Bakan Murat Kurum, Gaziantep'te açıklamalarda bulundu: 5 ilde hasar tespit çalışmaları tamamlandı... 821 bin bağımsız bölüm ağır hasarlı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin ikinci toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, 5 ilde hasar tespit çalışmasının tamamlandığını ve 821 bin bağımsız bölümün ağır hasarlı olduğunu söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin ikinci toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum'un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

İşin sonuna kadar da sadece bu deprem değil, bundan sonra da ülkemize karşı olacak tüm risklere karşı bir kalkan oluşturalım. Buradaki düzenlemeler, yeni kanun dahil tüm hazırlıkları bilim insanlarımızı kendi alanında uzman arkadaşlarımızın fikirleri doğrultusunda yapalım istiyoruz.

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli depremler 14 milyonumuzu derinden yaralayan, birçok ocağa ateş düştü ve 85 milyonun yardım etmek amacıyla bu bölgeye seferber olduğu süreci yaşatmıştır.

Haberin Devamı

İlk andan itibaren sayın Cumhurbaşkanımız Ankara'daki AFAD'daki koordinasyon merkezinde, bakanlarımız ve tüm birimlerimizle afet bölgesindeydik, gece gündüz çalışmalarımızı yürüttük.

YENİ YERLEŞİM YERLERİNİN ÇALIŞMALARINI YAPIYORUZ

Gerek prefabrik, gerek çelik yapıda gerek konteyner olmak üzere vatandaşlarımızın daha iyi şartlarda yaşamları için süreçleri yürütüyoruz. Enkaz kaldırma sürecinde çevresel hangi önlemleri almamız gerektiği, çıkan malzemelerin ülke ekonomisine nasıl katkı sağlar gibi konuları da görüştük. Elimizde çok kıymetli veri var. Yeni yerleşim alanlarının çalışmalarını yapıyoruz.

Şehirlerimizin yeniden tarihiyle kültürüyle ihyası için süreci yürütüyoruz. Uzman bilim insanlarımızla, AFAD'ımızla hep birlikte uyum içerisinde yeni yerleşim alanlarıyla ilgili süreci istişare ediyoruz.

Haberin Devamı

"5 İLİMİZDE HASAR TESPİT ÇALIŞMASI TAMAMLANDI"

Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye, Kilis olmak üzere 5 ilimizde hasar tespit çalışmalarını yaptık. Diğer illerde yüzde 90 seviyesindeyiz. Yapılan hasar tespiti incelediğimizde yıkılan binaların yüzde 96.7’sinin 99 öncesi yapılar olduğunu görüyoruz.

İnşallah bilim insanlarımızla birlikte bu çalışmaları da yapacağız. Yeni yapılacak binalara ilişkin çalışmaların önem arz ettiğini burada hep birlikte istişare etmiş olduk. Fay hatlarına yakın mesafede olan, zemin sıvılaşmasının daha yüksek olduğu yerde yıkım yaşandığını tespitlerimizde gördük.

Şehirlerimizin ihya dönemini yürütüyoruz. Doğasını koruyacağız, çevresine koruyacağız, afetlere dirençli hale getirecek anlayışla çalışmalar yapacağız. Şehrin 50-100 yılını planlayacak anlayışla bakıyoruz.

Haberin Devamı

1 MİLYON 706 BİN BİNADA İNCELEME YAPILDI

1 milyon 706 bin binana inceleme yapıldı. Bu binalardan 821 bin 302 bağımsız bölümün ağır hasarlı, acil yıkılacak olduğunun tespitini yapmış olduk. 5 ilimizde hasar tespit çalışmalarını tamamladık. Diğer illerimizde de %90 seviyesindeyiz. Yıkılan binaların %96.6'sının 99 öncesi.

Her bir kurulumuz oluşturulurken kendi meslek dallarına ilişkin daha öne çıktığı alanlarda belirledik. Afet öncesi yapılması gerekenler, sonrası, yeni teknolojiler gibi alanda belirlemiş olduk. Her kurulumuzdan arkadaşlarımız sürece katkı sağlayacak. 11 ilimizi gerekse şehirlerimizi afetlere karşı dirençli hale getirecek kurumlarımız hakkında bilgi vermek istiyorum.

Sonraki Haber