Ayhan Bora Kaplan davasında 2. perde: "Gizli tanık" soruşturmasında eski polisler dinlendi

Ayhan Bora Kaplan davasının gizli tanığı Serdar Sertçelik’in firarına ilişkin ilk duruşma görüldü. Tutuklu eski emniyet yöneticileri, "suç örgütü tarafından kendilerine operasyon yapıldığını" savundu. Ara kararını açıklayan mahkeme, Ayhan Bora Kaplan’ın davaya katılma talebini reddetti. Duruşma 3 Eylül Salı gününe ertelendi.

Tek tahliye kararı çıktı. Mahkeme, 7 sanığın tutukluluğuna "devam" dedi.

Ayhan Bora Kaplan’ın "suç örgütü lideri olduğu" iddiasıyla yürütülen davada yeni perde açıldı. "Gizli tanığın yurt dışına kaçması" ile ilgili ilk duruşma görüldü. 6’sı emniyet mensubu 11 sanıklı davaya Ankara 13’üncü Asliye Ceza Mahkemesi ev sahipliği yaptı. Kaplan’ın avukatı aracılığı ile davaya katılma talebi reddedildi. İddianamenin özeti okunduktan sonra sanık savunmalarına geçildi.

Eski Ankara İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, yöneltilen suçlamaları "iftira" olarak niteledi. 29 yıllık meslek hayatında yasadışı eylemde bulunmadığını vurguladı. Savcının iddialarını "varsayım" olarak değerlendirdi. Kendilerine karşı örgüt operasyonu yürütüldüğünü savundu. Eski Organize Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan da suçlamaları reddetti. Attığı her adımı, amirlerinin ve savcının talimatıyla gerçekleştirdiğini söyledi. Sertçelik'le yaptığı telefon görüşmelerinin usulsüz olmadığını savundu.

Eski Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Gökay Öner, Sertçelik'in "gizli tanık" olduğunu bilmediğini öne sürdü. Durumdan savcılık yazısı ile haberdar olduğunu aktardı. Sonra da Sertçelik’in yurt dışına çıkmaması için sınır kapılarına yazı yazdığını anlattı.

Eski Şube Komiseri Metehan İlkyaz ise dönemin gizli tanığı Sertçelik'in havaalanından emniyet ve adliyeye sevkinde görev aldığını anlattı. Başka bir temasının olmadığını söyledi.

Savunmalardan sonra ilk ara karar açıklandı. İlkyaz tahliye edildi. 7 sanığın tutukluluğu devam edecek. Sertçelik'in ise Türkiye’ye getirilmesi halinde tanık olarak ifadesi alınacak. Davaya 3 Eylül'de devam edilecek.

Sonraki Haber