Başvuruları kaçırmayın son 11 gün! e- Devlet’ten katılım sağlayın desteği kaçırmayın!

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) işlemlerinin e- Devlet aracılığıyla yapılabileceğini bildirmişti. Bakan Kirişçi’nin duyurduğu destek başvuruları 31 Aralık günü son buluyor. Çitçi kayıt sistemi nedir? Başvuru şartlar nelerdir? İşte ayrıntılar…

Milyonlarca çiftçiyi ilgilendiren haberi Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci duyurmuştu. 2023 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) e-Devlet üzerinden başvurulabiliyor. 31 Aralık 2022 tarihine kadar devam edecek olan uygulamaya başvurmayan çiftçi  destekten faydalanamayacak.

Çiftçi kayıt sistemi nedir?

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS), Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından oluşturulan çiftçilerin kayıt altına alındığı tarımsal veri tabanıdır. ÇKS, tarımsal desteklemelerin izlenebilir, denetlenebilir, raporlanabilir ve sorgulanabilirliğinin sağlanmasını; doğru ve sağlıklı değerlendirilmelerin yapılabilmesi için çiftçi bilgilerinin merkezi bir veri tabanında toplanmasını zorunlu kılan bir kayıt sistemidir.

Başvurular nereden yapılıyor?

Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları 1 Ekim 2022 saat 00.00 itibariyle e-Devlet üzerinden alınacak. Başvuruda bulunmak için, 'www.turkiye.gov.tr/tarbil-ciftci-kayit-sistemi-cks-basvurusu-4252' adresini tıklayabilirsiniz. Bu adres sizi e-Devlet kapısına yönlendirecek.

Çiftçi kayıt sistemi için gerekli belgeler nelerdir?

Yapılacak olan başvurularda gereken belgeler ise şöyle:

1 adet kimlik fotokopisi,

Nüfus müdürlüklerinden temin edilmiş nüfus kayıt örneği,

Çiftçi kütük belgesi (ilgili ziraat odasından temin edilmesi ve muhtar tarafından onaylanması gerekmektedir),

İmza sirkülerinin, yetki belgesinin ve vergi levhasının fotokopisi,

Tapu kayıt örneği veya tapu fotokopileri (ilçe tapu müdürlükleri tarafından onaylanması gerekmektedir).

En fazla altı ay öncesine ait bir adet vesikalık fotoğraf,

Sigortası aktifse veya emekliyse sigorta numarası,

Çiftçilik belgesi nasıl alınır?

Çiftçilik belgesini almak için e-Devlet ya da arama motoru aracılığıyla 'çiftçi kayıt formu'na ulaşın. Formun çıktısını alın ve doldurun. Ardından Tarım İl Müdürlüğü'ne şahsen başvuru yapın. Başvurularınız incelemeye alınacaktır. Onay çıktığı takdirde kayıtlar aktif hale gelecek ve çiftçilik belgeleri teslim edilecek. Kayıt türleri üçe ayrılıyor:

Toprak sahiplerinin başvurusu,
Toprak kiralayan kimselerin başvurusu,
Toprak birinci dereceden yakınlarına ait olan kimselerin başvurusu

Sonraki Haber