Babadan kalma 49 yıllık taş değirmeni işleten vatandaş değirmencilik mesleğini tek başına ayakta tutmaya çalışıyor

Yozgat'ın merkeze bağlı Çadırardıç köyünde yaşayan Şükrü Şahiner, babasından kalma 49 yıllık taş değirmen ile uzun uğraşlar ile tam buğday unu üretiyor. Babasından kalma değirmeni işleten Şahiner, değirmencilik kültürünü yaşatmaya devam edeceğini ifade etti.

Yozgat'ın merkeze bağlı Çadırardıç köyünde yaşayan Şükrü Şahiner babasından kalma 49 yıllık taş değirmeni işletmeye devam ediyor. Değirmencilik kültürüne ve baba mesleğine sahip çıkmaya devam etmek isteyen Şahiner 49 yıllık değirmende tam buğday unu üretiyor. 

GELENEKSEL USULLERLE ÜRETİLİYOR

Çadırardıç köyünde 49 yıl önce babası tarafından kurulan taş değirmende gelişen teknolojiye rağmen geleneksel yöntemlerle tam buğday unu üretimi yapan Şükrü Şahiner, vatandaşlara hizmet vermeyi sürdürüyor. Ekmek teknesinin başından biran dahi olsa ayrılmayan Şahiner, tarladan saf halde gelen temizlenmiş buğdayı değirmende öğüterek tam buğday unu elde ediyor. Hasat mevsimiyle birlikte 4 ay boyunca geleneksel usullerle un öğütülen değirmene Yozgat başta olmak üzere çevre illerdeki vatandaşlar da yoğun ilgi gösteriyor. Vatandaşlar daha sağlıklı olduğu için taş değirmende öğütülen unu tercih ediyor.

''BENDEN SONRA BURASI KAPANIR''

Babasının yanında 10 yaşındayken değirmende un öğütmeyi öğrenen Şükrü Şahiner, “1974 yılında bu değirmeni babam yaptırdı. Bu değirmende biz un öğütüyoruz, değirmen kara taşla çalışıyor. Öğüttüğümüz unu şeker hastaları çok fazla kullanıyor, kepekli un olarak alıyorlar ve kullanıyorlar. Bu un diğer unlardan daha sağlıklı. Vatandaşlar da onun için tercih ediyor. Biz de baba mesleğini devam ettiriyoruz. Çorum’dan Yozgat’tan ilçelerden un öğütmek için geliyorlar. Benden sonra kimse devam ettiremeyecek çocuklarım da Ankara’ya göçtü, bizden sonra burası kapanır” dedi.

''BU DEĞİRMENLERDEN FAZLA KALMADI''

Çorum’un Sungurlu ilçesine bağlı Balkaya köyünden gelen İsa Gözalan ise her yıl taş değirmende un öğüttüklerini söyleyerek, “Annem için buğday unu çektirmek amacıyla Çadırardıç köyüne geldim, bu un diğerlerinden farklı, yapay değil tam buğday unu. Sağlık açısından kullanıyoruz. Bu değirmenler, çok fazla kalmadı, her sene buraya gelip buğdayımızı öğütüyoruz” şeklinde konuştu.

Sonraki Haber