Bakan Tunç sinyali verdi: Hukuk fakültelerine yazılı sınav sistemi mi geliyor?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, katıldığı bir programda "Hukuk fakültesindeki sınavların yazılı sisteme geçmesi yönündeki tavsiyemizi de YÖK Başkanına iletiyor olacağız'' diyerek, fakültelerdeki sınav sistemi değişikliğinin sinyalini verdi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türk Dil Kurumu'nda düzenlenen 'Türkçe Şurası-2 Hukuk Dili Programı'na katıldı.

‘YAZILI SINAV UYGULAMASI TERCİH EDİLMELİ’

Bakan Tunç, hem mevzuat yapımı, hem kararların yazımı konularında sürekli daha iyinin peşinde olunduğunu belirterek, "Hukuk fakültesindeki sınavların yazılı sisteme geçmesi yönündeki tavsiyemizi de YÖK Başkanına iletiyor olacağız. Yine mevzuat yapımından, mahkeme kararlarının yazımına kadar çeşitli alanlarda hukuk dilinin doğru, açık, anlaşılır ve duru bir şekilde kullanımı için çalışmaların yürütüleceği Türkiye Adalet Akademisi bünyesinde ‘Hukuk Araştırmaları Merkezi’ kurulması ile ilgili bir girişimimiz oldu. Orada da hukuk diliyle ilgili çalışmalarımız olacak" dedi.

'YARGI DİLİ DOĞRU VE AÇIK OLMALIDIR'

Bakan Tunç, Türkçeyi hukuk dilinde güçlü kılmanın, bir hukukçunun vicdani ve mesleki sorumluluğu olduğunu belirterek, "Yabancı terimlerin ve karmaşık ifadelerin arkasına gizlenmiş bir hukuk anlayışı, milletten, vatandaştan kopuk bir adalet sisteminin zeminini hazırlar.  Hukuk dilinin anlaşılır ve erişilebilir olması, hukuk sisteminin çağın gereklerine uygun hale getirilmesi, vatandaşların hukuk hizmetlerine daha kolay erişebilmesi ve yargı süreçlerine güven duymaları açısından büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple, Türkçenin sadeliği ve zenginliği, hukukun netliği ve güvenilirliği için vazgeçilmezdir. 

''HUKUK DİLİ İÇİN DERSLER PLANLANDI''

Yargı dili doğru, açık ve anlaşılır olmalı. Adalet Akademimizde, hakim ve savcı adayları ile yardımcılarının hukuk dilini kullanarak karar yazmalarını geliştirmek üzere dersler almaları planlanmıştır. Son 2 yılda 3 bin 564 hakim-savcı adayı ile yardımcısına ‘Kararların Dili’, 887 hakim-savcı adayı ile yardımcısına ‘Mesleki Yazışma Uygulamaları’, 2 bin 956 hakim-savcı adayı ile yardımcısına ‘Hukuk, Ceza ve İdari Yargıda Gerekçeli Karar Yazımı’ dersi verilmiştir. Önümüzdeki süreçte de Kararların Dili, Mesleki Yazışma Uygulamaları ile Gerekçeli Karar Yazımı derslerinin ders saatlerini artırarak, hakim-savcı adayı ile yardımcılarına bu alanlarda eğitim vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Sonraki Haber