Barbaroslar: Akdeniz'in Kılıcı dizisindeki Oruç Reis gerçekte kimdir? Oruç Reis ne zaman ve nasıl öldü?

Barbaroslar: Akdeniz'in Kılıcı dizinin ilk bölümü dün akşam TRT 1 ekranlarında yayınlandı. Tarihten yola çıkan Barbaroslar: Akdeniz'in Kılıcı dizisinde yer alan tarihi karakterler araştırılmaya başlandı. Peki, Oruç Reis kimdir?' 'Barbaroslar Oruç Reisi kim canlandırıyor? Oruç Reis nasıl öldü?

TRT 1 ekranlarında dün akşam 1. bölümü yayınlanan Barbaroslar: Akdeniz'in Kılıcı dizi karakterleri araştırılmaya başlandı. Engin Altan Düzyatan'ın canlandırdığı ve tarihte Barbaros Hayrettin Paşa'nın ağebeyi olan Oruç Reis'in kim olduğu ve neden öldüğü merak ediliyor. Barbaroslar: Akdeniz'in Kılıcı dizisinde Oruç Reis'i canlandıran oyuncunun kim olduğu da merak edilen bir diğer konu. 'TRT 1 Barbaroslar Akdeniz'in Kılıcı,  Barbaroslar: Akdeniz'in Kılıcı Oruç Reis Oruç' şeklinde yapılan aramalara yanıt verdik. İşte Oruç Reis hakkında merak edilenler...

Oruç Reis kimdir? 

Oruç Reis muhtemelen 1470'te (bazı kaynaklara göre 1474'te) Osmanlı yerleşkesi olan şu anki Midilli’nin Bonova Köyü'nde doğdu. 1518 yılında Tilimsan'da vefat etti.Oruç Reis tarihten en iyi bildiklerimizden Barbaros Hayreddin Paşa'nın ağabeyidir. Osmanlı Devleti'ne katılmadan önce Cezayir'i ele geçirip egemen olmuştur. Babası, Vardari Yâkub Ağa, 1462’de Midilli’nin fethine katıldı ve Bonova köyü kendisine tımar olarak verildi. Burada yerleşip evlenen Yâkub Ağa'nın İshak, Oruç, Hızır ve İlyas adını verdiği dört oğlu oldu.

İyi bir öğrenim gören kardeşler, devrin denizci milletlerinin lisanları olan İtalyanca, İspanyolca, Fransızca ve Rumca'yı öğrenerek yetiştiler. Gençliğinde gemiciliği ve deniz ticaretini çok iyi öğrenen Oruç Reis, cesareti, zekası ve girişimciliği ile kısa zamanda gemi sahibi oldu. Suriye, Mısır, İskenderiye ve Trablusşam’a mal taşıyarak, oradan aldıklarını Anadolu’ya getiriyordu.

Cezayir’in doğusunda, İspanya’nın hakimiyeti altında bulunan Tlemsan’ı elde eden Oruç Reis, İspanyollardan yardım alan Tlemsan emirine karşı, elde ettiği yerleri savundu. Topraklarını yedi ay boyunca müdâfaa etti. Yerli halkın ihanet etmesi üzerine, Cezayir’e dönmek için düşman kuşatmasını yarıp dışarı çıkmaya çalıştı.

Oruç Reis ne zaman ve nasıl öldü?

Düşmanı yararak bir kısım leventleriyle birlikte ırmağı geçti. Ancak, yirmi kadar levendi, düşman tarafında kalmıştı. Oruç Reis, kurtulma ümîdi olmadığını bile bile, leventlerini yalnız bırakmamak için tekrar düşmanları arasına daldı. Nehri geçmeye çalışırken leventlerinin çoğu öldü. Tek kollu Oruç Reis, yanındaki son levendin de öldüğünü gördükten sonra, aldığı mızrak yarası sonucu öldü.

Oruç Reis

Oruç Reis'in ölümünü İspanya Kralı'na ispatlamak isteyen İspanyollar cesedin başını keserek almışlar ve bal dolu bir torba içerisine koyarak İspanya'ya götürmüşlerdir. Bunu yapmalarının nedeni, birçok kereler Oruç Reis'le çatışmaya giren İspanyolların, onu öldürdüklerini İspanyol Kralı'na bildirmelerine rağmen bunların hiçbirinin doğru çıkmamasıdır.

Oruç Reis'in başı kesik bedenini alan leventler onu Cezayir'e getirdiler ve Cezayir'in ulusal evliyalarından olan Sidi Abdurrahman'ın Kasbah'da bulunan Sidi Abdurrahman Camii yanındaki türbesine gömdüler. Bugün Oruç Reis ve Sidi Abdurrahman'ın birlikte yattıkları Cezayir Kasbah'daki bu türbe, Arapça öğrenen çocuklar için mahalle okulu olarak kullanılmaktadır. Oruç Reis'in 1518’de hayatını kaybettiğinde, kırk sekiz yaşında olduğu tahmin edilmektedir.

Sonraki Haber