Bartın Amasra'daki maden faciasında işçilerin yeri nasıl bulundu? İşte arama kurtarma çalışmalarında kritik rol oynayan sistem!

Bartın Amasra'daki maden faciasında arama kurtarma çalışmalarında zamana karşı yarış başlatıldı. Peki faciada hangi katta kaç kişinin olduğu, işçilerin yeri, kazazedelerin kimlikleri nasıl tespit edildi? İşte arama kurtarma çalışmalarında kritik rol oynayan sistem...

2014 yılında yaşanan Soma'daki maden faciasının ardından literatüre giren takip cihazları, Bartın Amasra'daki maden faciasında da önemli rol oynadı. İşçilerde zorunlu olan bu cihazlar ne işe yarıyor, nasıl kullanılıyor ve ne amaçla kullanılıyor? Yetkili isim maden işçilerinin kurtarılmasında hayati öneme sahip cihaz hakkında bilgiler verdi.

Ntv'ye konuşan takip cihazı firma yetkilisi Erman Akgül, Soma maden faciasının takip cihazları için bir dönüm noktası olduğunu dile getirdi.

MADEN FACİASINDA KAZAZEDELERİN KİMLİKLERİ NASIL BELİRLENDİ?

Daha önceki kazalarda kurtarma ekiplerinin kaç kişiye ulaşılması gerektiğini ve bu kişilerin tam olarak nerede olduklarını bilmediklerini belirten Akgül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Birinci nokta, hangi katlarda kaç kişinin bulunduğu bilgisine sahiptiler. İkinci nokta da patlama ve kaza sonrasında dışarıya ulaşan tam personel sayısına eriştiler. Böylece kazazedelerinde kimlikleri de belirlenmiş oldu."

Akgül, üretilen takip cihazlarının metal madenlerinde kullanıldığını, sistemin kömür madenlerinde de kullanılan cihazlarla aynı olduğu bilgisini paylaştı.

"KİBRİT KUTUSU BÜYÜKLÜĞÜNDE"

Madencilerin söz konusu cihazları kıyafet ceplerinde ya da kasklarında taşıdığını söyleyen Akgül, "Madencilerin üzerinde taşıyabileceği ergonomik ürünler tercih ediliyor. Kömür madenindeki Türkiye genelinde kullanılan ürünlerin kibrit kutusu büyüklüğünde bir sinyal cihazı kullanır. Bir OGS cihazına benzer cihaz. Cihaz sizin o kata girdiğinizi, o katta çalıştığınızla ilgili bilgiyi yukarıya iletir. Önemli olan madenciyle ilgili ona yardımcı olacak ekipmanla beraber taşıması." dedi.

"HAREKETLİ VE HAREKETSİZ OLDUĞUNU GÖSTERİYOR"

Takip sisteminin 2006'da ABD literatürüne girdiğini ifade eden Akgül, sistemin Türkiye 2014 yılında yaşanan Soma faciasından sonra literatüre girdiğini kaydetti. Bununla birlikte maden yönetmeliklerinde zorunlu hale getirildiğini aktaran Akgül, sözlerini şu cümlelerle sonlandırdı:

"Madenci takip sistemi arama kurtarma çalışmalarında büyük rol oynuyor. Burada olduğu gibi madencinin nerede olduğu, hangi bölümde olduğu ve hareketli ve hareketsiz olduğunu göstererek arama kurtarma çalışmalarını kolaylaştırıyor ve hızlandırıyor. Yerin yüzlerce metre altında madencileri takip eden sistem madenlerde artık zorunlu."

Sonraki Haber