Ayçiçek yağında tırtıl faciası! Fiyatlar el yakacak

Ayçiçek tarlalarını istila eden çayır tırtılı Trakya’dan sonra tüm yurda yayılıyor. Çayır tırtılı istilası Trakya ve Marmara’dan sonra şimdi de Ege ve İç Anadolu bölgesine korkuttu. Uzmanlar istilanın önüne geçilmezse çiftçinin bu yıl ürün almasının imkansız olduğunu belirterek bunun da Ayçiçek yağı fiyatlarına yansıyacağını uyarısında bulundu. Çayır tırtılı mısır tarlalarını da tehdit etmeye başladı.

Trakya’da geçtiğimiz hafta ayçiçeği tarlalarında yaşanan “çayır tırtılı” istilası, binlerce dekar alandaki ürünü tehlikeye attı. İlaçlama ile sorun çözülmeye çalışılırken çayır tırtılı istilası giderek yurt genelindeki Ayçiçek tarlalarına yayıldı. Çayır tırtılı istilası Trakya’dan sonra Marmara’daki tarlalara ardından Eskişehir ve son olarak Kütahya’ya sıçradı. Tırtıl istilası konusunda uyaran uzmanlar Rusya Ukrayna savaşı sonrası fiyatına zam üstüne zam gelen ayçiçek yağı fiyatlarının el yakacağından endişeli.

Trakya’da başladı tüm yurda yayıldı

Ayçiçek yağı fiyatlarını etkilemesi beklenen çayır tırtılı istilası ilk olarak Trakya’da görüldü. Trakya'da binlerce dekar alanda ekili ayçiçeği tarlaları 'çayır tırtılı' istilasına uğradı. Bitkinin kökünden başlayarak yaprak ile çekirdek kısmına kadar zarar veren çayır tırtılına karşı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü desteğiyle havadan dronla ilaçlama yapılarak gece-gündüz mücadele ediliyor.

Marmara

Marmara Bölgesinde de ayçiçeği ekili alanlarda popilasyonu artan çayır tırtılı (Loxostege sticticalis L.) zararlısı ile Bursa genelinde kimyasal mücadele başlatıldı. Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, “Bursa ve ilçeleri ile Marmara Bölgesi'ndeki bazı illerde yapılan denetimlerde ayçiçeği ekili alanlarda çayır tırtılı zararlısının popülâsyonunun arttığı ve ayçiçeği ekili alanlarda zarar oluşturduğunu belirtti. Aktaş’ın “Ayçiçeği tarlalarını istila eden ‘çayır tırtılı’ (Loxostegesticticalis), Yenişehir’de de zarara yol açtı. Tedbir alınmadığı takdirde çiftçinin bu yıl verim alması imkânsız” açıklamasının ardından Yenişehir Belediyesi harekete geçti. Belediyede derhal kriz masası kuran Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, konuyu Yenişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ziraat Odası yönetimiyle görüştü. Ardından ilçe genelinde durum tespiti yapılması kararlaştırıldı ve oluşturulan ekipler, zamanla yarışarak Yenişehir’in tarım arazilerinde tarama yaptı. Yapılan ilk tespitlere göre, Marmara Bölgesi’nde görünen çayır tırtılının Yenişehir genelinde toplam 65 bin dönüm ayçiçeği ekili alanda bin 300 dönüme zarar verdiği belirlendi.

Ege

Trakya'da binlerce dekar alanda ekili ayçiçeği tarlalarına büyük zarar veren “Çayır Tırtılı” Kütahya'nın Simav ilçesinde de görüldü. Bitkinin kökünden başlayarak yaprak ve çekirdek kısmına kadar zarar veren çayır tırtılına karşı Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı.

Simav ilçesinde bazı tarlalarda ayçiçeği zararlısı "çayır tırtılı" görülmeye başlaması üzerine hareket geçen İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarlalarda inceleme yaptı. Ekipler, üretici ve yerel yöneticileri zararlıyla mücadele konusunda bilgilendirdi.

İç Anadolu

Eskişehir’de de etkili olan çayır tırtılı, Tepebaşı Bölgesi’nde bin 500 dönümün üzerinde tarım arazisine zarar verdi. İl ve ilçe tarım müdürlüğü ekiplerinin gün boyu sahada hasar tespit çalışmaları devam ederken hasar gören alanın artmasından endişe ediliyor. Uzmanların net bir dille herkesin kendi tarım arazisini kontrol etmesi gerektiğini belirttiği istila karşısında, erken müdahale de önem taşıyor. Trakya Bölgesi’nde yaşanan ve önüne geçilemeyen istiladan ders çıkararak erken önlem alan Eskişehirli çiftçiler, zaman kaybetmeden ilaçlamaya başladı. Gerek ilaçlama makineleri gerekse dron kullanarak başlatılan çalışmalar, hasarlı alanın büyümesinin önüne geçiyor.

Ayçiçeği ile birlikte mısır da tehlike altında

İl ve ilçe tarım müdürlüğü ekipleri ile ziraat odalarının yaptıkları incelemelerde Eskişehir’in Tepebaşı Bölgesi’nde çayır tırtılının sadece ayçiçeğinde değil, mısır tarlalarında da etkili olduğu görüldü. Ekiplerin incelemeleri ve araştırmaları ile mısır tarlalarında da görülen çayır tırtılı için en büyük önlemin erken tespit ve müdahale olduğu belirtiliyor.

“Zarar gün geçmeden ortaya çıkıyor”

Kontrol ettiği tarlasında karşılaştığı çayır tırtılının yayılmasını engellemek için hızlı bir şekilde ilaçlamaya başlayan çiftçi Birol Özsak, ekili ürünün çok hızlı zarar gördüğünü belirtti. Ekinlerde oluşan zararın günlerle değil saatlerle değiştiğini belirten Özsak, “Bölgemizde yaşanan kurt saldırısı, zararın oluşmasına neden oldu. Biz, Tekirdağ ve Edirne’de çıkan haberlerin ardından tarlalarımızı kontrol etmeye başladık. Tarlalarımızda da aynı sıkıntının olduğunu fark ettik. Buna hızlı bir şekilde ilaç ile müdahale etmeye başladık. Zararın gün geçmeden saatler ile nitelendirilebileceğini söylemek zorundayım. Çünkü tırtıl, taze olan bütün bitkileri hızlı bir şekilde tüketirken, larva bırakmaya başlamış. Toplamda 470 dönüm arazim var. Bunun 20 dönümünde zarar daha fazla. Kalan 450 dönüme de hızlı bir şekilde müdahale edip ilaçlamaya başladık. Makinelerle veya dron kullanarak bu işi hızlı bir şekilde yapıyoruz” dedi.

Sonraki Haber