Ayasofya'ya adını kazıyan Viking!

Ayasofya'nın yeniden cami olmasına karar verilmesinin ardından dış basında Ayasofya ile ilgili çok sayıda haber yapılıyor. Siyasi ve dini tepkilerin dışında Ayasofya'nın ilginç yönlerine dair haberler de görmek mümkün. Bunlardan biri Danimarka basınında yer aldı.

Bundan 1100 yıl önce Ayasofya'yı ziyaret eden bir Viking'in binada bıraktığı runik yazı Danimarka basınının gündemindeydi.

Bir pagan Viking askeri, Ayasofya'daki bir ayini dinlemek istiyor Ancak çok sıkılınca bulunduğu balkonu çevreleyen beyaz mermeri oyarak bir şeyler yazıyor.

Bu harfler Yunan alfabesine ait değildi. Kuzeydeki İskandinav topraklarından gelen bir Viking askerinin kendi alfabesiyle yazdığı bir metindi.

Kutsal bir anlamı olmasa da yüzyıllardır Ayasofya'da varlığını sürdüren o rünikte tam olarak şu yazıyor: Halvdan buradaydı.

Günümüzde de birçok kişi ziyaret ettiği şehir ya da ülkelerde duvarlara ağaçlara orada olduklarını belirten işaretler bırakıyor.

Anlaşılan o ki 1100 yıl önce de durum pek farklı değildi.

Yazısından anlaşıldığına göre adı Halvdan olan bu askerin bıraktığı yazı Ayasofya'nın ikinci katındaki galerideki mermer korkulukta bulunuyor.

Peki bir Viking askerinin İstanbul'da ne işi vardı? O dönem birçok Viking askeri zafer ve servet arıyordu. Bu askerlere Varangian (yemin edenler) deniliyordu. Varangian'ların yanı sıra Normanlar da vardı. Bu iki grup bu dönemde parayı veren kimse onun için savaşıyordu.

Boylu poslu olan Varangian'ların tek silahı baltaydı. Ancak onları bu kadar tercih edilen asker yapan şey ise efendilerine duydukları sadakattı, ki bu da kültürlerinden geliyordu. Bizans entrikalarını bilenler, Bizans'ta imparatorların herkesten şüphelendiğini de bilirler. İşte bu sadık Viking askerleri tam da Bizans imparatorlarının istediği güvenilir asker tipiydi.

Sonraki Haber