığında mağdurlar, ailelerine kaçırıldıklarını söyleyen bir mesaj göndermeden önce kendilerini bir otel odası ayırtmaya ikna ediliyor. Daha sonra onlara mesajı gönderdikten sonra sosyal medyayı veya telefonlarını kullanmamaları emri veriliyor. Böylece kurbanların kaçırılmış olma ihtimali daha da inandırıcı kılınıyor.

Mağdurun ebeveynlerine elleri ve gözleri bağlı bir fotoğraf göndermesi veya alternatif olarak yardım için yalvardığı duyulan bir ses kaydı göndermesi söyleniyor. Daha sonra kurbanların aile üyelerine bilinmeyen banka hesaplarına büyük miktarda para aktarmaları emrediliyor.

Parayı ödemeyi başardıklarında ise maalesef kabus bitmiyor ve daha da kötü bir hal alıyor. Mağdurlar, gasp edilmeye ve aileleri fidyecilere daha fazla para vermeye zorlanıyor."

NSW Soygun ve Ciddi Suç Ekibi Başkanı Taylor, kurbanın WeChat veya WhatsApp gibi şifreli uygulamalar aracılığıyla telefonda çalıştırıldığı için kurbanın asla fiziksel tehlike altında olmadığını anlattı.

"Normalde bilgilendiriliyoruz, çünkü kurbanların tam anlamıyla paraları kalmıyor ya da topluluğun başka bir üyesine, bunun bir aldatmaca olduğunu ve polisle iletişime geçmeleri gerektiğini iletenlere güvenebiliyorlar” dedi.

NSW Polisi bu yıl bir ailenin, kızlarının kaçırıldığını düşündüğü için dolandırıcılara 2 milyon dolar ödediğini keşfetti. Dedektif Başmüfettişi Darren Bennett, polis memurlarının uyarıyı yaymak için Sydney'deki Çin Konsolosluğu ile birlikte çalıştıklarını söyledi.

Bennett, dolandırıcıların bilerek Çin-Avustralya topluluğunun savunmasız üyelerini hedef aldığını söyledi. Mayıs ayında Avustralya Federal Polisi, halkı karmaşık uluslararası aldatmaca hakkında ilk kez uyardı.

Devlet polis yetkilisi Peter Thurtell, kurbanların nasıl seçildikleri konusunda açıklama yaparak, “Kültürel faktörler ve dikkatle işlenmiş senaryolar yazıldığı gerçeğini dikkate almamız gerekiyor” dedi.

Polis, New South Wales'te kayıtlı 212 bin yabancı öğrencinin bulunduğunu söylüyor. Avustralya üniversiteleri, korona virüsün neden olduğu sınır kapanmaları nedeniyle yıllık ücretlerde milyarlarca dolar kaybetme riskiyle karşı karşıya olduklarını açıklamıştı.