Bakan açıkladı! Aile Destek Paketi ödemeleri arttı! 15 bin TL ödenecek! E-devlet üzerinden başvurun!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Aile Destek Programı'na ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Derya Yanık, "Türkiye Aile Destek Programında mevcut bütçemizi 15 milyar liraya 25 milyar lira ilave ederek genişletiyoruz." açıklamasının ardından yeniden gündeme gelen Aile Destek Paketi için vatandaşlar araştırma yapmaya başladı. Peki, Aile Destek Paketi başvuru şartları neler? Aile Destek Paketi başvuru tarihleri ne zaman? İşte detaylar...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından açıklanan Aile Destek Paketi ihtiyaç sahibi ailelere destek olmak üzere nakdi yardım programıdır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, son yaptığı açıklamada programın genişletildğini belirtmişti. Aile Destek Programı tekrar gündeme gelince, henüz başvuru yapmamış olan vatandaşlar, Aile Destek Paketi'ne nasıl başvuru yapacağını araştırmaya başladılar. Peki, Aile Destek Paketi başvuru şartları nelerdir? Aile Destek Paketi ödemeleri ne zaman yapılacak? Aile Destek Paketi'ne nasıl başvurulur? 

Aile Destek Programı'ndan daha fazla vatandaş istifade edecek!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık “Küresel ekonomik dalgalanmalardan ihtiyaç sahibi ailelerimizi koruyabilmek için desteklerimizi sunmaya devam ediyoruz. Türkiye Aile Destek Programıyla büyüyen ve gelişen Türkiye’mizin refahını vatandaşlarımızla paylaşmaya devam ediyoruz. Programımızdan daha fazla vatandaşımızın istifade etmesi için mevcut bütçemiz 15 milyar liraya 25 milyar lira ilave ederek programımızı genişletiyoruz." dedi.

Aile Destek Paketi tutarları yükseldi!

Aile Destek Paketi kapsamı genişletildi, ödemeler arttı. aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ın açıklamasına göre 12 ay boyunca ödenecek, destek paketi hane başına yıllık 15 bin TL olacak. 

Bakan Yanık; "Bu doğrultuda 450-600 lira olan destek tutarımızı 850-1.250 liraya yükseltiyoruz. Çocuk Destek Bileşeni kapsamında hanelerde bulunan çocuk sayısına göre hanelere aylık 350 lira ile 650 lira aralığında destek vereceğiz. Bu kapsamda 1-2 çocuklu hanelere 350 lira, 3 çocuklu hanelere 450 lira, 4 çocuklu hanelere 550 lira, 5 ve daha fazla çocuklu hanelere 650 lira ilave destek sağlayacağız. Yeni tutarlar da kasım ayı ödemelerine yansıtılacaktır.” şeklinde konuştu. 

Aile Destek Programı başvuru şartları

Aile Destek Programına başvuran kişinin;

- Türk vatandaşı olmaması,

- Mavi Kart sahibi olması,

- Yerleşim adresinin yurt dışında olması,

- 18 yaşından küçük olması,

Aile Destek Programı'nda değerlendirmeye alınmayacaklar

Hanesinde memur, kamu işçisi, noter veya muhtar olarak çalışan ya da yurtdışında çalışan, yurtdışı borçlanan yahut özel sandıklar kapsamında olan kişi ya da kişilerin bulunması durumlarında başvurular değerlendirmeye alınamayacaktır.

Aile Destek Paketi başvuruları nasıl yapılır?

Aile Destek Programı başvuruları, e-Devlet Kapısı üzerinden ya da ikametgâh adresinin bağlı olduğu 3294 sayılı Kanun kapsamında kurulmuş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılabilmektedir.

Aile Destek Programı ödemeleri ne zaman yapılıyor?

Geçtiğimiz günlerde, AA  Editör Masası'na konuk olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, merak edilen Aile Destek Paketi ödemelerine ilişkin milyonlarca vatandaşı ilgilendiren açıklamalarda bulundu. Bakan Yanık, "Bir problem çıkmazsa Aile Destek Programı ödemelerini Ekim ayının ilk haftasında yapmayı planlıyoruz." dedi.

 Aile Destek Programı kapsamı 40 milyar liraya çıktı!

Bakan Yanık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta sosyal yardımlarla ilgili açıklaması hatırlatılarak Türkiye Aile Destek Programı'nda destek miktarının 25 milyar lira ilaveyle 40 milyar liraya çıkarılmasına ve desteğin nasıl uygulanacağına ilişkin soruyu yanıtladı.

Türkiye Aile Destek Programı kapsamında haziran ayı itibarıyla başvuruları topladıklarını ve ilk ödemeyi temmuz başında yaptıklarını anlatan Yanık, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı yeni açıklama, Türkiye Aile Destek Programı'nın bir anlamda kapsamının genişletilmesini ifade ediyor." dedi.

 "Temel motto sosyal refah standardını yükseltmek"

Sosyal yardım yararlanıcılarının 2 temel kanun çerçevesinde belirlendiğini, bunlardan birisinin Sosyal Yardımlar Kanunu, ikincisinin de Sosyal Hizmet Kanunu olduğuna dikkati çeken Yanık, şu açıklamayı yaptı:

"Temel kanun olan Sosyal Yardımlar Kanunu'nda ihtiyaç sahibi kimdir? İhtiyaç sahibi, hanede kişi başına düşen gelirin asgari ücretin bir bölü üçünden aşağı olması... Kaç kişi varsa ve o haneye giren gelir toplamda ne kadarsa ona göre hesaplarsınız. İhtiyaç sahibi olmak, artı engellilik, yaşlılık veya benzeri birtakım artı dezavantajları olması söz konusu idi. Fakat biz Türkiye Aile Destek Programı'nda bu artı dezavantajları aramadan çünkü temel mottomuz, sosyal yardım ve sosyal desteklerde sadece ihtiyaç sahibi olmak değil, ihtiyaç sahibi standardını veya işte sosyal refah standardını yükseltmek.

Bu anlamda mesela Sosyal Yardım Kanunu çerçevesinde çalışan, belli bir sigortalı işte çalışan vesaire grupların desteklenmesi söz konusu değildi. Biz Türkiye Aile Destek Programı'nda sosyal refahın yükseltilmesi, yaşama standartlarının yükseltilmesi anlayışından hareketle, örneğin 3294 kapsamında yararlanamayan mevsimlik işçiler, toplum yararına programlarda istihdam edilenler, emeklilerin dul ve yetimleri, sosyal yardım programlarından yararlanamıyor vesaire... Biz bunları da Türkiye Aile Destek Programı kapsamına aldık ve bu destek programında da şöyle bir şey yaptık, bir anlamda bir merdiven sistemi uyguladık. Haneye giren gelir, kişi başına düşen gelir miktarına göre daha az gelir düşen hanelerde desteğimiz daha yüksek, diyelim kısmen daha çok geliri olan hanelerde daha düşük şeklinde devam ediyoruz."

Haneye giren birden fazla sosyal destek, hane geliri sayılmıyor!

Programın ikinci fazına gelindiğini anlatan Yanık, sosyal yardımlardan faydalanan vatandaşlarda kesişme durumları yaşandığını söyledi. Bakan, sosyal yardımların haneye giren gelir oranını arttırdığını o zaman diğer destekleri de engellediğini ifade etti.

Yanık, "Biz bu fazda diyelim bir engelli var, ona engelli desteği sağlıyoruz ya da bir çocuk var, sosyal, ekonomik destek sağlıyoruz, dolayısıyla bunların hane geliri içerisinde değerlendirmesini saymıyoruz artık. Yani onlar kişilere özgü diyelim çocuk var, çocuğun desteklenmesi, engelli var, engellinin desteklenmesini hane geliri saymıyor, Türkiye Aile Destek Programı'nda gerçekten haneye giren yalın geliri hesap edip ona göre destekliyoruz." dedi.

 İkinci dönem başvuruları devam ediyor!

Türkiye Aile Destek Programı'nın 12 ay süreli olacağıı vurgulayan Yanık, "Temmuz başı itibarıyla haziran döneminden başlatarak ödemeleri yapmaya başladık. Temmuz-ağustos döneminde 1,6 milyon haneye yaklaşık 1,3 milyar lira ödeme yapmışız, ikinci dönem başvuruları hali hazırda devam ediyor." dedi.

Bakan Yanık, Türkiye Aile Desteği'nden faydalanan ailelerin hepsine elektrik tüketim desteği de sağladıklarını belirtti.

"Türkiye Aile Desteği kapsamına elektrik desteğini de aldık!"

"Türkiye Aile Desteği Programı sürekli bir yardım programı değil, 12 ay süreyle özellikle bu son ekonomik dalgalanmanın da dar ve orta gelir grubu üzerinde oluşturduğu baskıyı da bir anlamda hafifletmeye dönük, işte o demin söylediğimiz sosyal refahı temin etmek ve korumak iradesine dönük bir çalışma. Dolayısıyla süreli bir destek olduğu için normal şartlarda elektrik tüketim desteğinden ve doğal gaz tüketim desteğinden yararlanıcılarımız yararlanamayacak idi. Ama biz Türkiye Aile Desteği kapsamına bunu aldık. Elektrik tüketim desteği ayrıca zaten sürekli yardım alanlara yapılıyor. Türkiye Aile Desteği'nden yararlanan hanelere de yapılacak. En fazla 260 liraya kadar belli bir baremi var."

Çocuk sahibi ailelere destek!

Aynı zamanda Türkiye Aile Desteği Programı'nda yapılan bir yeniliğin daha olduğunu ifade eden Yanık, ailedeki çocuk sayısına göre yapılan destekle hem çocuklu ailelerin hem de çocuklara yönelik oluşacak gider kalemlerinin desteklenmesini amaçladıklarını dile getirdi. 

"Burada da 1-2 çocuklu hanelere 350 lira, 3 çocuklu hanelere 450 lira, 4 çocuklu 550 ve 5 ve üzerine de 650 lira destek sağlıyoruz." diyen Yanık, desteklerin olabildiğince fazla vatandaşa ulaşmasına çalıştıklarını ve hafta sonuna kadar ödemelerin gerçekleşmesini planladıklarını söyledi. 

Doğalgaz desteği de yükseldi!

Kabine Toplası'nın ardından gündeme dair birçok konuya değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Yeni başvuru döneminde ev sahipliği yanında kiracıları da doğalgaz desteğine aldık. Hane bayşı 900 lira ile 2 bin 500 lira olacak şekilde arttırdık." ifadelerini kullandı.

Elektrik desteğinde önemli artış!

Türkiye Aile Desteğinden yararlanan haneleri Elektrik Tüketim Desteğinden de yararlandıracaklarının bilgisini veren Bakan Yanık, “Programa başvurusu kabul edilen ancak Elektrik Tüketim Desteği (ETD) alamayan hanelere ETD sağlanmasına dair tüm çalışmalarımızı tamamladık. Bu doğrultuda 1-2 kişilik hanelere 75 kw karşılığı elektrik tüketim desteği (108 TL), 3 kişilik hanelere 100 kw karşılığı elektrik tüketim desteği (144 TL), 4 kişilik hanelere 125 kw karşılığı elektrik tüketim desteği (180 TL) ve 5 ve üzeri nüfusa sahip hanelere 150 kw karşılığı elektrik tüketim desteği (216 TL) sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber